Ajankohtaista: Tulevia tapahtumia

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry

Uusimmat uutiset

KAIKKI UUTISET...

LIITY JÄSENEKSI

Ryhdy Suomi-Israel -yhdistyksen jäseneksi. Jäsenenä saat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutislehtemme. Voit myös tilata lehden ilman jäsenyyttä.

LIITY JÄSENEKSI TÄÄLLÄ

Suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakoville liiton kultainen ansiomerkki

Liiton puheenjohtaja Risto Huvila luovutti suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakoville liiton kultaisen ansiomerkin

Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila isännöi Israelin suurlähettilään Hagit Ben-Yaakovin kunniaksi järjestettyä läksiäistilaisuutta 28.6. Hotel Mariassa. Tilaisuuteen osallistui suurlähettilään tärkeimpiä yhteistyökumppaneita, mm. kansanedustajat Peter Östman ja Atte Kaleva, sekä useiden järjestöjen edustajia.

Puheenjohtaja Huvila luovutti suurlähettiläs Ben-Yaakoville liiton kultaisen ansiomerkin tunnustuksena erinomaisesta yhteistyöstä sekä Suomen ja Israelin välisten suhteiden tehokkaasta ja aktiivisesta edistämisestä.

Syksyllä 2020 Suomeen saapunut suurlähettiläs kiitti läksiäispuheessaan paikallaolijoita ystävyydestä ja hyvästä yhteistyöstä sekä tuesta, jota hän on saanut erityisesti Hamasin 7.10.2024 hyökkäyksen jälkeen.

Edessä vas. kansanedustaja Peter Östman, suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov, Risto Huvila, toinen rivi vas. tri Susanna Kokkonen, Israelin kunniakonsuli Fredrik Ekholm, kansanedustaja Atte Kaleva, kolmas rivi vas. Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik, Patmos Lähetyssäätiön toim. joht. Pasi Turunen, kirjailija-toimittaja Rony Smolar, ja takarivissä vas. Elämän Marssi ry:n puh. joht. Kari Teittinen, Helsingin juutalaisen srk:n puh. joht. Celso Khalili, Suomi-Israel Kauppayhdistyksen puh. joht. Deiv Salutskij, sekä rabbi Benyamin Wolff.

Kansanedustaja Peter Östman, suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov, Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n ent. varapääjohtaja Olli Heinonen ja liiton puheenjohtaja Risto Huvila

Kansanedustraja Atte Kaleva, kirjailija-toimittaja Rony Smolar, suurlähettiläs Ben-Yaakov ja Risto Huvila


Suomi-Israel -yhdistyksen perustajan K.-A. Fagerholmin kuolemasta 40 vuotta

Valtioneuvos Karl-August Fagerholm, ensimmäisen Suomi-Israel -yhdistyksen perustaja ja puheenjohtaja vuosina 1954-1976, kuoli päivälleen 40 vuotta sitten 22.5.1984. Hän oli syntynyt 31.12.1901.

SDP:n kansanedustajana vuosina 1930–1966 toiminut Fagerholm oli moninkertainen eduskunnan puhemies, pitkäaikainen sosiaaliministeri sekä Suomen pääministeri kolmesti vuosina 1948–1950, 1956–1957 ja 1958–1959.

K.-A. Fagerholmin tytär Brita Kekkonen kertoo isänsä läheisestä suhteesta Israeliin ja juutalaisiin omaelämäkerrassaan Valtakunnan miniä, jossa hän muistelee isänsä viimeisiä hetkiä toukokuussa 1984:

Vielä kuolinvuoteellaan Fagerholm kantoi huolta hänelle tärkeistä asioista: juutalaisuudesta ja Israelista. Viimeisinä tunteinaan hän saneli paikalla olleelle kenraalimajuri evp. Ragnar Grönvallille viestin Israelin suurlähettiläälle, jossa hän pahoitteli, ettei kyennyt osallistumaan maan itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto muistaa kiitollisuudella ja kunnioituksella suurta valtiomiestä, juutalaisten ja Israelin ystävää sekä ensimmäisen Suomi-Israel -yhdistyksen perustajaa ja pitkäaikaista puheenjohtajaa.

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry viettää 70-vuotisjuhlavuottaan 2024. Liiton historiikki julkaistaan loppuvuodesta.

Lue lisää K.-A. Fagerholmista https://suomi-israel.fi/fagerholm/


Israel – maailman ainoa juutalaisvaltio – 76 vuotta 14.5.2024

Israel julistautui itsenäiseksi 14.5.1948 – päivälleen 76 vuotta sitten – ja samalla hetkellä sen vihamieliset naapurit hyökkäsivät sen kimppuun tuhotakseen vastasyntyneen juutalaisvaltion. Sama vihanpito alueella jatkuu edelleen, ja Israel joutuu puolustamaan olemassaoloaan niin sotilaallisesti kuin poliittisestikin.
Maailmaan tulee mahtua yksi demokraattinen juutalaisvaltio ja sillä tulee olla oikeus puolustautua murhanhimoisia vihollisiaan vastaan. Siksi Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ja sen jäsenet seisovat Israelin rinnalla ja toivottavat sille onnea ja menestystä.
Am Yisrael Chai🇮🇱🇮🇱🇮🇱


Juhliva liitto palkitsi vapaaehtoisia, Risto Huvila jatkaa puheenjohtajana

Liittokokouksen yhteydessä palkittiin useita pitkäaikaisia vastuunkantajia. Kuvassa kultaisen ansiomerkin saaneita.

Tänä vuonna 70:ttä juhlavuottaan viettävä Suomi-Israel Yhdistysten Liitto palkitsi 2.3. pidetyn liittokokouksen yhteydessä lukuisan joukon liitossa ja sen jäsenyhdistyksissä pitkään palvelleita vastuunkantajia liiton uusilla ansiomerkeillä. Lue lisää https://suomi-israel.fi/ansiomerkit/.

Balderin salissa Helsingissä pidetyssä juhlassa puhuivat Israelin suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov (puhe alla) sekä presidentti Ahtisaaren neuvonantajana toiminut suurlähettiläs, valt. tri Alpo Rusi, joiden puheet alempana tässä artikkelissa. Molemmat puheet ovat myös katsottavissa liiton YouTube-kanavalta.

Juhlaa isännöi Risto Huvila, jonka liittokokous valitsi yksimielisesti jatkamaan liiton puheenjohtajana seuraavat kaksi vuotta. Huvila on johtanut liittoa vuodesta 2018 ja nyt alkava kausi on hänen neljäs.

Suurlähettiläs Ben-Yaakovia tulkkasi Risto Huvila

Valt. tri Alpo Rusi käsitteli puheessaan Suomen ja YK:n suhdetta Israeliin

Liittokokouksen yhteydessä pidetyssä liittohallituksen kokouksessa YAPS Finland ry hyväksyttiin liiton jäseneksi, ja sen edustajana liittohallitukseen valittiin sen perustaja ja puheenjohtaja Varpu Haavisto. Lisäksi liittohallitukseen valittiin Turun Seudun Suomi-Israel-yhdistyksen edustajana Joel Hasan, joka korvaa liittohallituksesta vuodesta 2020 palvelleen Matti Schreyn. Varapuheenjohtajana jatkaa Arto Myllärinen.

Suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakovin puhe:

Suomi-Israel-yhdistysten liiton puheenjohtaja Risto Huvila,
Suurlähettiläs, tohtori Alpo Rusi,
Hyvät naiset ja herrat,
Hyvät ystävät,

Israelin valtion ja Israelin Helsingin-suurlähetystön puolesta minulla on suuri kunnia ja etuoikeus puhua teille tänään tänään Suomi-Israel-yhdistysten liiton 70-vuotisjuhlan kunniaksi. Tämä tärkeä tilaisuus merkitsee seitsemää vuosikymmentä horjumatonta ystävyyttä, yhteistyötä ja keskinäistä kunnioitusta kahden kansakuntamme välillä.

Suomi-Israel-yhdistysten matka heijastelee siteemme sitkeyttä ja vahvuutta. Vuosien ajan tämä yhdistys on toiminut siltana, joka yhdistää kansojamme, edistänyt kulttuurivaihtoa, edistänyt taloudellista yhteistyötä ja vaalinut diplomaattisia suhteita. Sillä on väsymättömällä työllään ollut tärkeä rooli Suomen ja Israelin välisen ymmärryksen syventämisessä ja ystävyyden edistämisessä.

Haluan käyttää tätä tilaisuutta hyväkseni kiittääkseni teitä vilpittömästi kaikesta työstänne ja ajastanne. Sitä ei pidetä koskaan itsestäänselvyytenä, ja olemme siitä ikuisesti kiitollisia.

Tämä on viimeinen vuoteni Suomessa. Toimikauteni Israelin Suomen ja Viron-suurlähettiläänä päättyy tänä kesänä ja palaan Israeliin. Minulla on täällä Suomessa ollessani ollut etuoikeus nähdä omakohtaisesti kahden kansakuntamme välistä kestävää ystävyyttä ja tukea. Suomi-Israel-yhdistysten liitto on tästä erinomainen esimerkki.

Vankkumaton tukenne varsinkin 7. lokakuuta jälkeen, mutta koko suurlähettilästoimikauteni ajan, on ollut inspiraation ja voiman lähde. Sitoumustanne yhteisiin demokratian, vapauden ja turvallisuuden arvoihimme ei ole koskaan arvostettu enempää.

Israel on vakavien haasteiden edessä. Silti osoitamme huomattavaa kestävyyttä. Israelin sietokyky ei piile vain sen kyvyssä kestää ulkoisia uhkia, vaan sen kyvyssä tulla yhteen kansakuntana kriisiaikoina. Tragedian ja vaikeuksien hetkinä israelilaiset ovat osoittaneet vertaansa vailla olevaa kykyä yhdistyä, tukea toisiaan ja työskennellä yhteisen päämäärän eteen. Tämä solidaarisuuden ja päättäväisyyden henki on antanut Israelille mahdollisuuden paitsi selviytyä, myös menestyä vastoinkäymisten edessä.

Nyt lähestymme iloista Purimin juhlaa. Niille teistä, jotka eivät tiedä, Purim merkitsee ihmettä, joka pelasti Persian juutalaisvähemmistön tuholta. Purimin ihme on muistutus siitä, että jopa synkimmällä hetkellämme toivo voittaa. Emme saa koskaan menettää tätä toivoa.

On selvää, että Israel kohtaa edelleen haasteita, sekä vanhoja että uusia. Mutta jos historia on opettanut meille jotain, niin se on, että Israelin kansalla on kyky voittaa kaikki tiellemme tulevat esteet. Ja jatkamme valoisamman ja vauraamman tulevaisuuden rakentamista tuleville sukupolville.

Kun valmistaudun jättämään jäähyväiset tälle kauniille maalle ja sen ihanille ihmisille, haluan ilmaista syvimmän arvostukseni lämmöstä, ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta, jota te ja Suomi olette osoittaneet minulle ja perheelleni täällä ollessamme. Ystävyytenne on tehnyt Suomen ajasta todella unohtumattoman, ja me kannamme kokemuksiamme täällä mukanamme, minne ikinä menemmekin.

Katsoessamme tulevaisuuteen, tehkäämme se optimismilla, päättäväisyydellä ja lujasti uskoen kumppanuuden voimaan voittaa kaikki mahdolliset haasteet. Jatkamme yhdessä maailman rakentamista, joka on täynnä oikeudenmukaisuutta, myötätuntoa ja rauhaa.

Toda raba, kiitos ja Chag Purim Sameach!

Katso puhe täältä.

Valt. tri Alpo Rusin puhe

Israelin asema kansainvälisessä yhteisössä 2024

Your Excellency, arvoisat vieraat,

Olemme siirtyneet epäjärjestyksen ja konfliktien maailmaan. Israelissa ei kuitenkaan päästy edes kylmän sodan päätyttyä rauhan osingoille kuin hetkeksi 1993–95. Lähi-idässä on vallinnut jatkuva sotilaallinen käymistila. Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24.2.2002 osoitti, että uusi kylmän sodan kaltainen vastakkainasettelu on todellisuutta myös Euroopassa, joka kytkeytyy nyt Lähi-idän konflikteihin.

Hamasin lokakuussa 2023 tekemän terrori-iskun jälkeen tilanne on Lähi-idässä vaikeutunut entisestää. Jemenistä käsin toimivat huthit ovat tuoneet terrorin Punaiselle merelle. Henry Kissinger on kirjassaan World Order 2014 katsonut, että Islamin nousu Lähi-idässä 2000-luvulla on johtanut alueen jakautumiseen kahteen uskonnolliseen ja geopoliittiseen blokkiin: Saudi-Arabian ja Gulfin maiden muodostamaan sunnimuslimien blokkiin ja Iranin johtamaan shiiamuslimien muodostamaan blokkiin. Israel on näiden blokkien puristuksessa, mutta blokkijaosta voisi olla myöhemmin apua Israelin ja Palestiinan konfliktin ratkaisuun.

Pyrin seuraavassa arvioimaan Israelia nykyisessä epäjärjestyksen ja rauhattomuuden maailmassa neljän kysymyksen kautta:

1) Miksi Hamasin terrori voimisti Israel -vastaisuutta lännessä, vaikka se oli terrorismin uhri?
2) Miksi Israelin aseman vahvistaminen YK:ssa on jäänyt vain Yhdysvaltojen ei EU:n prioriteetiksi?
3) Mikä on kahden valtion mallin ja yleensä alueen rauhan näköala?
4) Onko Suomella nyt mahdollisuus kehittää diplomatiaansa Israelin hyväksi?

Miksi Hamasin terrori vahvisti antisemitismia myös lännessä? Juutalaisvastaisuus on sinänsä ikiaikainen ilmiö. Toisen maailmansodan ja Holokaustin jälkeen antisemitismi ei hiipunut. Ikävintä oli sen saama jalansija YK:ssa, jossa yli 130 maan automaattinen enemmistö tehtailee yleiskokouksessa ja ihmisoikeusneuvostossa Israelia arvostelevia päätöslauselmia. Viime vuonna YK:n yleiskokouksessa hyväksyttiin parikymmentä jonkin maan tuominnutta päätöslauselmaa joista 14 syyllisti Israelin. Hyvää tässä tehtailussa on se, että niiden merkitys on nollautunut.

Yksi sylttytehdas on Moskovassa. Neuvostoliitto alkoi ajaa 1960-luvulla rasismin kieltävää yleissopimusta neuvoteltaessa kirjausta, jonka mukaan sionismi voitiin määritellä rasismin ja rasistisen diskriminaation muodoksi. Yom Kippur-sodan 1973 jälkeen NL aloitti lobbauksen PLO:n saamiseksi YK:n jäseneksi. Seuraavana vuonna PLO:sta tuli ei täys- vaan YK:n tarkkailijajäsen. Elokuussa 1975 Afrikan yhtenäisyysjärjestö vaati Israelin YK-aseman heikentämistä. YK:n yleiskokouksessa syyskuussa Ugandan diktaattori Idi Amin vaati jo suoraan Israelin erottamista YK:sta Palestiinan koskemattomuuden palauttamiseksi.

Israelin vastaisessa ilmapiirissä YK:n yleiskokous hyväksyi 10.11.1975 ”kompromissina” erottamisen sijasta päätöslauselman 3379, jossa sionismi tuomittiin yhtenä rasismin muotona. Sen hyväksymistä tuki 72, pidättyi 32 maata ja 35 maata Suomi mukaan vastusti päätöslauselmaa. Israelin asema heikkeni maailmanjärjestössä, jossa siitä tuli eristetty ja syrjitty jäsenvaltio. Yhdysvaltojen diplomatian ansiosta ja Neuvostoliiton hajottua 1991 päätöslauselma katsottiin mitätöidyksi, mutta vahinko oli tapahtunut.

Israelin vastaisuus on edelleen kaikessa oleellisessa jäänne kylmästä sodasta, jolloin Israel kytkettiin kommunistimaiden ja länsivasemmiston kapitalismin ja Yhdysvaltojen vastaiseen ideologiseen sodankäyntiin. Israelin arvostelusta tuli kylmän sodan jälkeen usein vasemmiston poliittinen agendakohta, vaikka Israelia hallitsi pääsääntöisesti työväenpuolue. Viittaan vaikka Britannian Labour-puolueen taannoiseen puheenjohtajan vaihdokseen, jossa taustalla oli puoluejohtoon pesiytynyt antisemitismi. Pro-Palestiina liikehdinnässä ei ole kyse vain ääri-islamilaisesta terrorista, vaan kymmeniä vuosia ruokitusta ”sionistisesta projektista”.

Israel oli 7.10.2023 raakalaismaisen pogromin kohde, jossa kuoli 1200 henkeä ja 250 joutui panttivangiksi epäinhimillisiin oloihin. Osa heistä on myös ollut brutaalin väkivallan kohteena. 80 000 israelilaista on joutunut jättämään kotinsa. Satoja IDF:n sotilaita on menehtynyt. YK:n ihmisoikeuskomissaari Volker Turkin mukaan joka kahdeskymmenes Gazan asukas on joko kuollut tai haavoittunut alkaneessa sodassa. Näin ollen humanitäärisen avun saattaminen sitä tarvitseville Gazassa on prioriteetti, mutta olisi toivottavaa, että YK panostaisi myös panttivankien vapauttamiseen, joka avaisi ei vain tarpeelliset humanitääriset käytävät vaan loisi pohjaa tuleville rauhanjärjestelyille, jotka nekin tavalla tai toisella tulevat aikanaan käynnistymään.

Käsittelen nyt hieman tarkemmin YK:n roolia? Olen työskennellyt vuosia sekä Suomen YK-diplomaattina että kahden yleiskokouksen puheenjohtajan neuvonantajana. Olin 2008 myös YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin ehdokas alipääsihteerin tehtävään, jonka vastuualueena olisi ollut Lähi-itä. En näe juuri syytä asettua miksikään YK:n puolustajaksi, mutta en silti kuvittele, että YK:ta kannattaa torjua, jos sen avulla on saavutettavissa tulosta.

YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan toteaa 2012 muistelmissaan ”Interventions”, miten hän yritti vakuuttaa Lähi-idän konfliktien eri osapuolia toistamiseen yhdestä tosiseikasta: YK:n päätöslauselmalla 181 vuodelta 1947 perustettiin Palestiinan mandaattialueelle sekä juutalaisvaltio että arabivaltio. Samalla hän valitti, että YK:n pääsihteeri on ollut sivussa kaikissa keskeisissä uusimmissa rauhanprosesseissa: 1979 (Egypti-Israel), 1991 (Madridin konferenssi), 1993 (Oslon sopimus). Erityisen pahoillaan Annan oli, kun YK katseli sivusta, kun vuonna 2000 Yhdysvaltojen yritykset parsia kokoon Oslon prosessi mureni Camp Davidissa.

Annan muistuttaa, miten YK on kuitenkin investoinut jatkuvasti sekä inhillisesti että materiaalisesti Israelin ja Palestiinan konfliktin ratkaisemiseksi. Hän viittaa Kreivi Folke Bernadotten salamurhaan 1948, rauhanturvaoperaatioihin, humanitäärisiin avustusjärjestöihin sekä päätöslauselmiin 242 ja 338 joissa pyrittiin ratkaisemaan 1948 ja 1967 sotien seurauksena syntyneitä ongelmia. Nämä todettuaan hän arvostelee kovin sanoin YK:n yleiskokouksen ja aiemman ihmisoikeuskomission Israelin vastaisten päätöslauselmien tehtailua ja ihmettelee ”Kuka niistä on hyötynyt”.

Tehdessään ensimmäisen matkansa pääsihteerinä Israeliin 1998 hän arvosteli YK:n yleiskokouksen päätöslauselmaa, jossa sionismi tuomitiin yhtenä rasismin muotona ja vaati Israelin aseman palauttamista YK:ssa normaaliksi jäsenvaltioksi.
Kukaan Annanin edeltäjistä ei ollut tuominnut antisemitismiä näin suorasanaisesti, jos ollenkaan. Tässä häntä auttoi puoliso Nane Wallenberg, jonka setä oli Raul Wallenberg. Vuonna 2005 perustettu Holokaustin muistopäivä 27.1. oli myös paljolti Annanin ansiota. Suomen hallitus on vastikään nimennyt vainojen päivän uudelleen Holokaustin muiston päiväksi.

Halusin tuoda nämä Annanin ansiot esille, koska tänään voimme todistaa, miten YK on ollut tahmea, jopa heikko, Israelin käynnistettyä puolustussodan Hamasia vastaan ja siirryttyään tuhoamaan vihollista Gazaan. Julkisuuteen on luotu yksipuolista kuvaa Gaxan kärsimyksistä, vaikka sodan syyllinen Hamas. Sodan ensimmäinen uhri on totuus. On silti erikoista, että johtavissa medioissa Hamasin hallitseman Gazan terveysministeriön tiedotteita luetaan YLE:n iltauutisissa kuin Pravdaa. Missä on moniääninen keskustelu nyt, kun sitä todella tarvittaisiin?

Israelin tavoite on alkaneessa sotilasoperaatiossa saada panttivangit vapaaksi ja tuhota Hamas sotilaallisena uhkana. YK on keskittynyt vaatimaan humanitäärisen käytävän avaamista jopa odottamatta panttivankien vapauttamista. UNRWA on tutkinnassa ovatko sen työntekijät osallistuneet terroriin. Ihmiskilpien käyttöä Hamasin sotilaallisten lonkeroiden suojaamiseksi ryhdyttiin kehittelemään viimeistään 2005 alkaen, jolloin Israel vetäytyi Gazasta. Siviiliuhrit Gazassa ovat usein tämän strategian julma seuraus.

Mikä on kahden valtion mallin ja yleensä alueen rauhan näköala? Haluan lopetella tämän esityksen arvioimalla ensin, miten tässä tilanteessa voitaisiin edetä, kun IDF on päättänyt sotilaallisen operaationsa ja panttivankien palauttamisessa on päästy ratkaisuun, toisin sanoen, kun Hamas on lyöty. Ensin lyhyt kertaus mihin kahden valtion malli tyrehtyi 2000-luvulla.

Palaan taas Annaniin. Hän pitää ongelmana, että Israel on tukeutunut yksipuolisesti Yhdysvaltojen apuun. Hän viittaa etenkin siihen, että Bill Clintonin yritys Camp Davidissa tukeutui liikaa, tai yksipuolisesti, Israelin pääministerin Ehud Barakin suunnitelmaan, jota Yhdysvallat tuki mutta jätti PLO:n näkemykset toissijaisiksi. Annan tarkoittanee, että mikä tahansa kahden valtion muodostamiseen liittyvä realistinen hanke edellyttää Israelin ja Palestiinan ohella ainakin joidenkin arabimaiden ja ehkä YK:n mukaantuloa. Epäonnistuminen Camp Davidissa tarkoitti, että Yhdysvaltojen yksipuolisella rauhantyöllä ei ollut menestymisen mahdollisuuksia.

Toisaalta nyt tiedetään, ettei Arafatilla ollut eväitä hyväksyä tehtyjä ehdotuksia. Epäonnistumisesta palestiinalaisalueilla käynnistyi toinen Intifada, kansannousu. Seuraavaksi tapahtui New Yorkin terrori-isku 9/11. George W. Bush halusi nyt isoloida Palestiina-ongelman, myös siksi, että hän inhosi Jasser Arafatia. ”Puristakoon omaa kättään”, kun Bushia pyydettiin kättelemään Arafatia syyskuun lopulla 2001. Tilanteen kiristyttyä perustettiin niin sanottu kvartetti- Venäjä, Yhdysvallat, EU ja YK-, joiden yhteistyössä oli tarkoitus rauhoittaa tilannetta ja etsiä tie rauhaan myös Israelin ja Palestiinan välille.

Sotilaallinen toiminta kärjistyi kuitenkin 2002 maaliskuussa, kunn1987 perustettu ääri-islamilainen Hamas suoritti verisen iskun Israeliin Arabiliigan tehtyä historiallisen aloitteen arabimaiden ja Israelin rauhansopimukseksi vuotta 1967 edeltävien rajojen ja pakolaisten paluuta koskevien YK:n päätöslauselmien pohjalta. Israel vastasi Hamasin iskuun massiivisella ”Operation Defensive Shield”- hyökkäyksellä Länsirannan suurimpiin kaupunkeihin. Seurauksena terrori-iskut Israeliin vähenivät mutta Hamasin kannatus kasvoi. YK:n pääsihteeri pyysi mahdollisten sotarikosten selvittäjäksi presidentti Martti Ahtisaaren johtamaa asiantuntijaryhmää, jonka tulon Israel torjui saatuaan selville tietoja sen laajuudesta. Yhdysvaltojen hyökkäys Irakiin 2003 oli toinen tapahtuma, joka alkoi vaikeuttaa kahden valtion edistämistä. Sodan jälkeen Irak ajautui kaaokseen. YK:n tiloihin tehty isku tappoi pääsihteerin edustajan Sergio Vieira de Mellon, johon liittyvää tutkimusta johti niin ikään presidentti Ahtisaari syksyllä 2003.

Israel vetäytyi Gazasta 2005 joka päätti toisen Intifadan. Israelin tuhoamistavoitteen peruskirjassaan 1988 kirjannut Hamas voitti vaalit Palestiinan alueilla 25.1.2006. Myös Suomessa kuultiin pian vaatimuksia neuvottelujen aloittamiseksi terrorijärjestön kanssa. Tätä toivoi myös YK ja osa länsimaista, mutta loppujen lopuksi seurauksena oli yhä suurempi väkivallan kierre. Vuonna 2007 Gazasta ammuttiin 2000 rakettia Israeliin, johon se vastasi samalla mitalla. Palestiinan hallinto jakautui Hamasin johtamaan Gazaan ja sekulaarisen Fatahin Palestiinan hallinto (PA) vastasi Israelin sotilaallisesti valvomasta Länsirannasta.

Saudi-Arabia, Jordan, Gulfin valtiot Egyptin ohella ovat arabimaita, joiden intressissä vaikuttaisi olevan halu päästä eroon Israel-Palestiina-konfliktista. Saudit eivät voi uudistaa talouttaan ilman länsiteknologiaa. Egypti ei puolestaan halua paluuta ääri-islamistisen Muslimiveljeskunnan valtakauteen. Trumpin hallinnon lopulla solmittu The Abraham Accords arabimaiden ja Israelin lähentymiseksi 2020 uhkasi shiiablokin asemaa. En suoraan kytke Venäjän sotaa Ukrainassa Hamasin iskuun, mutta en sulje yhteyttä täysin pois kokonaiskuvasta. Hamas on saanut lännen rivit rakoilemaan eri puolilla antisemitismiä uhkuvien pro-Palestiina demonstraatioiden seurauksena. Ne palvelevat Venäjää, miksei myös Kiinaa ja tietenkin Irania. Ei ole sattuma, että Kiinan ja Venäjän hallitsemaan BRICS:iin kuuluva Etelä-Afrikka saatiin syyttämään Israelia Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa, tosin ilman menestystä.

Oslon prosessi 1993–2000 osoitti, että siihen kuulunut vähittäinen siirtyminen Palestiinan itsehallintoon ei lopulta sopinut arabimaille. Israelissakin sitä monet pitivät epärealistisena. Mutta Hamasin tappion jälkeen on aika yrittää löytää tiekartta rauhaan. Käsitykseni mukaan on luotava

1. Oslo 2.0 prosessi, jossa olisivat mukana Israelin ja Palestiinan legitiimien edustajien lisäksi ainakin Saudi-Arabia, Jordania ja Gulfin valtiot sekä kvartetti, ehkä ilman Venäjää.
2. Sopimuksen pohjana tulisi olla tunnetut periaatteet: ”kaksi valtiota, kaksi kansaa”, rajat, pakolaisten paluujärjestely, Jerusalem, turvallisuusjärjestely, ehkä palestiinalaisalueiden demilitarisointi. ”Liechtensteinin malli”, jossa YK:lla ja sopimusmailla olisi vastuu valvoa demilitarisaatiota.
3. Palestiinan itsehallinnon vähittäinen kehittäminen ja oman valtion muodostaminen.
4. Aikataulu on 10–50 vuotta ellei jotain täysin odottamatonta tapahtuisi

Suomella on nyt tilaisuus kehittää diplomatiaansa Israelin hyväksi. Tämä edellyttää korjausliikkeitä etenkin EU:ssa ja YK:ssa.
1) Antisemitismi tulee tuomita johdonmukaisesti ja asettaa sille nollatoleranssi. Suomen tulisi esimerkiksi jäädä pois Ruotsin isännöimistä euroviisuista, jos EBU estää Israelin osallistumisen.
2) Suomen tulee vaikuttaa EU:n politiikkaan Hamasin lyömisen jälkeisissä alueen rauhan hankkeissa irtaantumalla viimeisistäkin kylmän sodan aikaisista asenteista.
3) Suomen uusi asema Naton jäsenmaana parantaa toimimista EU:n ja Israelin strategisen kumppanuuden kehittämiseksi.
4) Suomi voi edistää Israelin kansalaisten saamista YK:n sihteeristöön ja eritystehtäviin sekä vaikuttaa Israelin vastaisten yksisilmäisten päätöslauselmien torjumisessa.

Katso puhe täältä.


Avoin kirje Suomen ulkopoliittiselle johdolle Gazan tilanteesta 

Kirje toimitettu tasavallan presidentille, pääministerille, ulkoministerille sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsenille 29.11.2023

Me allekirjoittaneet Israel-ystävyystoimikuntaan kuuluvien kansalaisjärjestöjen edustajat vetoamme Suomen hallitukseen, että se antaa selkeän tuen Israelille taistelussa terrorijärjestö Hamasia vastaan. (lisää…)


Suomen laajin mielenilmaus Israelin ja panttivankien puolesta 29.11.

Tulossa 29.11. klo 16 Suomen laajin mielenilmaus Israelin ja kidnapattujen panttivankien puolesta, jossa on mukana jo lähes 20 paikkakuntaa eri puolelta maata. Pääkaupunkiseudun tapahtuma on Helsingin rautatieasemalla. (lisää…)


Israelin suurlähettilään Hagit Ben-Yaakovin puhe solidaarisuusjuhlassa 29.10.

Israelin Suomen-suurlähettilään Hagit Ben-Yaakovin piti puhua Israel-ystävyystoimikunnan järjestämässä solidaarisuusjuhlassa Meilahden kirkossa 29.10., mutta turvallisuussyistä hänen ei ollut mahdollisuutta saapua paikalle. (lisää…)


Liittohallituksen kannanotto liittyen Hamasin Israelia vastaan tekemään terrori-iskuun

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto tuomitsee Hamasin 7.10.2023 aloittaman hyökkäyksen Israelin valtiota ja sen kansalaisia kohtaan. Hamasin tuhannet tuhovoimaiset ohjusiskut ja silmittömät ammuskelut, sekä perheisiin, naisiin, lapsiin ja vanhuksiin kohdistuneet murhat, mestaukset, elävältä polttamiset, raiskaukset, kidutukset, nöyryytykset ja kidnappaamiset edustavat äärimmäisen brutaalia terrorin muotoa ja mittakaavaa, ja ne on tuomittava sotarikoksina ja rikoksina ihmisyyttä vastaan. (lisää…)


Liittohallituksen kannanotto Israelin sisäpoliittiseen kriisiin

Israelin parlamentti Knesset. (C) Risto Huvila

Israelissa on meneillään ehkä sen itsenäisyyden ajan pahin sisäpoliittinen kriisi, johon jokainen Israelin ystävä toivoo pikaista ratkaisua. Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry ei ota kantaa Israelin sisäpolitiikkaan vaan on Israelin ja israelilaisten ystävä riippumatta siitä, mitkä poliittiset puolueet maan hallituksessa kulloinkin ovat.

Helsingissä 26.7.2023
Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry
Liittohallitus


Palestiinan jakopäätös YK:ssa 1947 -teemaseminaari TV7:lla 25.6.

Vas. eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman, Israelin suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov, USA:n suurlähettiläs Douglas T. Hickey, Guatemalan suurlähettiläs George de La Roche, sekä Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila.

YK:n päätöslauselman 181 hyväksymisestä tuli kuluneeksi 50 vuotta 29.11.2022. Tilaisuutta juhlistettiin eduskunnassa pidetyllä teemaseminaarilla, jota isännöi kansanedustaja ja eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman ja jossa puhuivat Israelin suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov, USA:n suurlähettiläs Douglas T. Hickey, Guatemalan suurlähettiläs George de La Roche, sekä Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila. Seminaarin järjestäjinä olivat Eduskunnan Israel-ystävyysryhmä sekä Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry. (lisää…)


Israel 75 -juhla Turussa 19.4.

Osta liput á 25 € netistä: www.suomi-israel.fi/turku2023


Liittohallitukseen uusia jäseniä

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n Helsingissä 25.3. pidetty liittokokous valitsi uusia jäseniä liittohallitukseen erovuoroisten tilalle. Varapuheenjohtajaksi valittiin Helsingin Suomi-Israel yhdistystä edustava näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja Arto Myllärinen. Uusina jäseninä valittiin myös Elias Järvinen Turun seudun Suomi-Israel yhdistyksestä sekä Tiina Huotari Pohjois-Karjalan Suomi-Israel yhdistyksesta. Liiton puheenjohtajana on vuodesta 2018 toiminut Risto Huvila, jonka kausi jatkuu vuoteen 2024. Liitto kiittää nyt hallituksen jättäviä Suvi Hakkaraista, Suvi Gräsbeckiä sekä Kai Mannervoa. (lisää…)


Tytti Tuppurainen ja Ben Zyskowicz keskustelevat antisemitismistä ja Israelista AlfaTV:llä 27.11.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen, nykyisen eduskunnan pisimpään istunut kansanedustaja Ben Zyskowicz ja Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila keskustelevat antisemitismistä ja Israelista liiton tuottamassa Miksi juuri Israel -ohjelman 12. jaksossa, joka esitetään AlfaTV:llä sunnuntaina 27.11. klo 10:30. Ohjelma on katsottavissa myös liiton YouTube-kanavalla klikkaamalla yllä olevaa kuvaa. (lisää…)


Balfourin julistuksesta 105 vuotta

Tänään on kulunut 105 vuotta Ison-Britannian ulkoministerin Arthur James Balfourin 2.11.1917 antamasta julistuksesta, joka oli ensimmäinen merkittävä poliittinen asiakirja juutalaisvaltion syntymiseen johtavassa prosessissa. Sitä seurasivat San Remon julistus 1920 ja Kansainliiton päätös 1922. (lisää…)


Lehtimajanjuhlaa vietetään AlfaTV:llä 30.10.

Miksi juuri Israel -sarjan 11:s jakso käsittelee lehtimajanjuhlaa sunnuntaina 30.10. klo 10:30.

Ohjelma kuvattu Espoon Suomi-Israel Yhdistyksen järjestämässä lehtimajanjuhlassa Hotelli Mattsissa, Espoossa 9.10.2022. (lisää…)


Kooste Münchenin terrori-iskun muistotapahtumasta AlfaTV:llä 25.9.

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry järjesti yhteistyössä Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahdon kanssa Münchenin 1972 olympialaisten terrori-iskun uhrien muistotapahtuman Tahto urheilumuseossa 5.9. AlfaTV esittää koosteen tapahtumasta sunnuntaina 25.9 klo 10:30-11:00. (lisää…)


Kooste Israelin 74. itsenäisyyspäiväjuhlasta AlfaTV:llä 28.8.

AlfaTV esittää sunnuntaina 28.8. klo 10:30 koosteen Balderin salissa Helsingissä 10.5.2022 pidetyistä Israelin 74. itsenäisyyspäivän juhlista, missä jaettiin myös Pro Israel -palkinto. (lisää…)


EU-komission vastaus kasvavalle juutalaisvihalle – AlfaTV su 29.5.

Huhtikuussa Suomessa vieraillut EU:n antisemitismin torjunnan koordinaattori Katharina von Schnurbein antoi haastattelun Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtajalle ja Holokaustin uhrien muisto ry:n varapuheenjohtajalle Risto Huvilalle. (lisää…)


Pro Israel -palkinto ECI:n Tomas Sandellille

Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila luovutti Pro Israel -kunniakirjan Tomas Sandellille. Kuva Eero Antturi.

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto palkitsi European Coalition for Israel -järjestön (ECI) perustajan ja toiminnanjohtajan Tomas Sandellin Pro Israel -palkinnolla 10.5. Balderin salissa Helsingissä järjestetyn Israelin 74. itsenäisyyspäivävastaanoton yhteydessä. (lisää…)


”Virtuaalinen” Suomi-Israel yhdistys syntymässä – liity jäseneksi!

Suomi-Israel Yhdistysten Liiton 26.3.2022 pidetyssä liittokokouksessa tehtiin yksimielinen päätös kehittää toimintaa perustamalla ns. virtuaalinen Suomi-Israel yhdistys. Päätöksen taustalla on pitkäaikainen kehitys, joka on johtanut siihen, ettei perinteinen yhdistystoiminta hallintoineen jaksa kiinnostaa nuorempia ikäluokkia kun vanhempien aktiivien tilalle pitäisi löytää uusia vastuunkantajia. (lisää…)


Israel ja uusi Lähi-itä: prof. Markku Ruotsila, kansanedustaja Antero Laukkanen ym. AlfaTV:llä 24.4.

Balderin salissa 26.3.2022 pidetyssä Israel ja uusi Lähi-itä -tilaisuudessa kuvatussa ohjelmassa puhuivat (tässä järjestyksessä) Suomi-Israel Yhdistyksen puheenjohtaja Risto Huvila, Keren Kajemet Finland ry:n puheenjohtaja Ethel Salutskij, kansanedustaja Antero Laukkanen sekä professori, dosentti Markku Ruotsila. (lisää…)


Risto Huvila jatkaa liiton puheenjohtajana, Kai Mannervosta varapuheenjohtaja

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n Helsingissä 26.3.2022 pidetty liittokokous valitsi Espoon Suomi-Israel Yhdistyksen puheenjohtajan Risto Huvilan jatkamaan liiton puheenjohtajana kaudelle 2022-2024. Huvila on toiminut liiton puheenjohtajana vuodesta 2018. Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin Kai Mannervo Turun seudun Suomi-Israel Yhdistyksestä. Liitto onnittelee valittuja ja kiittää vuosina 2020-2022 varapuheenjohtajana toiminutta Matti Schreytä. (lisää…)


Israel ja uusi Lähi-itä -tilaisuus 26.3. klo 19:00 Balderin salissa

Vuonna 2010 ns. arabikeväästä käynnistynyt liikehdintä Lähi-idässä on muuttanut alueen poliittisia asetelmia enemmän kuin edellisten 60 vuoden aikana.

(lisää…)


Julkilausuma koskien Israelia vastaan suunnattua valheellista apartheid-kampanjaa

SUOMALAISTEN KANSALAISJÄRJESTÖJEN JULKILAUSUMA KOSKIEN ISRAELIA VASTAAN SUUNNATTUA VALHEELLISTA APARTHEID-KAMPANJAA

28.2.2022

Me allekirjoittaneet kansalaisjärjestöjemme edustajat ilmaisemme syvän huolemme useiden kansalaisjärjestöjen levittämistä valheellisista apartheid-syytöksistä Israelia kohtaan. Viimeiseksi tähän rintamaan liittyi Amnesty International, joka julkaisi aiheesta raportin helmikuun alussa. (lisää…)


Amnesty, apartheid ja antisemitismi – suurlähettiläs Ben-Yaakov AlfaTV:llä 27.2.

Israelin Suomen ja Viron suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov ja liiton puheenjohtaja Risto Huvila keskustelevat Miksi juuri Israel? -sarjan 5. jaksossa Amnesty Internationalin tuoreesta raportista, jossa Israelia syytetään mm. apartheidista. Ohjelma näkyy AlfaTV:llä sunnuntaina 27.2. klo 10:30 ja se on samaan aikaan ja myöhemmin katsottavissa liiton YouTube-sivustolla klikkaamalla yllä olevaa kuvaa.

Voit katsoa ohjelmasarjan aiemmin esitetyt jaksot täältä.


Holokausti ja juutalaisvaltion synty AlfaTV:llä 30.1.

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto huomioi 27.1. olevan holokaustin uhrien muistopäivän sunnuntaina 30.1. klo 10:30 AlfaTV:llä esitettävässä ohjelmassa Miksi juuri Israel?, jonka 4. jaksossa liiton puheenjohtaja Risto Huvila haastattelee Helsingin juutalaisen seurakunnan kunniapuheenjohtajaa Gideon Bolotowskya holokaustin ja presidentti Harry Trumanin merkityksestä Israelin itsenäistymiseen.

Voit katsoa ohjelman suorana ja jälkikäteen klikkaamalla yllä olevaa kuvaa. Ohjelmasarjan aiemmat jaksot näkyvät liiton YouTube-kanavalta.

Risto Huvila isännöi myös Holokaustin uhrien muisto ry:n tuottamaa holokaustin muistopäivän ohjelmaa AlfaTV:llä 27.1. klo 13 (uusinta su 30.1. klo 18:30).

Ohjelmassa keskustelevat holokaustista ja antisemitismistä Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik, Helsingin piispa Teemu Laajasalo sekä Holokaustin uhrien muisto ry:n puheenjohtaja Kimmo Sasi.

Mukana ovat myös tervehdykset eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselta ja pääministeri Paavo Lipposelta sekä Israelin, Saksan ja Puolan suurlähettiläiltä. Taiteilija Seela Sella lausuu runoja ja rabbi Samuel Beniard Helsingin juutalaisesta seurakunnasta lausuu El Male Rachamim -rukouksen.

Ohjelmassa haastatellaan myös Lilly Millneriä, joka selvisi Stutthofin keskitysleiriltä ja kuolemanmarssilta sekä Miriam Schwartzia romanien holokaustista ja ihmisoikeustilanteesta. Helsingin synagogassa kuvatussa seremoniassa kynttilän sytyttää holokaustissa menehtyneille sukulaisilleen mm. kansanedustaja Ben Zyskowicz. Ohjelmaa isännöi Holokaustin uhrien muisto ry:n varapj. Risto Huvila.

 

 


Liiton puheenjohtajan vastine suurlähettiläs Patokallion vieraskynäkirjoitukseen

Israelissa Suomen suurlähettiläänä vuosina 1998-2003 toiminut Pasi Patokallio kirjoitti 29.12. vieraskynäkirjoituksen Helsingin Sanomissa otsikolla Israelin ja Iranin vihanpito kärjistää Lähi-idän kriisiä.

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n puheenjohtaja Risto Huvila kirjoitti seuraavana päivänä vastineen Patokallion kirjoitukseen ja lähetti sen Helsingin Sanomille, joka ei kuitenkaan julkaissut sitä. Tästä syystä ja asian ajankohtaisuudesta johtuen Huvilan vastine julkaistaan liiton sivulla.

Israel ei ole syyllinen Iranin aggressioon

Suurlähettiläs Pasi Patokallio loi 29.12. julkaistussa kirjoituksessaan hämmentävän kuvan Iranin ja Israelin välisistä jännitteistä, ikään kuin osapuolet olisivat tasapuolisesti syypäitä tilanteen eskaloitumiseen. Tai jos sota syttyisi, se itse asiassa olisi Israelin syy.

Patokallio kirjoittaa Iranin uhkailujen Israelin tuhoamisesta olevan pääasiallisesti varoituksia vastatoimista, jos Israel hyökkäisi Iraniin ensin. Tämä ei pidä paikkaansa. Vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen myötä Iran katkaisi diplomaattisuhteensa Israeliin ja alkoi esittää vihamielisiä näkemyksiä Israelista, jota se on nimittänyt milloin syöpäkasvaimeksi, pieneksi saatanaksi jne.

Kymmenien vuosien ajan kansainväliset uutistoimistot ovat uutisoineet Iranin korkeimpien hengellisten, poliittisten ja sotilasjohtajien uhkauksista tuhota Israel. Iranin armeijan tiedottaja prikaatinkenraali Abolfazl Shekarchi ilmoitti marraskuun lopulla, ettei Iran peräänny milliäkään tavoitteestaan tuhota Israel. Iranissa ilmestyvä Tehran Times julkaisi 14.12. Israelin kartan, johon oli merkitty kohteet, joihin Iran tulisi iskemään.

Patokallio vähättelee Iranin uhkaa ja pitää Israelin reaktioita ylimitoitettuna, todeten etteivät maat edes ole rajanaapureita. Suurlähettiläs jättää kertomatta, että Iran on vuosikausia rahoittanut Israelin pohjoisrajalla Libanonissa toimivaa Hizbollah-terroristijärjestöä, jonka hallussa on Israelin puolustusvoimien mukaan tällä hetkellä jopa 150 000 rakettia suunnattuna Israeliin. Mainitsematta myös jää, että Gazassa toimiva, jatkuvasti Israelin siviilikohteisiin raketein ja polttopalloin iskevä terroristijärjestö Hamas, joka ilmoittaa tavoitteekseen juutalaisvaltion tuhoamisen, on vuosikausia saanut huomattavaa taloudellista ja sotilaallista tukea Iranilta.

Osallistuin huhtikuussa 2017 Israelin valtiolliseen holokaustin muistojuhlaan Yad Vashemin holokaustikeskuksessa Jerusalemissa. Kuunnellessani pääministeri Benjamin Netanyahun puhetta, ymmärsin Israelin – maailman ainoan juutalaisvaltion ja Lähi-idän ainoan demokratian – turvallisuusdoktriinin ytimen: ”historia on opettanut meidät ottamaan tosissamme kansaamme kohdistuvat uhkaukset, ja teemme kaikkemme, ettei se toistuisi.”

Holokaustin käsittämättömän laajuuden paljastuttua 1945 maailman johtajat sanoivat yhteen ääneen “never again – ei enää koskaan”. Nyt kun Iran pyrkii toistamaan holokaustin, syylliseksi esitetäänkin Israelia.

Häpeällistä.

Risto Huvila
Puheenjohtaja, Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry
Varapuheenjohtaja, Holokaustin uhrien muisto ry

Huvila julkaisi tämän vastineen ja pohtii valtamedian nihkeätä suhtautumista Israeliin blogissaan.


Hanukkaa ja politiikkaa tapaninpäivänä AlfaTV:llä

Jos et nähnyt AlfaTV:llä tapaninpäivänä esitettyä Miksi juuri Israel? -ohjelmasarjan 3. jaksoa ”Hanukka ja öljyn ihme”, voit katsoa sen klikkaamalla yllä olevaa kuvaa.

Juutalaista hanukka-perinnettä avaavat kirjailija Rony Smolar ja muusikko Hillel Tokazier ja samalla juhlitaan myös Espoon Suomi-Israel Yhdistyksen 5-vuotissyntymäpäivää.

Mukana myös Israelin suurlähetystön varapäällikkö Iris Malka sekä kansanedustaja Antero Laukkanen ja kaupunginvaltuutettu Simon Elo, jotka käsittelevät puheissaan mm. suomalaisten poliitikkojen Israeliin kohdistamia boikottivaatimuksia.

Hotelli Mattsissa Espoossa 28.11.2021 kuvattua ohjelmaa isännöi Suomi-Israel Yhdistysten Liiton ja Espoon Suomi-Israel Yhdistyksen puheenjohtaja Risto Huvila.

Ohjelmasarjan seuraava jakso ”Holokausti ja juutalaisvaltion synty” esitetään AlfaTV:llä 30.1.2022 klo 10:30.

Edelliset jaksot ovat katsottavissa Suomi-Israel Yhdistysten Liiton YouTube-sivustolta.


Miksi juuri Israeliin opiskelemaan?

Liiton tuottama Miksi juuri Israel? -ohjelmasarja jatkuu AlfaTV:llä sunnuntaina 28.11. klo 10:30.

Risto Huvilan isännöimässä ohjelmassa nuoret aikuiset Sanna Lönnfors ja Ella-Roosa Tenhunen kertovat kokemuksistaan ja motiiveistaan lähteä opiskelemaan israelilaisiin yliopistoihin. Ohjelman ensiesitys näkyy myös liiton YouTube-sivuilla yllä olevasta linkistä.

Tulevat jaksot esitetään seuraavasti:

 • 26.12.2021 klo 10:30 Hanukka – valon juhla
 • 30.1.2022 klo 10:30 Holokausti ja juutalaisvaltion synty

Jaksot ovat suorana ja jälkikäteen katsottavissa AlfaTV:n Permanto-palvelusta os. www.permanto.fi.

Aiemmin esitetty jakso Israel-kritiikki ja antisemitismi, jossa Risto Huvilan vieraina olivat piispa Teemu Laajasalo ja Suomen juutalaisyhteisön puheenjohtaja Yaron Nadbornik, on katsottavissa AlfaTV:n arkistosta. 


Israelin korkean teknologian ja innovaatioiden ekosysteemi

Alon Gold työskentelee kauppa- ja talousasioiden neuvonantajana Suomen Tel Avivin suurlähetystössä. Osana Team Finland – verkostoa hän auttaa suomalaisyrityksiä löytämään mahdollisuuksia Israelista sekä edistää Suomen ja Israelin kaupallista ja innovaatioyhteistyötä.

Korkean teknologian sektori ja innovaatioekosysteemi ovat olleet merkittävässä roolissa Israelin taloudessa 1990-luvun alusta lähtien. Korkean teknologian tuotteet ja palvelut muodostavat noin puolet Israelin viennistä. Viennissä erityisesti korkean teknologian palvelujen osuus – pääasiassa ohjelmistot – kasvaa jatkuvasti, ja niitä pidetään Israelin talouden todellisena kasvumoottorina.

Israelilla, jota myös kutsutaan ”startup kansakunnaksi” (”The Startup Nation”), on maailmanlaajuisesti eniten startup- ja pääomasijoituksia henkeä kohden. Yhteensä irtautumisia (sulautumia ja yritysostoja sekä listautumisanteja) oli vuosina 2009–2019 yli 100 miljardin euron arvosta. Israelilla on myös suurin määrä NASDAQiin listattuja yhtiöitä Yhdysvaltojen ja Kiinan jälkeen.

Korkean teknologian yritystoiminnan ratkaiseva merkitys Israelin taloudessa näkyy hyvin tarkasteltaessa globaaleja t&k-intensiteetin mittareita. T&k-intensiteetissä Israel on pitkäaikainen globaali johtaja, ja tällä hetkellä maan t&k-menojen osuus bruttokansantuotteesta on 4,9%.

Israelin innovaatiokehityksen taustatekijöitä

Kulttuurisia ja sosiaalisia tekijöitä pidetään yleisesti tärkeinä Israelin innovaatiotoiminnan lähteinä. Israelilainen ’chutzpah’ mainitaan usein kansallisena ominaispiirteenä, joka tukee yrittäjyyttä ja innovaatiovetoisen yhteiskunnan edistämistä. Termillä viitataan israelilaiseen suoruuteen ja epämuodollisuuteen, ja sen juuret ovat varhaisten juutalaisten sanastossa.

Toisena luovuuden alustana viitataan usein luonnonvarojen niukkuuteen ja puutteeseen. Hyvä esimerkki tästä on Israelin vesiteknologiasektori. Israel on Välimeren ja aavikkoilmaston maa, jossa vesivarojen puute on herättänyt huolta ja geopoliittisia jännitteitä. Nämä huolet ovat kannustaneet vedenkäsittelyteknologioiden ja suolanpoiston sekä kastelumenetelmien kehittämiseen. Kehitystyön kautta haasteita on onnistuttu ratkomaan, ja samalla Israel on noussut globaaliksi johtajaksi näissä teknologioissa.

Tietyt historialliset kehityskulut ovat myös keskeisiä Israelin korkean teknologian ja innovaatioekosysteemin 1990-luvun alussa tapahtuneen nousun ymmärtämisessä. Rautaesiripun hajoamista seurasi juutalaisen maahanmuuton aalto entisistä Neuvostoliiton maista Israeliin. Hyvin koulutettua ammattitaitoista työvoimaa ja tutkijoita muutti maahan: Israeliin tuli tuon vuosikymmenen aikana yli miljoona juutalaista maahanmuuttajaa.

Samoina vuosina merkittävä tekijä oli myös hallituksen päätös luopua Israelin ilmailuteollisuuden (IAI) kehittämästä Lavie-hävittäjähankkeesta (lavie tarkoittaa hepreaksi leijonaa). Vaikka itse hanke keskeytettiin, siinä syntyneet osaaminen ja valmiudet vaikuttivat merkittävästi Israelin teknologiseen kehitykseen.

Israelin ainutlaatuinen toimintaympäristö ja edellä mainitut historialliset kehityskulut ovat olleet välttämättömiä Israelin innovaatiotoiminnan kehittymisessä. Ne ovat kuitenkin Israelille ominaisia tekijöitä, joten yleisempien johtopäätösten tekeminen niiden pohjalta on vaikeaa. Seuraavaksi tarkastellaankin muutamia rakenteellisia tekijöitä Israelin innovaatiotoiminnan taustalla – näitä ovat monikansalliset yritykset (MNCs), puolustus- ja sotilasasiat sekä riskipääomarahoituksen saatavuus.

Yrityksillä valtava merkitys Israelin t&k-panostuksissa – myös puolustussektori tärkeässä roolissa

Aluksi on hyödyllistä katsoa hieman tarkemmin edellä mainittuja t&k-panoksia koskevia lukuja. On tärkeä huomata, että luvut eivät juuri kuvasta valtion panosta tai investointeja: valtion osuus t&k-panoksista on itse asiassa OECD-tasoa alhaisempi. Yksityinen sektori vastaa valtaosasta (lähes 90%) maan t&k-menoista, ja merkittävä osa siitä on ulkomaisten yritysten t&k-toimintaa (Israelissa on ylivoimaisesti suurin ulkomaisten yritysten t&k:n osuus BKT:sta).

Israelissa on yli 350 ulkomaista tutkimus- ja tuotekehityskeskusta, joiden osuus on yli puolet maan t&k-menoista. Nämä t&k-keskukset työllistävät 60% israelilaisista korkean teknologian työntekijöistä ja usein ostavat israelilaisia startup-yrityksiä. Monikansalliset yritykset ovat olennainen osa Israelin innovaatiotarinaa, sekä suoraan että välillisesti (teknologian leviämisvaikutukset), ja monet niistä ovat päätyneet Israeliin israelilaisen startup-yrityksen oston myötä.

Monikansallisiin yrityksiin on kohdistunut kuitenkin myös kritiikkiä, sillä niiden vaikutus talouden ei-teknologiseen osaan on vähäinen (sillä t&k-keskukset eivät edellytä toimitusketjua). Viime aikoina niitä on arvosteltu myös epäreilusta kilpailusta alkuvaiheen yritysten kanssa liittyen osaajien houkutteluun.

Israelin t&k-panostusten tarkempi tarkastelu paljastaa, että ne sisältävät vain siviilipuolen tutkimuksen ja kehittämistoiminnan. Ei ole yllättävää, että maassa, jossa turvallisuuskysymykset ovat erottamaton osa arkipäivää ja päivittäistä poliittista keskustelua, jossa puolustusmenojen osuus on lähes 6 prosenttia bruttokansantuotteesta ja jossa on pakollinen asevelvollisuus (miehet 3 vuotta, naiset 2 vuotta), puolustuksellisilla ja sotilaallisilla näkökohdilla on keskeinen merkitys maan innovaatioekosysteemissä.

Israelin puolustukseen liittyvän t&k-toiminnan volyymin arvioidaan olevan noin 2 miljardia euroa – ja tämä ei siis sisälly edellä mainittuun 4,9 prosentin t&k-menojen bruttokansantuoteosuuteen. Sotilas- ja puolustussektorilla on myös suuri välillinen vaikutus. Se tulee näkyviin esimerkiksi merkittävässä määrässä startup-yrityksiä, joita armeijan teknologisista yksiköistä ja tiedusteluyksiköistä – kuten esimerkiksi tunnetusta tiedusteluyksiköstä 8200 (”Unit 8200”) – valmistuneet ovat perustaneet. Usein on myös arvioitu, että maan pakollinen asevelvollisuus 18-vuotiaana – myös ei-teknologisten sotilasyksiköitä osalta – synnyttää israelilaisille yrittäjyyttä tukevaa osaamista ja taitoja.

Riskipääomamarkkinoiden kehitys

Viimeisenä, mutta ei varmastikaan vähäisimpänä, on syytä mainita Israelin pääomasijoitusmarkkinat. Seuraavat luvut ovat olennaisia Israelin innovaatiotoiminnan menestyksen ymmärtämiseksi.

Vuoden 2020 aikana – joka siis oli poikkeuksellinen COVID-19-vuosi – israelilaiset korkean teknologian yritykset keräsivät ennätykselliset noin 9,5 miljardin euron pääomasijoitukset. Tämä ennätys rikotaan vuonna 2021, sillä jo vuoden ensimmäisen kolmen neljänneksen aikana sijoituksia on tehty yli 15 miljardia euroa.

Riskipääomarahoituksen saatavuus on keskeisessä roolissa israelilaisen startup-kansakunnan syntymisen ymmärtämiseksi – Israel on maailman ykkönen riskipääomasijoituksissa henkeä kohden laskettuna.

Valtion rooli on verrattain vähäinen t&k-rahoitusta tarkasteltaessa. Israel Innovation Authorityn (Israelin innovaatiorahoituskeskus) osuus kokonaisrahoituksesta on huomattavasti pienempi verrattuna esimerkiksi Suomeen (vaikkakin sen merkitys on kriittisen tärkeää sellaisilla alueilla, joilla markkinat eivät niin hyvin toimi).

Tästä huolimatta yhdellä hallituksen aloitteella, Yozma-ohjelmalla, on ollut ratkaiseva rooli Israelin riskipääomamarkkinoiden käynnistämisessä ja kehittämisessä. Yozma-ohjelma lanseerattiin vuonna 1993, ja sen käynnistäminen oli jatkoa 1980-luvun puolivälissä kiihtyvällä tahdilla tehdyille talousuudistuksille ja Israelin talouden vapauttamiselle. Ohjelma jakoi 86 miljoonaa euroa kymmenelle rahastolle (jotka koostuvat ulkomaisista pääomasijoittajista, israelilaisista kumppaneista ja rahoituslaitoksista).

Rahastot saattoivat valita joko valtion pitämisen kumppanina (riskin jakaminen) tai sen osuuden ostamisen. Tulokset olivat hätkähdyttäviä. Kaikki rahastot onnistuivat keräämään vaadittavan rahoituksen, ostamaan takaisin valtion osuuden (korkoineen) ja tuottamaan kannattavaa taloudellista tulosta. Tämän lisäksi ohjelma loi ensimmäisen sysäyksen kehitykselle, jossa Israelista on tullut globaalisti ykkönen riskipääomainvestoinneissa henkeä kohden.

Kiinnostavaa on, että samoin kuten monikansallisten yritysten kohdalla, myös Israelin riskipääomamarkkinat nojaavat vahvasti ulkomaisiin toimijoihin. Ulkomaiset pääomasijoittajat tekevät noin 85 % sijoituksista, joko kotimaastaan käsin tai israelilaisesta toimistosta. Huomattavaa on, että myös israelilaisten pääomasijoittajien pääomasta 95 % tulee ulkomailta (perinteisesti Yhdysvalloista mutta yhä enemmän myös Kiinasta).

Alon Gold

Artikkeli on alunperin julkaistu Valtioneuvoston verkkosivuilla 18.11.2021 https://vnk.fi/-/israelin-korkean-teknologian-ja-innovaatioiden-ekosysteemi

Pitkäjänteinen t&k-rahoitus – katsauksia eri maista -kirjoitussarjassa alan asiantuntijat kirjoittavat Suomen kannalta kiinnostavien maiden tutkimus- ja kehittämisrahoituksen tilanteesta. Kirjoituksissa tarkastellaan erityisesti sitä, millä tavoin maat ovat pyrkineet edistämään pitkäjänteistä t&k-rahoitusta ja miten ne ovat siinä onnistuneet.


Miksi juuri Israel? -sarja alkaa AlfaTV:llä 31.10.

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto tuottaa neljän ohjelman Miksi juuri Israel? -sarjan AlfaTV:lle. Ensimmäinen jakso esitetään su 31.10. klo 10:30 ja se käsittelee Israel-kritiikkiä ja antisemitismia. Vieraina piispa Teemu Laajasalo, Suomen juutalaisyhteisön puheenjohtaja Yaron Nadbornik ja Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila. (U).
Tämä ohjelma on katsottavissa AlfaTV:n arkistosta https://www.permanto.fi/fi/web/alfatv/player/vod?assetId=110731228
Tulevat jaksot esitetään seuraavasti:
 • 28.11.2021 klo 10:30 Israelin opiskelumahdollisuudet
 • 26.12.2021 klo 10:30 Hanukka – valon juhla
 • 30.1.2022 klo 10:30 Holokausti ja juutalaisvaltion synty
Jaksot on jälkikäteen katsottavissa AlfaTV:n arkistosta www.permanto.fi.


Israel-solidaarisuusjuhla Meilahden kirkossa 24.10. klo 15

Tervetuloa Israel-järjestöjen yhteiseen Israel-solidaarisuusjuhlaan Meilahden kirkkoon sunnuntaina 24.10. klo 15.

JUHLAPUHUJINA Israelin Suomen-suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov sekä kansanedustaja, eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

MUSIIKISSA sopraano Marion Melnik, säestäjänään Tiina Korhonen.

MUKANA MYÖS kirkkoherra, rovasti Hannu Ronimus, Israel-ystävyystoimikunnan puheenjohtaja Kari Teittinen sekä Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila.

Tilaisuudessa kerätään lahja Magen David Adomille. Lahjoituskohteen esittelee Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja Pasi Turunen.

Vapaa pääsy, ohjelma ovelta 5 €.


Vetoomus Suomen poisjäämiseksi YK:n Durban-konferenssista

Suomalaisten Israel-ystävyysjärjestöjen yhteinen vetoomus Suomen ulkopoliittiselle johdolle 19.8.2021:

Vetoomus Suomen poisjäämiseksi YK:n Durban-konferenssista

Arvoisa ulkoministeri Pekka Haavisto

Yhdistyneet kansakunnat valmistelee vuonna 2001 Durbanissa, Etelä-Afrikassa järjestetyn YK:n rasismin-, muukalaispelon ja suvaitsemattomuuden vastaisen konferenssin 20-vuotisjuhlaa YK:n yleiskokouksen 76. istuntokauden avajaisten yhteyteen New Yorkissa 22.9.2021. Me allekirjoittaneet kansalaisjärjestöjemme edustajat vetoamme Teihin, että Suomi jättäytyisi pois kyseisestä juhlinnasta.

Durbanissa pidetty YK:n rasisminvastainen kokous kohteli Israelia täysin poikkeuksellisesti. Israel ainoana maailman maana suljettiin ulos alueellisesta valmistelukokouksesta Teheranissa. Virallisen YK-konferenssin periaatejulkilausuma ja toimintasuunnitelma1 erittelee kaikista alueellisista konflikteista, ihmisryhmistä ja valtioista ainoastaan Israelin ja palestiinalaiset. Niiden kohdalla julistuksen rasisminvastaisisten lauselmien yleisluontoisuudesta poiketen otetaan kantaa konfliktin poliittiseen ratkaisuun.

Durbanin kokouksen henki oli vielä ilmeisempi virallisen YK-konferenssin ohessa kokoontuneessa kansalaisjärjestöfoorumissa ja sen julkilausumassa, joka nimeää Israelin ainoana rasistisena valtiona ja asettaa tavoitteeksi sen täydellisen eristämisen kaikista maailman maista kaikilla tasoilla.2

Kansalaisjärjestötapahtumaa leimasi pakkomielteinen Israel-vastaisuus, joka ylitti antisemitismin rajat räikeällä tavalla. Israel oli päivittäisten mielenosoitusten, antisemiittisen materiaalin ja näyttelyiden kohteena. Tilaisuuksissa mm. jaettiin Hitleriä ihannoivia flyereitä ja myytiin antisemiittistä väärennöstä ”Siionin vanhinten pöytäkirjat”. Juutalaisten järjestöjen tilaisuudet estettiin huutamalla.3

Durbanin kansalaisjärjestöfoorumista alkunsa saanut kansalaisjärjestöjen hyökkäys Israelia vastaan on vaikuttanut antisemiittisten hyökkäysten hälyttävään lisääntymiseen länsimaissa ja epäluotettavista lähteistä kerätyn informaation käyttämiseen Israel-vastaisen boikottiliikkeen edistämiseen.

Myöskään myöhemmät Durbanin kokoukseen liittyvät viralliset YK-konferenssit, vuonna 2009 pidetty Durban Review Conference ja vuonna 2011 pidetty kymmenvuotisjuhlinta eivät ole korjanneet prosessin perustan valuvikaa. Päinvastoin, esimerkiksi vuonna 2009 Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad piti puoli tuntia kestäneen avajaispuheen, jossa hän esitti mm. antisemiittisiä käsityksiä sionistien maailmanvallasta ja kiisti Israelin valtion olemassaolon oikeuden.4

Durbanin prosessiin ja sen juhlintaan osallistuminen ei ole oikeudenmukaista eikä myöskään Suomen edun mukaista. Rasismin ja sorron vastainen työ ei voi perustua antisemiittisen hengen läpäisemään Durbanin prosessiin. Monet demokraattiset länsimaat, esimerkiksi USA, Iso-Britannia, Saksa, Kanada, Australia, Itävalta, Hollanti, Tsekki, Unkari, Romania ja Ranska ovat jo ilmoittaneet jättäytyvänsä pois tapahtumasta.5

Vetoamme Teihin, että myös Suomi asettuu näiden valtioiden kanssa samaan rintamaan.

Kunnioittavasti,

Kari Teittinen, puheenjohtaja
Israel ystävyystoimikunta
Elämän marssi ry

Varpu Haavisto, puheenjohtaja
YAPS – Young Adults for Peace, Justice and Solidarity in the Middle East ry

Risto Huvila, puheenjohtaja
Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry

Pasi Turunen, toiminnanjohtaja
Patmos lähetyssäätiö

Jarmo Kaksonen, puheenjohtaja
Gesher Hajetsia ry

John Remes, puheenjohtaja
ICEJ Suomen osasto ry

Jaakob Happonen, puheenjohtaja
Menorah Näky ry

Tomas Sandell, toiminnanjohtaja
European Coalition for Israel

Risto Auvinen, toiminnanjohtaja
Suomen Karmel-yhdistys ry

Tiedoksi:

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko
Suurlähettiläs Jukka Salovaara, Suomen YK-edustusto, New York

Alaviitteet:

1 Declaration of Principles and Program of Action, https://www.ohchr.org/Documents/Publications/Durban_text_en.pdf

2 NGO forum Declaration and Progamme of Action, ”Palestinians and Palestine”
https://academic.udayton.edu/race/06hrights/WCAR2001/NGOFORUM/Palestinans.htm

3 Juutalaisten lakimiesten järjestön edustajan Anne Bayefskyn silminnäkijäkuvaus Durbanin konferenssista: The UN World Conference Against Racism: A Racist Anti-Racism Conference, Proceedings of the Annual Meeting, American Society of International Law, Vol 96, 2002 Cambridge University Press, https://www.jstor.org/stable/25659754
Tom Lantosin, Holokaustista selvinneen Yhdysvaltain kongressiedustajan kuvaus Durbanin maailmankonferenssista: Durban Debacle: An Insider’s View of the UN World Conference Against Racism, Fletcher Forum of World Affairs, 2002, https://dl.tufts.edu/concern/pdfs/tx31qt958

4 Ahmadinejad sanoi mm: “World Zionism personifies racism… it falsely resorts to religion and abuses religious sentiments to hide its hatred and ugly face.” https://unwatch.org/countries-rejecting-durban-iv-updates-analysis-more/

5 Poisjättäytyneiden valtioiden kannanottoja koottuna: https://unwatch.org/countries-rejecting-durban-iv-updates-analysis-more/


Liiton tuottama Miksi juuri Israel? -ohjelma AlfaTV:llä

AlfaTV esitti juhannussunnuntaina Suomi-Israel Yhdistysten Liiton tuottaman Miksi juuri Israel? -ohjelman, jossa olivat keskustelemassa liiton puheenjohtajan Risto Huvilan johdolla Helsingin piispa Teemu Laajasalo ja Suomen juutalaisyhteisön puheenjohtaja Yaron Nadbornik. Ohjelmassa käsiteltiin Israelia ja antisemitismiä sekä pohdittiin juutalaisten ja kirkon välistä historiaa ja suhdetta.

Voit katsoa ohjelman klikkaamalla alla olevaa kuvaa.


Israelille uusi hallitus, pääministeriksi Naftali Bennett

Israelin uusi hallitus kuvattuna heinäkuussa tehtävänsä jättävän presidentti Reuven Rivlinin kanssa 14.6.2021. Eturivissä vas. uusi pääministeri Naftali Bennett, presidentti Rivlin sekä varapääministeri ja ulkoministeri Yair Lapid (kuva GPO).

 

Knesset vahvisti uuden kahdeksan puolueen hallituksen 13.6. pitämässään äänestyksessä äänin 60-59. Pääministeriksi nousi menestynyt ja yrityksensä myynyt teknologiayrittäjä Naftali Bennett, jonka oikeistolainen Yamina -puolue sai parlamenttiin vain seitsemän kansanedustajaa, joista yksi vastusti hallitusratkaisua. Bennett toimii ensin pääministerinä kaksi vuotta, minkä jälkeen vetovastuun ottaa hallituksen suurimman puolueen, 17 kansanedustajan Yesh Atidin puheenjohtaja Yair Lapid.

Hallituksen ministerit ovat seuraavat:

Pääministeri Naftali Bennett (Yamina), toimii myös siirtokuntien ministerinä.

Varapääministeri ja ulkoministeri Yair Lapid (Yesh Atid)

Puolustusministeri Benny Gantz (sininen ja valkoinen)

Valtiovarainministeri Avigdor Liberman (Yisrael Beiteinu)

Oikeusministeri Gideon Sa’ar (Uusi toivo)

Julkisen turvallisuuden ministeri Omer Barlev (työväenpuolue)

Liikenneministeri Merav Michaeli (työväenpuolue)

Terveysministeri Nitzan Horowitz (Meretz)

Sisäministeri Ayelet Shaked (Yamina)

Uskonnollisten asioiden ministeri Matan Kahana (Yamina)

Opetusministeri Yifat Shasha-Biton (uusi toivo)

Viestintäministeri Yoaz Hendel (Uusi toivo)

Kulttuuriministeri Chili Tropper (sininen ja valkoinen)

Talousministeri kenraalimajuri (res.) Orna Barbivai (Yesh Atid)

Rakennus- ja asuntoministeri Ze’ev Elkin (Uusi toivo) – toimii myös Jerusalemin asioiden ministerinä sekä yhteysministerinä Knessetin ja hallituksen välillä.

Hyvinvointiministeri Meir Cohen (Yesh Atid)

Matkailuministeri Yoel Razvozov (Yesh Atid)

Energiaministeri Karine Elharrar (Yesh Atid)

Yesh Atid MK Karine Elharrar

Tiedusteluministeri Elazar Stern (Yesh Atid)

Sosiaalisen tasa-arvon ministeri Meirav Cohen (Yesh Atid)

Maahanmuuttajien absorptioministeri Pnina Tamano-Shata (sininen ja valkoinen)

Maatalousministeri Oded Forer (Yisrael Beytenu) – toimii myös Negevin ja Galilean ministerinä.

Tiedeministeri Orit Farkash-Hacohen (sininen ja valkoinen)

Diasporan ulkoministeri Nachman Shai (työväenpuolue)

Alueellinen yhteistyöministeri Issawi Frej (Meretz)

Ympäristönsuojeluministeri Tamar Zandberg (Meretz)

Varaministerit:

Yamina MK Abir Kara – sääntelyasioiden varaministeri pääministerin kansliassa

Yesh Atid MK Idan Roll – varaulkoministeri

Yesh Atid MK Yoav Segalovich – julkisen turvallisuuden varaministeri

Ra’am-puolueen odotetaan saavan myös varaministerin pääministerin kansliaan. New Hope saa myös varaministerin.

Knessetin puhemies: Mickey Levy

Korkean tason turvallisuusneuvostoon kuuluvat Bennett, Lapid, Gantz, Sa’ar, Liberman, Michaeli, Shaked, Elkin, Barlev, Horowitz, Kahana ja Shasha-Biton.

Yaminan Idit Silman toimii koalition puheenjohtajana.


Israelissa muutosten päivä: uusi presidentti ja uusi hallitus

 

Tiistai 2.6.2021 oli yksi Israelin poliittisen historian mullistavimmista päivistä, kun maalle valittiin uusi presidentti ja saatiin vihdoin muodostettua uusi hallitus.

Presidentiksi nousee 60-vuotias pitkän linjan poliitikko ja entinen työväenpuolueen puheenjohtaja Isaac (Yitzhak) Herzog, joka toimi ministerinä Ariel Sharonin, Ehud Olmertin ja Benjamin Netanyahun hallituksissa vuosina 2005-2011. Vuodesta 2018 hän on ollut Jewish Agencyn puheenjohtaja. Isaac Herzogin isä Chaim Herzog toimi Israelin presidentinä vuosina 1983-1993.

Israelissa presidentin valitsee parlamentti Knesset, jonka 120 jäsenestä 87 antoi tukensa Herzogille. Vastaehdokkaana ollut  Miriam Peretz sai 27 ääntä, kolmen kansanedustajan pidättäydyttyä äänestämästä.

Herzog astuu virkaansa 7. heinäkuuta.

Uusi kahdeksan puolueen hallitus

Israelin poliittinen kenttä on vahvassa muurroksessa, kun kahdeksan hyvin erilaista puoluetta saavutti yhteisymmärryksen hallituksen muodostamisesta puoli tuntia ennen määräajan umpeutumista tiistai-iltana 2.6. Hallituksen muodostavat seuraavat puolueet, joilla on parlamentissa yhteensä 61 paikkaa eli niukka yhden äänen enemmistä:

Yesh Atid (keskustalainen) – puheenjohtaja Yair Lapid (17 paikkaa parlamentissa)
Kahol Lavan (sini-valkoinen, keskustalainen, pj. Benny Gantz (8)
Israel Beiteinu (keskusta-oikeistolainen sekulaari puolue), pj. Avigdor Lieberman (7)
Labor (sosialidemokraattinen työväenpuolue), pj. Merav Michaeli (7)
Yamina (oikeistolainen), pj. Naftali Bennett (7)
New Hope (keskusta-oikeistolainen), pj. Gideon Sa’ar (6)
Meretz (vasemmistolainen), pj. Nitzan Horowitz (6)
Raam (arabi-islamistinent), pj. Mansour Abbas (4)

Mikäli hallituskoalitio hyväksytään Knessetissä seuraavan 12 päivän sisällä, pääministeriksi nousee oikeistolaisen Yamina-puolueen johtaja Naftali Bennett, jolta pääministeriys siirtyy koalitiosopimuksen myötä Yesh Atid -puolueen johtajalle Yair Lapidille vuonna 2023, edellyttäen, että hallitus pysyy koossa koko vaalikauden.

Nykyinen pääministeeri Benjamin Netanyahu on toiminut tehtävässään yhtäjaksoisesti vuodesta 2009 ja hänen johtamansa Likud-puolue oli huhtikuussa pidettyjen vaalien suurin puolue saaden Knessetiin 30 paikkaa. Netanyahu ei kuitenkaan onnistunut muodostamaan hallitusta, ennen kuin tunnustelijaksi nimitettiin toiseksi suurimman Yes Atid -puolueen puheenjohtaja Yair Lapid.


Pääministeri Netanyahun tiedotustilaisuus suurlähettiläille

Pääministeri Benjamin Netanyahu piti 19.5. Tel Avivin Kiryassa tiedotustilaisuuden yli 70 ulkomaiselle suurlähettiläälle ja diplomaattiselle edustajalle yhdessä ulkoministeri Gaby Ashkenazin kanssa.

Seuraavassa lyhennelmä pääministeri Netanyahun ulkomaisille diplomaateille pitämästä puheesta. Koko englanninkielinen puhe katsottavissa klikkaamalla ylläolevaa kuvaa.

”Kiitos tuestanne. Sen näkeminen lämmittää sydämiämme. Joidenkin täällä edustettuina olevien hallitusten rakennuksissa on liehunut Israelin lippu meille erittäin vaikeassa tilanteessa. Arvostamme sitä ja arvostamme saamiamme tuen ilmaisuja.

Haluaisin käyttää tätä tilaisuutta myös pyytääkseni Thaimaan ja Intian suurlähettiläitä esittämään henkilökohtaisen surunvalitteluni niiden kansalaistensa perheille, jotka tapettiin ja murhattiin Hamasin raketeilla. Kaksi thaimaalaista maataloustyöntekijää. Yksi intialainen hoitaja.

Tämä on vain yksi osoitus siitä, että Hamas tähtää mielivaltaisesti kaikkia. He tappavat kaikki, kaikki siviilit, joihin voivat ylettää kätensä. He käyttävät siviilejä. He tähtäävät siviileihin piiloutuessaan siviilien taakse käyttäen heitä ihmiskilpinä. Tämä on ongelma, jonka kohtaamme.

Hamas on piiloutunut syvälle siviilialueille, koska se käyttää siviilikilpiä. Demokratioilla on mahdollisuus valita. He voivat sanoa, että emme voi tehdä mitään. Otamme vastaan iskut kaupunkeihimme. Voimme toimia niin tai laittaa kaupungit maan tasalle.

Toisessa maailmansodassa, kun tuhansia rakettaja ammuttiin läntisiin kaupunkeihin, erityisesti Lontooseen ja joihinkin muihin Ison-Britannian kaupunkeihin, niiden [maiden] vastaus oli pistää kaupungit maan tasalle. Ihailen Winston Churchilliä. Luulen, että hän oli yksi modernin historian suurimmista johtajista. En arvostele häntä mistään. Uskon, että hän teki oikein niissä olosuhteissa.

Mutta sellainen ei ole vastauksemme tuhansien rakettien ampumiseen kaupunkeihimme. Teemme jotain erilaista. Yritämme tähdätä niihin, jotka tähtäävät meitä, erittäin tarkasti. Se ei ole vain kirurginen toimenpide sellaisena kuin se on. Jopa sairaalan kirurgisessa huoneessa et voi estää vahingon leviämistä vahingoittuneen kudoksen ympärille. Et vaan voi. Etkä varmasti voi sotilasoperaatiossa.

Maailmassa ei ole armeijaa, joka tekisi enempää kuin Israelin armeija, Israelin turvallisuuspalvelu, ja Israelin tiedustelupalvelu välttääkseen siviiliuhrit. Israelin arvostelu siitä on absurdia. Ei vain absurdia, vaan epäoikeudenmukaista ja valhetta, ja se vahingoittaa valtavasti demokratioita, jotka taistelevat tällaista pahaa vastaan. Se sanoo, ettet voi suojella itseäsi.

Sen sijaan, että kritisoitaisiin rikoksentekijöitä, jotka syyllistyvät kaksinkertaisiin sotarikoksiin, jotka piiloutuvat siviilien taakse ja ampuvat siviilejä kohti, kritisoidaan teitä, on tekopyhyyden ja tyhmyyden huipentuma. Se rohkaisee itse asiassa terroristeja. Se tukee ja rohkaisee terroristeja ja on jotakin sellaista, joka on vahingoksi meille jokaiselle.

En ole ujo sanomasta tätä avoimesti, mielestäni teidän pitäisi tukea Israelia voimakkaasti, koska kyse ei ole pelkästään Israelin turvallisuudesta; kyseessä on yhteinen turvallisuutemme ja yhteiset etumme Lähi-idässä.”

Tiedotustilaisuuden aikana pääministeri Netanyahu esitteli suurlähettiläille dokumentaatiota IDF:n [Israelin puolustusvoimien] hyökkäyksistä Gazan alueella Hamasia ja islamilaista jihadia vastaan sekä ohjusvarastojen, rakettien, terroristien rakennusten, komentokeskusten ja useiden terroristien infrastruktuurien sijainneista. Diplomaateille esitettiin myös videoita Israelin kansalaisiin kohdistuneista hyökkäyksistä ja terroristijärjestöjen harhalaukauksista, mikä vaarantaa myös Gazan alueen asukkaat.

Läsnä olleiden joukossa oli Suomen suurlähettilään Kirsikka Lehto-Asikaisen lisäksi myös Yhdysvaltojen, EU:n, Venäjän, Kiinan, Intian, Saksan, Itävallan, Australian, Japanin, Brasilian, Kanadan ja Italian diplomaattisia edustajia. Myös Israelin suurlähettiläät ympäri maailmaa osallistuivat tiedotustilaisuuteen Zoomin kautta.


Pro Israel -mielenilmaus näkyi TV1:n uutisissa

Yle TV1 klo 18 uutislähetys noteerasi Suomi-Israel Yhdistysten Liiton 16.5. organisoiman mielenilmauksen, johon osallistui eri Israelin ystävyysjärjestöistä n. 100 Israelin ystävää. Tämä oli muihin mielenosoituksiin verrattuna alhainen lukema, koska halusimme toimia poliisin antamien ohjeiden mukaan. Muut tahot eivät valitettavasti noudattaneet viranomaisten ohjeita. Klikkaa ylläolevaa kuvaa katsoaksesi uutisklippi.

Tilaisuudessa puhuivat (vas.) Iakov Dondych ja Ethel Salutskij Keren Kajemet Finland ry:stä, kansanedustaja Antero Laukkanen, European Coalition for Israel -järjestön perustaja ja toiminnanjohtaja Tomas Sandell, tilaisuutta isännöinyt Suomi-Israel Yhdistyksen pj. Risto Huvila, kenttäjohtaja Leena Metsämäki Patmos Lähetyssäätiöstä, Varpu Haavisto YAPS Finlandista, ent. ministeri ja kansanedustaja, nykyisin mm. Holokaustin uhrien tuki ry:n puheenjohtaja Kimmo Sasi sekä Elämän marssin pj. Kari Teittinen.

Katso tapahtumasta kuvattu videotaltiointi, jossa kaikki esitetyt puheet, klikkaamalla alla olevaa kuvaa:

Helsingissä järjestettiin samaan aikaan mielenosoitus palestiinalaisten puolesta, mistä syystä molempia tapahtumia uutisoitiin valtakunnallisissa medioissa sekä Jerusalem Postissa. Jutut löytyvät seuraavista linkeistä:

Helsingin Sanomat: Helsingin keskustassa kokoontuivat sekä Israelia että palestiinalaisia tukevat mielen­osoitukset 

YLE TV1 uutiset 16.5. klo 18 (alkaa kohdasta 5:33) 

YLE: Helsingissä sadat ihmiset osoittivat mieltä niin palestiinalaisten kuin Israelin puolesta

MTV: Sadat ihmiset jalkautuivat kaduille Helsingissä – mieltä osoitettiin israelilaisten sekä palestiinalaisten puolesta

Jerusalem Post: Crowd gathers for pro-Israel rally in Helsinki under COVID restrictions


Pääministeri Netanyahun puhe 15.5.2021

Pääministeri Benjamin Netanyahun puhe 15.5.2021

Alkuperäinen teksti https://mfa.gov.il/MFA/PressRoom/2021/Pages/Statement-by-PM-Netanyahu-15-May-2021.aspx 

On kulunut viisi päivää siitä, kun Hamas ampui raivokkaasti raketteja Jerusalemiin ja muihin Israelin kaupunkeihin täysin provosoimattomassa hyökkäyksessä.

Viime viikolla miljoonat israelilaiset pakotettiin pommisuojaan, kun ohjuksia satoi kaupunkeihimme. Useita israelilaisia on tapettu. Monet muut ovat haavoittuneet. Tiedät ja tiedän, ettei mikään maa sietäisi tätä. Israel ei siedä tätä.

Israel on reagoinut voimakkaasti näihin hyökkäyksiin, ja me jatkamme vastaamista voimakkaasti, kunnes kansamme turvallisuus palautetaan.

Olemme eliminoineet kymmeniä Hamasin terroristeja ja poistaneet satoja terroristikohteita, mukaan lukien ohjusten laukaisualustoja ja rakennuksia, joita Hamas käytti suunnitellakseen ja toteuttaakseen nämä iskut.

Kaksi yötä sitten Israel heikensi myös vakavasti Hamasin terrori-infrastruktuuria. Tuhosimme osan suuresta maanalaisesta tunneliverkostosta, jota Hamas käyttää hyökkäykseen Israelia vastaan.

Haluan muistuttaa maailmalle, että ampumalla kaupunkeihimme Hamas tekee kaksinkertaisen sotarikoksen. He tähtäävät siviileihimme ja piiloutuvat palestiinalaisten siviilien taakse ja käyttävät heitä tehokkaasti ihmiskilpinä.

Kuten aina, Israel tekee kaikkensa suojellakseen siviileitämme ja pitääkseen palestiinalaiset siviilit vahingoittumattomina. Osoitimme tämän jälleen kerran, kun varoitimme siviilejä luovuttamaan Hamasin terroritiedustelun käyttämän rakennuksen. He vapauttivat tilat ennen kohteen tuhoutumista, ja siksi et kuule näiden romahtavien terroritornien uhreista, koska huolehdimme erityisesti siviiliuhrien välttämisestä, aivan päinvastoin kuin Hamas.

Hamasin kukistaminen ei palvele vain Israelin etuja, vaan kaikkien niiden etuja, jotka etsivät rauhaa, vakautta ja turvallisuutta Lähi-idästä.

Haluan kiittää Israelin monia ystäviä kansainvälisessä yhteisössä, jotka ovat tukeneet voimakkaasti Israelin toimintaa puolustautuessaan. Haluan kiittää Yhdysvaltojen presidentti Joe Bideniä ja haluan kiittää monia maita, myös Euroopan maita, jotka nostivat Israelin lipun hallintorakennustensa salkoihin solidaarisuuden merkiksi.

Kenelläkään ei pitäisi olla epäselvyyttä valinnasta, joka on niin selkeä, ja haluan kiittää presidentti Bideniä hänen selkeästä ja yksiselitteisestä tuestaan. Et voi rinnastaa elämää arvostavaa demokratiaa kuolemaa ylistävään terroristijärjestöön.

Haluan myös sanoa sanan väkivallasta, jonka olemme nähneet viime päivinä Israelin kaupungeissa Lodista Bat Yamiin, Akkosta Haifaan. Juutalainen valtio ei siedä pogromeja kansalaisiamme vastaan. Emme salli juutalaisten kansalaisten joutumista lynkattaviksi tai että he joutuvat elämään murhanhimoisten arabijengien pelossa. Emme siedä synagogien ja omaisuuden polttamista.

Samanaikaisesti emme salli juutalaisten ottaa lakia omiin käsiinsä ja hyökätä viattomia arabeja vastaan ​​tai lynkata viattomia arabeja; oli yksi tällainen tapaus, sellainen teko. Emme salli näitä hyökkäyksiä viattomia juutalaisia ​​tai arabeja vastaan. Tämän vastenmileisen toiminnan ja väkivallan sietäminen merkitsee tietä anarkiaan.

Israel on juutalainen ja demokraattinen valtio, jossa kaikki kansalaiset, juutalaiset, arabit ja kaikki muut ovat tasavertaisia ​​lain edessä ja saavat yhdenvertaisen suojan lain toimeenpanijoilta.

Olen täysin varma, että Israel pystyy käsittelemään näitä uhkia ulkopuolelta ja näitä uhkia sisältä. Luotan armeijamme. Luotan poliisiimme. Ennen kaikkea luotan Israelin kansan määrätietoisuuteen ja päättäväisyyteen.

Aivan kuten olemme aina tehneet, selviämme tästä myrskystä ja nousemme vahvemmiksi kuin koskaan.

Kiitos.


Israel viettää 73. itsenäisyyspäiväänsä 15.4.

Katso Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun itsenäisyyspäivätervehdys. Kuvan alla puheen suomenkielinen käännös.

Yhdyn Israelin monien ystävien kanssa ympäri maailmaa juhlimaan Israelin 73. itsenäisyyspäivää tänä kansallisen vapauden syntymäpäivänä.

Voimme olla hyvin ylpeitä Israelin suunnattomasta menestyksestä, ja tämä on epäilemättä totta viime vuoden aikana. Israel on maailman johtava maa kansalaistensa koronarokotuksissa ja me tulemme voittamaan pandemian. Tämä itsenäisyyspäivänä israelilaiset juhlivat jälleen yhdessä perheen ja ystävien kanssa.

Monet rajoitukset, jotka meidän oli pakko asettaa viime vuonna, on poistettu, elämä palaa normaaliksi, talous kasvaa jälleen, ravintolat ja kahvilat ovat auki, koulut ovat käynnissä, kulttuuri- ja urheilutapahtumat ovat palanneet.

Ystäväni, menestyksemme on israelilaisen maailman menestys, joka on esimerkki kaikille maille, että joukkorokotusten kautta on olemassa tie ulos tästä kauheasta pandemiasta.

Mutta edellisen itsenäisyyspäivän jälkeen on tullut vielä enemmän hyviä uutisia. Israel on tehnyt neljä uutta rauhansopimusta arabimaiden kanssa: Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien, Bahrainin, Marokon ja Sudanin kanssa.

Rakennamme parempaa tulevaisuutta Lähi-idälle, jossa kaupan ja yhteistyön hedelmät tuovat lukemattomia konkreettisia etuja kaikille kansoillemme, ja tämä tapahtuu jo nyt.

Minulla ei ole epäilystäkään siitä, että lisää arabi- ja muslimimaita liittyy yhä kasvavaan rauhanympäristöön näistä ja monista muista syistä.

Voimme yhdessä juhlia Israelin monia saavutuksia.

Hyvää itsenäisyyspäivää Israel!


Liittokokousuutisia

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n sääntömääräinen liittokokous pidettiin virtuaalisesti 31.3. Viime vuonna tehdyn sääntömuutoksen myötä liittohallituksen jokaiselle jäsenelle, lukuunottamatta puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaa, valittiin henkilökohtainen varajäsen ja hallituksen koostumus on seuraava (suluissa jäsenyhdistys ja toimikausi):

Puheenjohtaja Risto Huvila (Espoo, 2020-2022)

Varapuheenjohtaja Matti Schrey (Turku, 2020-2022)

Jäsenet (jäsenyhdistysten mukaisessa aakkosjärjestyksessä):

Sam Weintraub (Espoo, 2020-2022), varalla Simon Elo
Juhani Korjula (Hamina, 2021-2023), varalla Jaana Takala
Aleksandra Ahlgren (Helsinki, 2021-2023), varalla Arto Myllärinen
Suvi Gräsbeck* (Helsinki, 2021-2023), varalla Folke Gräsbeck
Ari Rusila (Jyväskylä, 2020-2022), varalla Hannu Taipale
Suvi Hakkarainen* (Pohjois-Karjala, 2021-2023), varalla Tiina Huotari
Timo Saksala (Tampere, 2021-2023), varalla Marja Liisa Laaksonen
Kai Mannervo (Turku, 2020-2022), varalla Elias Järvinen
Laila Jouhki (Vantaa, 2021-2023), varalla Gunilla Ståhl
Raili Raivio (Vantaa, 2020-2022), varalla Merja Lindholm

*uusi jäsen


Lähi-itä murroksessa -webinaarisarja 16.-25.3.

Suomalaisten Israel-ystävyysjärjestöjen muodostama Israel-ystävyystoimikunta tuottaa neliosaisen webinaarisarjan Lähi-itä murroksessa, jossa käsitellään ajankohtaisia maailmanpoliittisia tapahtumia Lähi-idässä ja niiden vaikutuksia alueen asukkaiden elämään ja ihmisoikeustilanteeseen alueella.

Sarja käsittää seuraavat webinaarit, jotka ovat katsottavissa suorana os. ja jälkikäteen alla olevista linkeistä. Englanninkieliset osuudet tullaan tekstittämään suomeksi 1-2 viikon kuluessa esityspäivästä.

16.3. klo 19 Missä kulkee antisemitismin ja Israelin valtion arvostelun raja?

Onko antisemitismi uhka Suomelle? Kuinka IHRA:n antisemitismin määritelmä voi auttaa juutalaisvihan voittamisessa? Missä kulkee antisemitismin ja Israelin valtion arvostelun raja?

Keskustelemassa ECI:n (European Coalition for Israel) perustaja Tomas Sandellin johdolla Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik ja EU:n antisemitisminvastaisen toiminnan koordinaattori Katharina von Schnurbein.

Katso webinaari täältä.

18.3. klo 19 Iranin uhka ja vähemmistöjen haaste Lähi-idässä

Iranin uhka koko Lähi-idälle ja Israelille – arkeologi Ariel Livson
Nykyjuutalaisuuden identiteetti Lähi-idässä ja Israelissa – Suomen juutalaisten seurakuntien ylirabbiini Simon Livson
Vapaaehtoiseksi Israeliin – Soile Bar-Yosef, vapaaehtoistyön koordinaattori.
Kristillinen identiteetti Lähi-idän murroksessa – Ilkka Vakkuri, Israelin ystävät ry:n toiminnanjohtaja

Katso webinaari täältä.

23.3. klo 19 Ihmisoikeusjärjestöjen toiminta Lähi-idässä – polku hukassa?

Illan aiheina ovat Israel-vastaisen kansalaisjärjestötoiminnan tausta ja synty, Israel-vastainen kansalaisjärjestöaktivismi kansainvälisissä elimissä ja kansalaisjärjestöjen mediakampanjat.

Illan asiantuntijoina kuullaan NGO Monitorin johtajaa Gerald Steinbergiä, juristi Anne Herzbergiä ja mediakriittistä Honest Reporting -järjestöä. Aiheista keskustelemassa ovat yhteiskunta-aktivisti Varpu Haavisto ja toimittaja Pasi Turunen. Myös yleisökysymyksiä otetaan.

Katso webinaari täältä.

25.3. klo 19 Mitä vaikutuksia uusilla rauhansopimuksilla on Lähi-idän kehitykseen?

Syksyllä 2020 useat arabimaat sopivat suhteittensa normalisoinnista Israelin kanssa. Mikä merkitys näillä sopimuksilla on Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan, ja miten ne vaikuttavat alueen poliittisiin jännitteisiin, taloussuhteisiin, turismiin ja turvallisuuteen? Entä mitä roolia Iran näyttelee alueen kehityksessä?

Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila isännöi keskustelua, jossa ovat mukana Israelin suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov, Ulkoministeriön Lähi-idän yksikön päällikkö Riikka Eela sekä Ulkopoliittisen Instituutin tutkija Mariette Hägglund.

Katso webinaari täältä.


Liittokokous 31.3.

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n sääntömääräinen liittokokous pidetään 31.3.2021 klo 18 koronarajoituksista johtuen verkkokokouksena. Kokoukseen voivat osallistua ainoastaan jäsenyhdistysten valtuuttamat liittokokousedustajat ja liittohallituksen jäsenet.

Kokouskutsu ja liittokokousaineistot on lähetetty jäsenyhdistysten puheenjohtajille 10.3.


Pääministeri Netanyahun puhe Holokaustin uhrien muistopäivänä 27.1.2021

Klikkaa kuvaa katsoaksesi pääministeri Benjamin Netanyahun englanninkielinen puhe videolta. Alla puheen suomenkielinen käännös.

Tänään, 27. tammikuuta, maailma muistaa virallisesti kuutta miljoonaa juutalaista miestä, naista ja lasta, jotka natsit ja heidän yhteistyökumppaninsa surmasivat raa’asti holokaustissa.

Muistamme tämän pimeimmän luvun ihmiskunnan historiassa, kun yksi Euroopan valtio päätti hyväksyä politiikan ja ohjelman kaikkien viimeisten juutalaisten tuhoamiseksi, mobilisoimalla modernin kehittyneen teollisuusvaltion koko voiman tämän uskomattoman painajaisen toteuttamiseksi.

Juutalaisten kansan joukkomurhat eivät tapahtuneet tyhjiössä. Antisemitismi oli ollut vuosisatojen ajan liian yleistä kaikkialla Euroopassa. Haastamattomana se kasvoi ja raivostui ja räjähti sitten.

Tällä vanhimmalla vihalla oli kiistaton pitkäikäisyys. Sen juuret ulottuvat antiikin maailmaan. Se oli aina läsnä koko keskiajan. Ja silti, se räjähti täydellä voimalla modernilla aikakaudella.

Ja jos ihmiset ajattelivat, että Auschwitzin ja Treblinkan kauhujen jälkeen ihmiskunta oppii lopulta läksynsä ja irrottautuu antisemitismistä, että se heittäisi sen historian roskakoriin, mihin se kuuluu, niin he olivat väärässä. Täysin väärässä.

2000-luvulla antisemitismin tauti saastuttaa ja leviää edelleen. Se löytyy elävänä, potkivana ja vahingollisena Pohjois-Amerikan yliopistokampuksilla, Etelä-Aasian madrassoissa, Euroopan eliitin joukossa. Antisemitismi esiintyy varakkaassa lännessä ja idän kehitysmaissa. Se on Iranin islamilaisen tasavallan hallituksen virallinen politiikka, joka epäilemättä ja ylpeänä sanoo päivä päivältä: tavoitteemme on murhata vielä kuusi miljoonaa juutalaista, hävittää Israelin juutalainen valtio.

Rokotetta antisemitismivirukselta suojaamiseksi ei ole vielä löydetty. Sanotaan, että jotkut asiat eivät koskaan muutu. Mutta voin kertoa sinulle, mikä on muuttunut. Me juutalaiset olemme muuttuneet.

Jos juutalaiset olivat holokaustin aikaan kodittomia, kansalaisuudettomia, puolustuskyvyttömiä ja pyysivät muita suojelemaan meitä – ei enää. Nykyään olemme vahvasti juurtuneet muinaiseen maahan, vapaita ja vahvoja itsenäisessä valtiossamme.

Holokaustin jälkeen uudestisyntyneen maan, maan, joka tarjosi perheelle kotimaan, tuhkasta nousevan valtion, valtion, jossa juutalaiset saivat itsemääräämisoikeutensa ja itsenäisyytensä, pääministerinä lupaan etten koskaan unohda traagista menneisyyttämme enkä koskaan salli juutalaisen kansan olla enää puolustuskyvytön niitä voimia vastaan, jotka etsivät tuhoamme.

Ei koskaan enää ei ole iskulause. Tämä on meidän politiikkamme ja tämä on missiomme, ja me toteutamme sen aina.


Allekirjoita vetoomus: Suomen lopetettava Israelin vastaisten päätöslauselmien tukeminen YK:ssa

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto on mukana UN Watch -järjestön vetoomuskampanjassa, jossa pyydetään Tasavallan presidenttiä ulkopolitiikkamme korkeimpana päättäjänä vaikuttamaan siihen, että Suomi lopettaa Israelin vastaisten päätöslauselmien tukemisen YK:ssa.

UN Watchin julkaiseman tietokannan mukaan Israel on tuomittu YK:n yleiskokouksessa vuoden 2015 jälkeen yhteensä 96 kertaa, kun muut maat yhteensä ovat saaneet osakseen yhteensä 29 tuomitsevaa päätöslauselmaa. Ihmisoikeusneuvoston tuomioista Israel on saanut 90, kun kaikki muut maat yhteensä ovat saaneet 70 tuomitsevaa päätöslauselmaa.

UN Watchin tietokannasta löytyy myös statistiikkaa Suomen äänestyskäyttäytymisestä Israelia kohtaan YK:n yleiskokouksessa vuodesta 2015 alkaen. Yhteensä 98 äänestyksessä Suomi on äänestänyt Israelia tuomitsevan päätöslauselman puolesta 78 kertaa, pidättäytynyt äänestyksestä 20 kertaa ja puolustanut Israelia – nolla kertaa. Tämä on kohtuutonta ja kuvastaa häpeällisellä tavalla maamme suhtautumista Lähi-idän ainoaan demokratiaan ja maailman ainoaan juutalaisvaltioon.

Yllä oleva kuva osoittaa Suomen häpeällisen äänestyskäyttäytymisen verrattunaa Kanadaan Israeliin liittyvissä äänestyksissä YK:ssa vuosina 2015-2020.

Allekirjoita alla oleva vetoomus osoitteessa https://www.change.org/stopFinlandbias.

Arvoisa Tasavallan Presidentti,

Pyydän Teitä lopettamaan Suomen tuen YK:n epäsuhtaisille ja yksipuolisille päätöslauselmaehdotuksille, jotka kohdistuvat valikoidusti ja syrjivästi ainoastaan Israeliin.

Vuosittain YK:n yleiskokous, ihmisoikeusneuvosto, naisten asemaa käsittelevä komissio, maailman terveysjärjestö sekä UNESCO, syrjivät suhteettomasti Israelia yksipuolisilla päätöksillään, samalla laiminlyöden miljoonien ihmisoikeusrikkomusten uhrien ahdingon maailmanlaajuisesti.

Vuoden 2018 yleiskokouksessa Israelia vastaan esitettiin 21 tuomitsevaa päätöslauselmaa, kun Iraniin, Syyriaan, Pohjois-Koreaan, Krimille, Myanmariin ja Yhdysvaltoihin kohdistui kuhunkin vain yksi tuomitseva päätöslauselma. Samaan aikaan yhtäkään tuomitsevaa päätöslauselmaa ei esitetty tai hyväksytty liittyen Kiinan, Venezuelan, Saudi-Arabian, Valko-Venäjän, Kuuban, Turkin, Pakistanin, Vietnamin, Algerian, tai muiden 175 maan ihmisoikeusrikkomuksiin.

Samoin YK:n ihmisoikeusneuvosto on perustamisestaan vuodesta 2006 lähtien hyväksynyt enemmän päätöslauselmia Israelia vastaan kuin yhteensä Irania, Syyriaa tai Pohjois-Koreaa vastaan; kutsunut kokoon kiireellisiä istuntoja tai käynnistänyt tutkimuksia useammin Israelin asioissa kuin minkään muun valtion osalta; ja jatkaen yksipuolisesti Israelin tuomitsemista jokaisen kokouksen esityslistalla pysyvästi olevan kohdan mukaisesti.

Kuten UN Watch -tietokannasta näkyy, Suomi on vuosittain äänestänyt yleiskokouksessa Israelin vastaisten päätöslauselmien puolesta noin 80 prosentissa tapauksista.

Jokaisen maan hallitusta tulee pitää vastuullisena maansa ihmisoikeustilanteesta. Kuitenkin se, että YK:n ihmisoikeusagendan fokus kohdistuu suhteettomasti Israeliin, kun se samanaikaisesti jättää huomiotta laajat ja systemaattiset ihmisoikeusrikkomukset muualla maailmassa, muodostaa politisoituneen, valikoivan, puolueellisen ja subjektiivisen toimintakulttuurin.

Samalla kun YK kohdentaa niukkoja resurssejaan yksipuolisten ja politisoitujen raporttien tuottamiseen Israelin valtiota vastaan, se jättää uhrit huomioimatta muun muassa Kiinassa, Pakistanissa ja Zimbabwessa.

Äänestämällä Israelin vastaisten päätöslauselmien puolesta, Suomi rikkoo myös YK:n peruskirjaan sisältyvää tasavertaisuusperiaatetta sekä yleismaailmallisuuden, puolueettomuuden, objektiivisuuden ja valikoimattomuuden arvoja, jotka on määritelty ihmisoikeusneuvoston perustamisdokumentissa, YK:n yleiskokouksen päätöslauselmassa 60/251.

Pyydän Suomea sitoutumaan YK:n perustamisperiaatteisiin ja lopettamaan kaiken tuen YK:n pakkomielteiselle Israelin, maailman ainoan juutalaisvaltion syyllistämiselle. YK:n on korkea aika lopettaa kiihkoilu ja ennakkoluulot, ja edistää kaikkien ihmisoikeuksia tasapuolisesti.

Allekirjoita vetoomus osoitteessa https://www.change.org/stopFinlandbias.


K.-A. Fagerholm -palkinto kansanedustaja Mika Niikolle

Järjestyksessään toinen K.-A. Fagerholm -palkinto luovutettiin Kansallisarkistossa 18.11. pidetyssä juhlaseminaarissa kansanedustaja Mika Niikolle, joka on toiminut eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana vuodesta 2019 ja Israel-ystävyysryhmän varapuheenjohtajana vuodesta 2015.

Eduskunnan jäsenenä Niikko on esittänyt hallitukselle useita kirjallisia kysymyksiä liittyen mm. Suomen palestiinalaishallinnolle maksamien kehitysyhteistyömäärärahojen mahdolliseen käyttämiseen Israelia vastaan kohdistuneen terroristisen toiminnan tukemiseen ja miten Suomi voisi valvoa paremmin rahoittamaansa palestiinalaishallinnon opetussuunnitelmaa, ettei sen puitteissa tuettaisi juutalaisiin ja Israeliin kohdistuvaa vihaan yllyttävää kasvatusta. Kirjallisissa kysymyksissä Niikko on myös kantanut huolta Suomessa nousussa olevasta Israel-vastaisuudesta ja antisemitismistä ja niiden aiheuttamasta uhkasta Suomen juutalaisväestöä kohtaan.

Niikko on koko kansanedustajakautensa ajan vuodesta 2011 ollut kovaääninen Israelin puolestapuhuja mediassa ja hän on osallistunut aktiivisesti eri organisaatioiden järjestämiin Israel-tapahtumiin niin puhujana kuin osallistujanakin. Niikko on vieraillut Israelissa mm. kansanedustajana v. 2019 osallistuen Parlamenttienvälisen liiton IPUn ja Israelin parlamentin Knessetin järjestämään konferenssiin kestävän kehityksen tavoitteista ja saavutuksista, ja v. 2017 Vantaan kaupunginhallituksen jäsenenä osallistuen Vantaan ja Matte Yehudan ystävyyskaupunkisopimuksen 50-vuotisjuhlaan. Blogissaan ja kotisivuillaan kansanedustaja Niikko nostaa usein esiin huoltaan Israelin ja juutalaisten asemasta ja kohtelusta.

K.-A. FAGERHOLM-PALKINTO JA JUHLASEMINAARI

Kolminkertainen pääministeri ja eduskunnan puhemies Karl-August Fagerholm oli Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n edeltäjän Suomi-Israel Yhdistys ry:n yksi perustajista ja sen ensimmäinen puheenjohtaja 22 vuoden ajan vuosina 1954-1976.

Kunnioittaakseen K.-A. Fagerhomin elämäntyötä Israelin ja juutalaisten puolustajana sekä Israelin itsenäisyyden 70. juhlavuotta, Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry perusti vuonna 2018 K.-A. Fagerholm -palkinnon, joka annetaan yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaiselle henkilölle, joka on toiminnassaan osoittanut erityistä Israel-ystävyyttä ja vaikuttanut myönteisesti Suomen ja Israelin välisiin suhteisiin. Ensimmäinen palkinnonsaaja vuonna 2018 oli kansanedustaja Peter Östman, joka on toiminut Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtajana vuodesta 2015 alkaen.

Järjestyksessään toinen K.-A. Fagerholm -palkinto luovuttiin kansanedustaja Mika Niikolle keskiviikkona 18.11. Kansallisarkiston vanhassa tutkijasalissa järjestetyssä pienimuotoisessa kutsuvierastilaisuudessa, jossa juhlistettiin myös Suomen ja Israelin diplomaattisuhteiden 70 vuotta.

Juhlaseminaarissa puhuivat:

 • Israelin suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov
 • Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Niikko
 • Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman
 • Ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osaston osastopäällikkö, ent. Suomen Israelin-suurlähettiläs Leena-Kaisa Mikkola
 • K.-A. Fagerholmin tyttärentytär Tea Kekkonen

Tilaisuuden avasi Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva ja kuulimme myös suurlähettiläs Kirsikka Lehto-Asikaisen videotervehdyksen Tel Avivista. Tilaisuutta isännöi Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n puheenjohtaja Risto Huvila.

Tilaisuudesta tehty videotallenne on katsottavissa tästä linkistä

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:


Suomen ja Israelin diplomaattisuhteet 70 vuotta – katso juhlaseminaari verkossa 18.11.

Katso 18.11.2020 juhlaseminaarin videotaltiointi:

Suomen ja Israelin väliset diplomaattisuhteiden solmimisesta tulee 14.11.2020 kuluneeksi 70 vuotta.

Tasavallan presidentti J. K. Paasikivi tunnusti Israelin de facto valtioneuvoston esittelyssä 11. kesäkuuta 1948, vain kuukausi Israelin itsenäisyysjulistuksen jälkeen. Suomen virallinen tunnustus Israelin valtiolle annettiin 18. maaliskuuta 1949, ja diplomaattisuhteet maiden välille solmittiin 14. marraskuuta 1950. Vuonna 1952 Suomi avasi suurlähetystön Tel Avivissa ja Israel oman suurlähetystönsä Helsingissä vuonna 1956.

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto yhteistyössä Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän kanssa juhlistaa maittemme välisiä diplomaattisuhteita Kansallisarkistossa 18.11. klo 16 pidettävässä juhlassa, jossa julkistetaan myös järjestyksessään toisen K.-A. Fagerholm -palkinnon saaja.

Juhlaseminaari joudutaan valitettavasti koronarajoitusten johdosta pitämään pienimuotoisena kutsuvierastilaisuutena, mutta se striimataan eli lähetetään suorana verkkolähetyksenä 18.11. klo 16 alkaen os. www.suomi-israel.fi sekä liiton Facebook-sivuilla.

Juhlaseminaarissa puhuvat

 • Israelin suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov
 • Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Niikko
 • Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman
 • Ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osaston osastopäällikkö, ent. Suomen Israelin-suurlähettiläs Leena-Kaisa Mikkola
 • K.-A. Fagerholmin tyttärentytär Tea Kekkonen

Tilaisuuden avaa Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva ja saamme myös suurlähettiläs Kirsikka Lehto-Asikaisen videotervehdyksen Tel Avivista. Tilaisuutta isännöi Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n puheenjohtaja Risto Huvila. Tilaisuuden kesto on n. 90 minuuttia.

Kolminkertainen pääministeri ja eduskunnan pitkäaikainen puhemies Karl-August Fagerholm oli Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n edeltäjän Suomi-Israel Yhdistys ry:n yksi perustajista ja sen ensimmäinen puheenjohtaja 22 vuoden ajan vv. 1954–1976.

Kunnioittaakseen K.-A. Fagerholmin elämäntyötä Israelin ja juutalaisten rohkeana puolustajana sekä Israelin itsenäisyyden 70. juhlavuotta, Suomi-Israel Yhdistysten Liitto perusti v. 2018 K.-A. Fagerholm -palkinnon, joka annetaan yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaiselle henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnassaan osoittanut erityistä Israel-ystävyyttä ja vaikuttanut myönteisesti Suomen ja Israelin välisiin suhteisiin.

Ensimmäinen K.-A. Fagerholm -palkinto annettiin kansanedustaja Peter Östmanille eduskunnassa 28.11.2018 pidetyssä juhlaseminaarissa.


Hagit Ben-Yaakov aloitti uutena suurlähettiläänä

Suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov ja Ulkoministeriön protokollapäällikkö Matti Heimonen Helsingissä 24.8. Kuva: Hagit Ben-Yaakovin twitter-tili.

Israelin uusi Suomen ja Viron suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov on aloittanut tehtävässään ja jättänyt valtuuskirjansa tasavallan presidentille torstaina 27.8.2020. Suurlähettilään asemapaikkana on Helsinki.

Aiemmin Ben-Yaakov toimi Israelin suurlähettiläänä Latviassa ja Liettuassa (2011–2015). Hän on toiminut useissa johtotehtävissä Israelin ulkoministeriössä Jerusalemissa, viimeksi Israelin ja Kiinan taloudellisten suhteiden johtajana. Vuosina 2016-2018 hän toimi pääministerin kansliaan kuuluvassa kansallisen turvallisuuden neuvostossa Eurooppa-asioiden johtajana.

Suurlähettiläs Ben-Yaakovilla on kandidaatin (B.A.) tutkinto historian ja Lähi-idän tutkimuksissa ja maisteritutkinto (M.A.) Lähi-idän tutkimuksessa Jerusalemin heprealaisesta yliopistosta. Hän on myös suorittanut neuvottelustrategioiden instituutin ohjelman Harvardin yliopistossa.

Suurlähettiläs asuu kahden lapsensa kanssa Helsingissä.

Lähde: https://embassies.gov.il/helsinki-en/AboutTheEmbassy/Pages/Ambassador.aspx 


Israelin suurlähettiläs vaihtuu

Israelin suurlähettiläs vaihtuu. Vuodesta 2016 Israelin Suomen- ja Viron suurlähettiläänä palvelleen Dov Segev-Steinbergin virkakausi päättyi perjantaina 7.8.2020. Joukko Israel-järjestöjen edustajia tapasi suurlähettiläs Segev-Steinbergin läksiäisaamiaisella 5.8. ja kiitti häntä hyvästä yhteistyöstä kuluneina vuosina.

Liittoa edusti tapaamisessa puheenjohtaja Risto Huvila. Mukana olivat myös eduskunnan Israel-ystävyysryhmän pj. Peter Östman, Holokaustin uhrien muisto ry:n pj. Kimmo Sasi, Patmos lähetyssäätiön toiminnanjohtaja Pasi Turunen, Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvoston pj. Yaron Nadbornik ja varapj. Rony Smolar, Keren Kajemet Finland ry:n pj. Ethel Salutskij ja varapj. Iakov Dondych, Keren Hayesodin Suomen osaston pj. Leo-Dan Bensky sekä European Coalition for Israel’in toiminnanjohtaja Tomas Sandell.

Israelin ulkoministeriö on ilmoittanut, että uutena Suomen-suurlähettiläänä aloittaa aiemmin mm. Latvian-suurlähettiläänä toiminut Hagit Ben-Yaakov. Uuden lähettilään aloitusajankohta ei ole vielä täsmentynyt.

Lisätietoa Israelin uusista suurlähettiläistä Jerusalem Postin artikkelissa 21.7.2020.


Haagin julkilausuma haastaa politisoituneen ja Israelin historiaa vääristelevän oikeuskäsityksen

Haagin Rauhanpalatsi

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto hyväksyi 23. joulukuuta 2016 päätöslauselman 2334, joka sisältää useita Israelia, ”kahden valtion ratkaisua” ja ”vuodesta 1967 alkaen miehitettyä palestiinalaisaluetta” koskevia oikeudellisia väittämiä. Turvallisuusneuvosto viittasi näiden väitteiden tueksi erityisesti Haagin kansainvälisen tuomioistuimen (ICJ) vuonna 2004 antamaan neuvoa-antavaan lausuntoon miehitetylle palestiinalaisalueille rakennetun muurin oikeudellisista seurauksista (”Advisory Opinion”).

(lisää…)


Israeliin uusi hallitus – katso ministerilista

Pääministeri Benjamin Netanyahu puhuu Knessetissä 17.5.2020. Kuvakaappaus Knessetin lähetyksestä.

Israeliin saatiin vihdoin 17.5. uusi ja parlamentin luottamusta nauttiva hallitus reilun 500 päivän ja kolmien parlamenttivaalien jälkeen. Israelin 35:ssä hallituksessa on ennätykselliset 35 ministeriä ja sitä johtaa vuodesta 2009 pääministerinä toiminut Likud-puolueen puheenjohtaja Benjamin Netanyahu.

Uudella yhtenäisyyshallituksella on Knessetissä kaikkiaan 73 kansanedustajan tuki 120:sta, ja sen johtovastuut on määritelty Netanyahun ja varapääministeriksi ja puolustusministeriksi nouseen Sini-valkoisen puolueen (Kahol Lavan) Benny Gantzin koalitio-ohjelmassa, jonka mukaan Gantz nousee pääministeriksi 17.11.2021, jolloin Netanyahu siirtyy varapääministeriksi. (lisää…)


Liiton puheenjohtajan Risto Huvilan videotervehdys Israelin 72. itsenäisyyspäivän kunniaksi

Maanantai-iltana 27.4. alkoi Israelissa sodissa kaatuneitten ja terrorismin uhrien muistopäivä, joka kääntyy tiistai-iltana itsenäisyyspäivän juhlinnaksi. Emme valitettavasti voi tänä vuonna kokoontua juhlimaan Israelin itsenäisyyttä, mutta kuuntele liiton puheenjohtajan Risto Huvilan videotervehdys.

Englanninkielisen tervehdyksen (kesto n. 1:30) jälkeen seuraa suomenkielinen puheenvuoro (n. 10:30 min.). Lopussa kuvakavalkadi liittyen Israelin itsenäistymiseen.

 


Risto Huvila jatkaa liiton puheenjohtajana, Matti Schrey uusi varapuheenjohtaja

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n 28.3. pidetty liittokokous valitsi vuodesta 2018 liittoa johtaneen Risto Huvilan yksimielisesti uudelle kaksivuotiskaudelle 2020-2022. Yrityskauppa-asiantuntijana toimiva Huvila on toiminut myös Espoon Suomi-Israel Yhdistyksen puheenjohtajana vuodesta 2016. Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin niinikään yksimielisesti Turun Seudun Suomi-Israel Yhdistyksen puheenjohtaja, erityisopettaja Matti Schrey Raisiosta.

Liiton puheenjohtaja Risto Huvila, pitkään liittohallituksessa palvellut Olli Palo sekä liiton uusi varapuheenjohtaja Matti Schrey. Kuva otettu Turun Seudun Suomi-Israel Yhdistyksen vuosikokouksessa 6.2.2019.

(lisää…)


Fokus Israel Helsingissä ja Tampereella 9.-11.3.

MAANANTAI 9.3. klo 12-13

FOCUSING ON ISRAEL
(in English, ei tulkkausta)

Lounastunnin tapahtuma Oodin Maijansalissa / Lunch hour at Oodi Library (Maijansali)
Töölönlahdenkatu 4, Helsinki

Vieraina Natasha Hausdorff (UK Lawyers for Israel) ja videon välityksellä Shaun Sacks (NGO monitor, Israel). Tilaisuuden juontaa Risto Huvila (Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry).

MAANANTAI 9.3. klo 17-19

ISRAEL AND HUMAN RIGHTS
(in English, ei tulkkausta)

Paneelikeskustelu Tiedekulman Think Loungessa / Panel at Thinkcorner (Think Lounge)
Yliopistonkatu 4, Helsinki

Keskustelun moderoi Tomas Sandell (ECI)
Panelisteina juristi Natasha Hausdorff (UK), juristi Olga Meshoe (South Africa, Olga osallistuu screenin välityksellä), Tomas Sandell (European Coalition for Israel) ja Varpu Haavisto (YAPS). Paneelin moderoi Risto Huvila (Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry).

TIISTAI 10.3. klo 11:30-13

IHMISOIKEUSAKTIVISMI OSANA KONFLIKTIA ISRAELISSA
Human Rights activism as a part of the conflict in Israel
(tulkkaus suomeksi)

Eduskunnan kansalaisinfo/Visitors’ Center, Arkadiankatu 3, Helsinki

Tapahtuman isäntänä on kansanedustaja Peter Östman ja asiantuntijavieraana Natasha Hausdorff. Tilaisuuden juontaa toimittaja Pasi Turunen


PERUUTETTU: Liittokokous ja tulevaisuusseminaari Helsingissä 28.3.

HUOM. TÄMÄ TAPAHTUMA ON PERUUTETTU KORONAEPIDEMIAN VUOKSI. 

Liittokokous pidetään samaan aikaan puhelinkokouksena! Virallisille liittokokousedustajille lähetetään osallistumisohjeet henkilökohtaisesti.

Kaikille Suomi-Israel-yhdistysten jäsenille avoin Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n liittokokous ja seminaari pidetään lauantaina 28.3. Helsingin keskustassa sijaitsevassa Hotelli Presidentissä.

Klo 11:00-13:30 liittokokous
Klo 13:30-14:30 buffet-lounas
Klo 14:30-17:30 seminaariosio, jossa dosentti Markku Ruotsilan luento aiheesta Presidentti Trumpin rauhanehdotus ja USA:n presidentinvaalien merkitys Israelille sekä alustuksia ja keskustelua liiton ja sen jäsenyhdistysten toiminnan kehittämisestä ja tulevaisuudesta.

Kahvitarjoilu seminaarin lomassa.

 


Uusi Jedidut-lehti ilmestynyt

Jedidut 4-2019 saapuu jäsenille joulunalusviikolla. Lue uusi Jedidut-lehti klikkaamalla alla olevaa kansikuvaa!

Sisällys 4 / 2019

3 Pääkirjoitus
5 Puheenjohtajan mietteitä
6 Hädässä ystävä tunnetaan
8 Puheenjohtajien konferenssi Jerusalemissa
10 Ensimmäisen Suomi-Israel Yhdistyksen perustamisesta 65 vuotta
12 Bauhaus 100 vuotta ja juutalaiset arkkitehdit
14 Israelin rajapoliisin palveluksessa
16 Israel ja ihmisoikeudet -kiertue
18 Yhteistyöhankkeita ja diplomatiaa
20 Brexit ja Britannian juutalaiset
24 Syksyn ylioppilaskoe vääristeli Israelin historiaa
28 Christian Media Summit 2019
32 Jäsenyhdistykset ja tapahtumat
34 Mitä kuuden päivän sota opetti
36 Israelilainen klarinetisti Gil Shaked-Agababa Porvoossa
38 Kirjallisuuskatsaus
42 Lähde pulppuaa Malhan rinteillä
44 Maltainen juttutuokio marraskuisessa Jerusalemissa


Ensimmäisen Suomi-Israel Yhdistyksen perustamisesta 65 vuotta

Tasan 65 vuotta sitten, joululukuun 15. päivänä 1954, hotelli Palacen juhlasali oli ääriään myöten täynnä Israelin ystäviä, jotka olivat saapuneet perustamaan Suomi-Israel Yhdistys ry:tä.

Yhdistyksen toiminta lähti käyntiin erittäin nimekkäiden ja vaikutusvaltaisten henkilöiden johdolla ja sen ensimmäinen puheenjohtaja peräti 22 vuoden ajan oli moninkertainen pääministeri, eduskunnan puhemies, sittemmin valtioneuvos Karl-August Fagerholm.

Ensimmäinen hallitus oli muutenkin hyvin arvovaltainen, ja sillä oli korkean tason yhteydet yhteiskunnan eri osa-alueille. Fagerholmin lisäksi jäseniä olivat SAK:n pääsihteeri, kansanedustaja Olavi Lindblom, Yhtyneitten Paperitehtaitten johtokunnan jäsen, kauppaneuvos Niilo Elo, SOK:n kaupallinen johtaja Lauri Hietanen, Keskon varatoimitusjohtaja, kauppaneuvos Albin Lundström, Helsingin yliopiston rehtori Paavo Ravila, itämaisen kirjallisuuden professori Aapeli Saarisalo sekä arkkipiispa Ilmari Salomies.

Pikku hiljaa yhdistyksen toiminta laajentui myös pääkaupungin ulkopuolisiin alaosastoihin, ja vuonna 1984 tämä johti organisoitumiseen paikallisyhdistyksistä koostuvaksi Suomi-Israel Yhdistysten Liitoksi.

Kunnioittaakseen perustajansa elämäntyötä, Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry perusti vuonna 2018 K.-A. Fagerholm -palkinnon, jonka ensimmäinen saaja oli eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman.

K.-A. Fagerholmin kuoltua 22.5.1984, liitto päätti perustaa Israeliin hänen nimeään kantavan muistometsän, joka vihittiin lokakuussa 1985.

Suomi-Israel Yhdistyksen ja sitten Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtajina ovat toimineet
1954-1976 Valtioneuvos Karl-August Fagerholm
1976-1982 Suurlähettiläs Algar von Heiroth
1982-1987 Kansanedustaja, ministeri Arvo Salo (kunniapj. 1988)
1988-1992 Kansanedustaja Tapio Holvitie (kunniapj. 2012)
1993-2008 Taiteilija Osmo Visuri
2009-2010 Professori Reino Kurki-Suonio (kunniapj. 2018)
2011-2017 Pastori Juha-Pekka Rissanen
2018- Yrityskauppa-asiantuntija Risto Huvila


Suomen ja Israelin diplomaattisuhteet 69 vuotta

 

Tänään tulee kuluneeksi 69 vuotta siitä, kun Suomen ja Israelin välille solmittiin diplomaattisuhteet 14.11.1950.
Vuonna 1952 Suomi avasi suurlähetystön Tel Avivissa ja Israel oman suurlähetystönsä Helsingissä vuonna 1956.

Israelin suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg tervehtii ystäviämme vuosipäivänä.

Lähde: Israel Suomessa facebook-sivusto: https://www.facebook.com/IsraelinFinland

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Netanyahusta Israelin pisimpään palvellut pääministeri

Benjamin Netanyahusta tuli 20.7.2019 Israelin pisimpään palvellut pääministeri hänen ohittaessaan maan ensimmäisen pääministerin David Ben-Gurionin virkakauden yhdellä päivällä. Netanyahu on toiminut pääministerinä neljässä hallituksessa yhteensä 4876 päivää eli yli 13 vuotta.

Netanyahun ura on ollut seuraava:

2009- Pääministeri
2005-2009 Likud-puolueen puheenjohtaja, oppositiojohtaja
2003-2005 Valtiovarainministeri
2002-2003 Ulkoministeri
1999-2002 Teknologiakonsultti
1996-1999 Pääministeri
1993-1996 Likud-puolueen puheenjohtaja, oppositiojohtaja
1991-1992 Apulaisministeri pääministerin kanliassa
1988-1991 Varaulkoministeri
1984-1988 Israelin YK-suurlähettiläs
1982-1984 Varasuurlähettiläs Israelin Washingtonin suurlähetystössä
1980-1982 Markkinointijohtaja, Rim Industries, Jerusalem
1978-1980 Johtaja, Jonathan Institute, terrorin tutkimukseen keskittynyt järjestö
1976-1978 Konsultti Boston Consulting Group -yhtiössä
1972-1976 Opinnot: B.Sc. in Architecture, M.Sc. in Business Management, MIT
1967-1972 Sotilas ja upseeri IDF:n erikoisjoukoissa ”Sayeret Matkal”

Syntynyt 21.10.1949 Tel Avivissa.

Lähde https://www.gov.il/en/departments/people/benjamin_netanyahu


Liitto mukana Elämän marssilla 2.6.

Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila, joka toimii myös Holokaustin uhrien muisto ry:n varapuheenjohtajana, juontaa Helsingissä 2.6. klo 15 järjestettävän Elämän marssin aloitustilaisuuden eduskunnan edustalla.

Tapahtuman ulkomaalaisia puhujia ovat Elämän marssin perustaja, pastori Jobst Bittner Saksasta, Israelin parlamentin Knessetin Christian Allies Caucus -ryhmän johtaja Josh Reinstein sekä Israelin suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg. Lisäksi puheenvuoron käyttävät rabbi Simon Livson, Suomen juutalaisyhteisön varapuheenjohtaja Rony Smolar, eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman, sekä Elämän marssin koordinaattori Kari Teittinen.

Marssin reitti kulkee eduskuntatalon edustalta Mannerheimintien, Etelä-Esplanadin ja Etelärannan kautta Tähtitorninmäelle 6.11.1942 natsien käsiin luovutettujen kahdeksan juutalaisen muistomerkille, missä on lyhyt päätöstilaisuus.

Pukeudutaan sinivalkoiseen ja otetaan saman väriset liput mukaan!


Ystävyystapaaminen Tel-Avivissa 7.6.

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto järjestää Suomi-Israel -ystävyystapaamiseen Immanuel-kirkon seurakuntatalolla (os. 9 Beer Hofman, Tel Aviv-Yafo) perjantaina 7.6. klo 15-17.

Suomesta tuo ajankohtaiset terveiset Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän pj., kansanedustaja Peter Östman, Suomi-Israel Yhdistysten Liiton pj. Risto Huvila sekä Jedidut-lehden päätoimittaja Kimmo Janas. Mukana myös pastori Juha-Pekka Rissanen, joka toimi liiton puheenjohtajana 2011-2017.

Aiheena Suomen ja Israelin väliset suhteet ruohonjuuritasolla sekä Israeliin 22.-28.9.2019 suunniteltu Suomi-Israel -ystävyysviikko.

Tapaaminen on avoin kaikille suomalaisille ja Suomen ystäville, ja se pidetään suomeksi ja englanniksi.

Katso ja jaa info Facebookissa: https://www.facebook.com/events/619642461838175/.


K.-A. Fagerholmin kuolemasta 35 vuotta

Suomi-Israel Yhdistys ry:n perustajan ja ensimmäisen puheenjohtajan Karl-August Fagerholmin kuolemasta tulee 22.5.2019 kuluneeksi 35 vuotta.

Fagerholm oli aikakautensa harvoja poliitikkoja, jotka avoimesti tukivat paitsi juutalaisia, myös Israelia.

Kunnioittaakseen perustajansa elämäntyötä, Suomi-Israel Yhdistysten Liitto perusti v. 2018 K.-A. Fagerholm -palkinnon, joka annetaan annetaan yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaiselle henkilölle, joka on toiminnassaan osoittanut erityistä Israel-ystävyyttä ja vaikuttanut myönteisesti Suomen ja Israelin välisiin suhteisiin.

Ensimmäisen K.-A. Fagerholm -palkinnon sai kansanedustaja Peter Östman, joka toimii myös eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtajana.

Fagerholmin tyttären Brita Kekkosen Valtakunnan miniä -elämäkerrassa K.-A.:n Israel-suhteesta kirjoitetaan seuraavaa: Vielä kuolinvuoteellaan Fagerholm kantoi huolta hänelle tärkeistä asioista, juutalaisuudesta ja Israelista. Viimeisinä tunteinaan hän saneli paikalla olleelle kenraalimajuri evp. Ragnar Grönvallille viestin Israelin suurlähettiläälle, jossa hän pahoitteli, ettei kyennyt osallistumaan maan itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Muistamme perustajaamme ja hänen elämäntyötään kiitollisuudella ja kunnioituksella.

Katso video eduskunnassa 28.11.2018 pidetystä Fagerholm-palkinnon juhlaseminaarista. Videolla puhuu myös Fagerholmin tyttärentytär Tea Kekkonen.

Lue myös Demokraatin uutinen juhlaseminaarista.


Peter Östman jatkaa eduskunnan Israel-ystävyysryhmän johdossa

Peter Östman luovutti tuliaislahjana Ukrainan varapääministeri Rozenko Pavlolle liiton puheenjohtajan Risto Huvilan kirjoittaman kirjan ”The Miracle of Israel and President Truman” Kievissä 6.5.

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmä järjestäytyi perjantaina 3.5. ensimmäisenä uuden eduskunnan eri maiden ystävyysryhmistä. Kansanedustajien perustamien ystävyysryhmien toiminta täydentää eduskunnan kahdenvälistä virallista kansainvälistä toimintaa mm. ylläpitämällä kontakteja eri maiden parlamentteihin.

Ryhmän puheenjohtajaksi valittiin sitä vuodesta 2015 luotsannut Peter Östman (kd) ja varapuheenjohtajiksi Tytti Tuppurainen (sd), Mika Niikko (ps) ja Markus Lohi (kesk). Ryhmässä on jäseninä kansanedustajia viidestä eduskuntapuolueesta (sd, ps, kok, kesk, kd). Vasemmistoliitolla, vihreillä eikä rkp:llä ole edustajaa ryhmässä.

Peter Östman osallistui 5.-7.5. Ukrainan pääkaupungissa Kievissä pidettyyn seminaariin teemana ”Inter-Parliamentary Conference on Combating Anti-Semitism and Anti-Israelism” tavaten myös maan presidentin, pääministerin ja muita hallituksen avainministereitä. Seminaariin osallistui kansanedustajia 18 eri maasta.

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto myönsi Peter Östmanille ensimmäisen K.-A. Fagerholm -palkinnon marraskuussa 2018. Katso video juhlaseminaarista: https://youtu.be/NOycu6q-u7A.

 


Jihadismitutkija Atte Kaleva luennoi Turussa 13.5.

AINUTLAATUINEN ESITELMÄTILAISUUS TURUSSA
Moni muistanee, kuinka joitakin vuosia sitten Suomen uutistuotantoa hallitsi pariskunta, joka oli pidemmän aikaa vieraan vallan vangitsemana Lähi-Idässä. Kyseessä oli Atte Kaleva vaimoineen. Saimme seurata pariskunnan järisyttäviä vaiheita henkeämme pidätellen lähes puolen vuoden ajan.

Meillä on nyt ainutlaatuinen tilaisuus yhteistyössä Turun Paasikivi-seuran kanssa saada vieraaksemme esitelmöimään ja huimista kokemuksestaan kertomaan tietokirjailija, tutkija Atte Kaleva. Esitelmän aiheena: ”Jihadistisen ajattelun kehitys ja globaalin jihad-liikkeen nykytilanne”.

Aika: maanantaina 13.05.2019, kello 18:00.

Paikka: Turun siirtolaisinstituutti, Eerikinkatu 34. Sisäänkäynti kiinteistöön on Ursininkadun puolelta ja pihalla on parkkipaikkoja.

Puoli tuntia ennen aloittamista tarjolla on kahvia.

Tilaisuuden järjestää Turun seudun Suomi-Israel Yhdistys ry

Tervetuloa!


Israelin itsenäisyyspäiväjuhla Helsingin Oodi-kirjastossa 14.5.

Viulutaiteilija Miritza Lundberg

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto järjestää Israelin 71. itsenäisyyspäivän kunniaksi juhlan Helsingin uudessa kaupunkikirjasto Oodin Maijansalissa tiistaina 14.5. klo 19.

Tilaisuutta kunnioittaa läsnäolollaan Israelin suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg, ja muut puhujat/esiintyjät ovat eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman, Guatemalan kunniakonsuli, museonjohtaja Peter Didrichsen, Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila, sekä lausuntataiteilija Pekka Ruokomäki ja viulutaiteilija Miritza Lundberg.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja yleisöä pyydetään saapumaan paikalle viimeistään 18:45.


Liittokokous ja Israel-juhla Tampereella 30.3.

Suomi-Israel Yhdistysten Liiton liittokokous pidetään Tampereella Kulttuuritalo Laikussa lauantaina 30.3. klo 11-13, minkä jälkeen on jäsenyhdistysten edustajille tarkoitettu tulevaisuusseminaari. (lisää…)


Jerem Tonterin elokuva Muistikatkoksia esitetään doc.point -festivaalilla

Helsingin Suomi-Israel Yhdistyksen jäsen Jerem Tonterin ja hänen vaimonsa Oliwian dokumenttielokuva ”Muistikatkoksia” esitetään tammi-helmikuun vaihteessa Helsingin doc.point-elokuvafestivaalilla. Elokuva on kuvaus Jeremin suhteesta kadotettuun juutalaiseen taustaansa. Elokuvassa matkataan Puolaan, jossa Jeremin vaimo on viettänyt lapsuutensa.

Näytökset
Bio Rex: Ti 29.1. at 18.00
Kinopalatsi 7: Pe 1.2. at 17.00
Kinopalatsi 8: La 2.2. at 16.15
(lisää…)


Jihadismitutkija Atte Kaleva luennoi Helsingin yliopistolla 31.1.

Helsingin Suomi-Israel Yhdistyksen jo perinteikkäässä, laadukkaassa luentosarjassa on tänäkin keväänä luvassa useita mielenkiintoisia luentoja

ISRAEL VUONNA 5779
Esitelmä- ja keskustelutilaisuuksien sarja syksystä 2018 kevääseen 2019 torstaisin, Helsingin yliopisto, päärakennuksen sali 12, Fabianinkatu 33 (3. krs)

To 31.01.2019 klo 18.00
”Israel ja juutalaiset jihadistisen liikkeen viholliskuvina Lähi-idässä ja Suomessa”
Jihadismitutkija Atte Kaleva

To 14.02.2019 klo 18.00
”Juutalaisia juuria etsimässä – matka itseen ja Puolan kadonneeseen juutalaiskulttuuriin”
Taiteen maisteri, elokuvantekijä Jerem Tonteri

To 04.04.2019 klo 18.00
”Matkailu Suomesta Israeliin 1950-luvulta nykypäivään”
Matkatoimistonjohtaja Bo Ekman (lisää…)


Kirsikka Lehto-Asikainen nimitetty uudeksi suurlähettilääksi Israeliin

Tasavallan presidentti on nimittänyt 18.1.2019 ulkoasiainneuvos Kirsikka Lehto-Asikaisen Tel Avivissa Israelissa olevan suurlähetystön päällikön tehtävään 1.4.2019 lukien.

Lehto-Asikaisen nykyinen tehtävä on Lähi-idän yksikön päällikkö. Lehto-Asikainen on toiminut sitä ennen Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikön päällikkönä vuodesta 2014. Lehto-Asikaisen monipuoliseen uraan ministeriössä on kuulunut mm. virkamiesvaihto puolustusministeriössä ja ulkoministeriön valtiosihteerin virkamiessihteerin sekä Nato-tiiminvetäjän työt. (lisää…)


Vuoden viimeinen Jedidut-lehti ilmestynyt

Avaa ja lue joulukuussa 2018 ilmestynyt Jedidut-lehti klikkaamalla kuvaa!

(lisää…)


K.-A. Fagerholm -palkinto kansanedustaja Peter Östmanille

Palkinnon luovuttivat Peter Östmanille liittohallituksen jäsen Laila Jouhki, puheenjohtaja Risto Huvila sekä sihteeri ja Jedidut-lehden päätoimittaja Kimmo Janas

Suomi-Israel Yhdistysten Liiton perustama ja ensimmäistä kertaa jakama K.-A. Fagerholm -palkinto annettiin kansanedustaja Peter Östmanille eduskunnassa 28.11.2018 pidetyssä juhlaseminaarissa.

K.-A. Fagerholm oli pitkän linjan sosialidemokraattinen poliitikko, joka toimi kansanedustajana 1930-1962, kolme kertaa maamme pääministerinä, useaan otteeseen eduskunnan puhemiehenä ja 22 vuotta Suomi-Israel Yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana. Fagerholm toimi myös sosiaaliministerinä  vuosina 1937-1943, jolloin hän nousi esiin periksiantamattomana juutalaisten puolustajana Saksaa ja Suomenkin hallituksessa esitettyjä natsimielisiä vaatimuksia vastaan. (lisää…)


K.-A. Fagerholm -palkinnon juhlaseminaari eduskunnassa 28.11.2018

Kolminkertainen pääministeri ja eduskunnan puhemies Karl-August Fagerholm oli Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n edeltäjän Suomi-Israel Yhdistys ry:n yksi perustajista ja sen ensimmäinen puheenjohtaja 22 vuoden ajan vv. 1954-1976. Kunnioittaakseen K.-A. Fagerhomin elämäntyötä Israelin ja juutalaisten puolustajana sekä Israelin 70. itsenäisyyden juhlavuotta, Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry on perustanut K.-A. Fagerholm -palkinnon, joka annetaan yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaiselle henkilölle, joka on toiminnassaan osoittanut erityistä Israel-ystävyyttä ja vaikuttanut myönteisesti Suomen ja Israelin välisiin suhteisiin. (lisää…)


Mazal tov: Suomi-Israel Yhdistyksen perustamisesta 65 vuotta 15.12.2019!

Tasan 65 vuotta sitten, joululukuun 15. päivänä 1954, hotelli Palacen juhlasali oli ääriään myöten täynnä Israelin ystäviä, jotka olivat saapuneet perustamaan Suomi-Israel Yhdistys ry:tä.

Yhdistyksen toiminta lähti käyntiin erittäin nimekkäiden ja vaikutusvaltaisten henkilöiden johdolla ja sen ensimmäinen puheenjohtaja peräti 22 vuoden ajan oli moninkertainen pääministeri, eduskunnan puhemies, sittemmin valtioneuvos Karl-August Fagerholm.

(lisää…)


ISRAEL VUONNA 5779 – Esitelmätilaisuudet Helsingin yliopistolla

ISRAEL VUONNA 5779
Esitelmä- ja keskustelutilaisuuksien sarja
syksystä 2018 kevääseen 2019

Helsingin yliopisto, päärakennuksen sali 12, Fabianinkatu 33 (3. krs) (lisää…)


Huomioita MTV:n Israel-uutisoinnista

On käsittämätöntä, kuinka asiantuntematon ja asenteellinen MTV:n uutistoimitus on suhteessa Israeliin. Lauantaina 14.7. MTV väitti valheellisesti Israelin aloittaneen aggression Gazassa ja vähätteli Hamasin sotilaallisia toimia Israelia kohtaan. Jälleen 21.7. Seitsemän uutisissa (klippi alkaa kohdassa 00:30) toimittaja Rita Strömmer esitteli gazalaisten väkivaltaista ja tuhovoimaista, pääasiallisesti israelilaisia siviilejä kohtaan suunnattua protestia ikään kuin alistetun kansan puhtoisena vapaustaisteluna pahaa miehittäjää vastaan ja antoi puheaikaa yksinomaan Hamasin kahdelle edustajalle. (lisää…)


Israel-juhla veti Sigyn-salin täyteen Turussa

Lähes 400 juhlavierasta oli saapunut tiistaina 10.4. Sigyn-saliin, jossa juhlittiin Israelin valtion 70. itsenäisyyspäivää. Tapahtuman järjestivät Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry ja Turun seudun Suomi-Israel yhdistys ry yhteistyössä Turun Seudun Israelin ystävien sekä Turun juutalaisen seurakunnan ja helluntaiseurakunnan kanssa. (lisää…)


Israel 70 -juhlaseminaari 19.4. eduskunnassa

 

Israel kansainvälisen politiikan keskiössä -juhlaseminaari 19.4.2018 klo 12-14:30

Eduskunnan F-auditoriossa (Pikkuparlamentti, Arkadiankatu 3)

Juutalaisen kalenterin mukaan Israelin 70. itsenäisyyspäivää vietetään torstaina 19.4., minkä kunniaksi Eduskunnan Israel-ystävyysryhmä yhdessä Suomi-Israel Yhdistysten Liiton kanssa järjestää  juhlaseminaarin. (lisää…)


Risto Huvilasta liiton uusi puheenjohtaja

Liiton puheenjohtaja Risto Huvila ja varapj. Kenneth Silver

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n liittokokous valitsi 24.3.2018 liittohallituksen uudeksi puheenjohtajaksi Risto Huvilan ja varapuheenjohtajaksi Kenneth Silverin. Huvila on aiemmin toiminut liiton varapuheenjohtajana ja on myös Espoon Suomi-Israel Yhdistyksen puheenjohtaja. Silver on Porvoon Suomi-Israel Yhdistyksen puheenjohtaja. (lisää…)


Uusimmat uutiset

LIITY JÄSENEKSI

Ryhdy Suomi-Israel -yhdistyksen jäseneksi. Jäsenenä saat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutislehtemme. Voit myös tilata lehden ilman jäsenyyttä.

LIITY JÄSENEKSI TÄÄLLÄ

copyright © 2024 suomi-israel.fi

Tietosuojalauseke