Ajankohtaista: Tulevia tapahtumia

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry

Liittokokous ja Israel-juhla Tampereella 30.3.

Suomi-Israel Yhdistysten Liiton liittokokous pidetään Tampereella Kulttuuritalo Laikussa lauantaina 30.3. klo 11-13, minkä jälkeen on jäsenyhdistysten edustajille tarkoitettu tulevaisuusseminaari.

Jäsenten tulee ilmoittautua liittokokoukseen viimeistään 24.3. liiton verkkokaupassa:  www.holvi.com/shop/israel.

Klo 19 alkaen Laikun juhlasalissa pidetään Israel-juhla, jossa puhujavieraina ovat

  • Israelin suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg
  • Kansanedustaja, eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman, jolle myönnettiin ensimmäinen liiton K.-A. Fagerholm -palkinto syksyllä 2018
  • Guatemalan kunniakonsuli, museonjohtaja Peter Didrichsen
  • Suomi-Israel Yhdistysten Liiton kunniapuheenjohtaja Reino Kurki-Suonio
  • Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila

Lisäksi ohjelmassa on musiikki- ja tanssiesityksiä.

Israel-juhla on kaikille avoin ja sinne on vapaa pääsy.

Tervetuloa!

Jerem Tonterin elokuva Muistikatkoksia esitetään doc.point -festivaalilla

Helsingin Suomi-Israel Yhdistyksen jäsen Jerem Tonterin ja hänen vaimonsa Oliwian dokumenttielokuva ”Muistikatkoksia” esitetään tammi-helmikuun vaihteessa Helsingin doc.point-elokuvafestivaalilla. Elokuva on kuvaus Jeremin suhteesta kadotettuun juutalaiseen taustaansa. Elokuvassa matkataan Puolaan, jossa Jeremin vaimo on viettänyt lapsuutensa.

Näytökset
Bio Rex: Ti 29.1. at 18.00
Kinopalatsi 7: Pe 1.2. at 17.00
Kinopalatsi 8: La 2.2. at 16.15

Jerem pitää 14.2. klo 18 Helsingin yliopistolla (päärakennuksen sali 12, Fabianinkatu 33, 3. krs) esitelmän elokuvastaan ja sen tekemisen taustoista otsikolla ”Juutalaisia juuria etsimässä – matka itseen ja Puolan kadonneeseen juutalaiskulttuuriin”

 

Jihadismitutkija Atte Kaleva luennoi Helsingin yliopistolla 31.1.

Helsingin Suomi-Israel Yhdistyksen jo perinteikkäässä, laadukkaassa luentosarjassa on tänäkin keväänä luvassa useita mielenkiintoisia luentoja

ISRAEL VUONNA 5779
Esitelmä- ja keskustelutilaisuuksien sarja syksystä 2018 kevääseen 2019 torstaisin, Helsingin yliopisto, päärakennuksen sali 12, Fabianinkatu 33 (3. krs)

To 31.01.2019 klo 18.00
”Israel ja juutalaiset jihadistisen liikkeen viholliskuvina Lähi-idässä ja Suomessa”
Jihadismitutkija Atte Kaleva

To 14.02.2019 klo 18.00
”Juutalaisia juuria etsimässä – matka itseen ja Puolan kadonneeseen juutalaiskulttuuriin”
Taiteen maisteri, elokuvantekijä Jerem Tonteri

To 04.04.2019 klo 18.00
”Matkailu Suomesta Israeliin 1950-luvulta nykypäivään”
Matkatoimistonjohtaja Bo Ekman

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Tervetuloa!
Järjestäjänä Helsingin Suomi-Israel Yhdistys ry

Kirsikka Lehto-Asikainen nimitetty uudeksi suurlähettilääksi Israeliin

Tasavallan presidentti on nimittänyt 18.1.2019 ulkoasiainneuvos Kirsikka Lehto-Asikaisen Tel Avivissa Israelissa olevan suurlähetystön päällikön tehtävään 1.4.2019 lukien.

Lehto-Asikaisen nykyinen tehtävä on Lähi-idän yksikön päällikkö. Lehto-Asikainen on toiminut sitä ennen Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikön päällikkönä vuodesta 2014. Lehto-Asikaisen monipuoliseen uraan ministeriössä on kuulunut mm. virkamiesvaihto puolustusministeriössä ja ulkoministeriön valtiosihteerin virkamiessihteerin sekä Nato-tiiminvetäjän työt.

Suomen ulkomaanedustustoista Lehto-Asikainen on työskennellyt Pariisissa ja Dar es Salaamissa. Koulutukseltaan Lehto-Asikainen on ekonomi (Helsingin kauppakorkeakoulu) sekä Eurooppa- ja kansainvälisten asioiden maisteri (Pariisin Panthéon-Sorbonne -yliopisto). Hän on suorittanut myös Ranskan hallintokorkeakoulu ENA:n koulutusohjelman.

Lisätietoa https://um.fi/current-affairs/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/uusia-edustuston-paallikoita-new-yorkiin-strasbourgiin-ja-tel-aviviin?curAsset=0&stId=44227

Vuoden viimeinen Jedidut-lehti ilmestynyt

Avaa ja lue joulukuussa 2018 ilmestynyt Jedidut-lehti klikkaamalla kuvaa!

Aiemmat lehdet löydät täältä.

 

K.-A. Fagerholm -palkinto kansanedustaja Peter Östmanille

Palkinnon luovuttivat Peter Östmanille liittohallituksen jäsen Laila Jouhki, puheenjohtaja Risto Huvila sekä sihteeri ja Jedidut-lehden päätoimittaja Kimmo Janas

Suomi-Israel Yhdistysten Liiton perustama ja ensimmäistä kertaa jakama K.-A. Fagerholm -palkinto annettiin kansanedustaja Peter Östmanille eduskunnassa 28.11.2018 pidetyssä juhlaseminaarissa.

K.-A. Fagerholm oli pitkän linjan sosialidemokraattinen poliitikko, joka toimi kansanedustajana 1930-1962, kolme kertaa maamme pääministerinä, useaan otteeseen eduskunnan puhemiehenä ja 22 vuotta Suomi-Israel Yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana. Fagerholm toimi myös sosiaaliministerinä  vuosina 1937-1943, jolloin hän nousi esiin periksiantamattomana juutalaisten puolustajana Saksaa ja Suomenkin hallituksessa esitettyjä natsimielisiä vaatimuksia vastaan.

Juhlaseminaarin avasi eduskunnan Israel-ystävyysryhmän toinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Harry Wallin ja lisäksi tapahtumassa puhuivat Israelin suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg, Fagerholmin tyttärentytär Tea Kekkonen, Suomi-Israel Yhdistysten Liiton kunniapuheenjohtaja Reino Kurki-Suonio ja puheenjohtaja Risto Huvila.

Liitto onnittelee Östmania palkinnosta ja ennenkaikkea siitä esimerkillisestä ja periksiantamattomasta työstä, jota hän on vuosikausia tehnyt Israelin ja juutalaisten ystäviemme hyväksi sekä eduskunnassa että kansalaisjärjestöjen ja seurakuntien piirissä.

Voit katsoa juhlaseminaarin videotaltioinnin (pituus n. 1 h) klikkaamalla alla olevaa kuvaa:

Tarkempi raportti tapahtumasta ja palkinnon taustoista joulukuun Jedidut-lehdessä.

Katso kuvakavalkadi juhlaseminaarista: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.574525179670283&type=1&l=e6343b1620

Lue, mitä muut mediat kirjoittavat palkinnosta:

https://demokraatti.fi/ensimmainen-k-a-fagerholm-palkinto-kansanedustajalle-joka-on-kampanjoinut-antisemitismia-vastaan-kovaaanisin-juutalaisten-puolestapuhuja/

https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/ensimmaista-kertaa-jaetun-k-a-fagerholm-palkinnon-saanut-kansanedustaja-peter-ostman-haluan-antaa-israelista-oikeanlaisen-kuvan/

https://www.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/248986?fbclid=IwAR0O-K8JAFGbD8avVb0Am51TEg1b-bPBXF37vsOcMkqspq6dg4lOi9izB1E

https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/248986 

Peter Östman taistelee, jotta päättäjät ja suuri yleisö saisivat oikean ja tasapainoisen kuvan Israelista

K.-A. Fagerholm -palkinnon juhlaseminaari eduskunnassa 28.11.2018

Kolminkertainen pääministeri ja eduskunnan puhemies Karl-August Fagerholm oli Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n edeltäjän Suomi-Israel Yhdistys ry:n yksi perustajista ja sen ensimmäinen puheenjohtaja 22 vuoden ajan vv. 1954-1976. Kunnioittaakseen K.-A. Fagerhomin elämäntyötä Israelin ja juutalaisten puolustajana sekä Israelin 70. itsenäisyyden juhlavuotta, Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry on perustanut K.-A. Fagerholm -palkinnon, joka annetaan yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaiselle henkilölle, joka on toiminnassaan osoittanut erityistä Israel-ystävyyttä ja vaikuttanut myönteisesti Suomen ja Israelin välisiin suhteisiin.

K.-A. Fagerholm -palkinto luovutetaan ensimmäistä kertaa keskiviikkona 28.11.2018 klo 16-18 eduskunnan F-Auditoriossa (Pikkuparlamentti, Arkadiankatu 3) järjestettävässä juhlaseminaarissa, jota kunnioittaa läsnäolollaan mm. Israelin suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg, Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman sekä Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n kunniapuheenjohtaja emeritusprofessori Reino Kurki-Suonio. Tilaisuuden juontaa Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n puheenjohtaja Risto Huvila.

Tilaisuuden jälkeen on tarjoilua, josta veloitus 10€. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua liiton verkkokaupassa os. www.holvi.com/shop/israel viimeistään ma 26.11., missä yhteydessä maksetaan myös tarjoilumaksu 10€.

Turvatarkastuksen vuoksi yleisöä pyydetään saapumaan klo 15:30.

Järjestäjät: Eduskunnan Israel-ystävyysryhmä ja Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry

ISRAEL VUONNA 5779 – Esitelmätilaisuudet Helsingin yliopistolla

ISRAEL VUONNA 5779
Esitelmä- ja keskustelutilaisuuksien sarja
syksystä 2018 kevääseen 2019

Helsingin yliopisto, päärakennuksen sali 12, Fabianinkatu 33 (3. krs)

to  18.10.2018 klo 18.00
”Israel ja Lähi-idän nykytila”
Suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg

to  29.11.2018 klo 18.00
”Juutalaisten elämä Venäjällä ennen ja nyt”
Diplomi-insinööri Iakov Dondych

to 31.01.2019 klo 18.00
”Israel ja juutalaiset jihadistisen liikkeen viholliskuvina Lähi-idässä ja Suomessa”
Jihadismitutkija Atte Kaleva

to 14.02.2019 klo 18.00
”Juutalaisia juuria etsimässä – matka itseen ja Puolan kadonneeseen juutalaiskulttuuriin”
Taiteen maisteri, elokuvantekijä Jerem Tonteri

to 04.04.2019 klo 18.00
”Matkailu Suomesta Israeliin 1950-luvulta nykypäivään”
Matkatoimistonjohtaja Bo Ekman

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Järjestäjänä Helsingin Suomi-Israel Yhdistys ry
Lisätiedot Anna Muukkoselta armuukkonen@hotmail.com

Huomioita MTV:n Israel-uutisoinnista

On käsittämätöntä, kuinka asiantuntematon ja asenteellinen MTV:n uutistoimitus on suhteessa Israeliin. Lauantaina 14.7. MTV väitti valheellisesti Israelin aloittaneen aggression Gazassa ja vähätteli Hamasin sotilaallisia toimia Israelia kohtaan. Jälleen 21.7. Seitsemän uutisissa (klippi alkaa kohdassa 00:30) toimittaja Rita Strömmer esitteli gazalaisten väkivaltaista ja tuhovoimaista, pääasiallisesti israelilaisia siviilejä kohtaan suunnattua protestia ikään kuin alistetun kansan puhtoisena vapaustaisteluna pahaa miehittäjää vastaan ja antoi puheaikaa yksinomaan Hamasin kahdelle edustajalle.

Strömmer jätti kuitenkin kertomatta, että Hamas on EU:n ja Yhdysvaltojen määrittelyn mukaan terroristijärjestö, ja että sen peruskirjassa ilmaistuna tavoitteena on Israelin ja sen juutalaisten poistaminen maailmankartalta, mikä olisi auttanut tv-yleisöä ymmärtämään Israelin motiivia puolustaa kansalaisiaan. Oli myös hämmentävää, ettei Strömmer ollut haastatellut asiassa Israelin valtion edustajia.

Uutisessa ei myöskään mainittu, että Israelin lisäksi Gazaa saartaa Egypti ja tietyllä tavalla myös Hamasin poliittinen kilpailija, Länsirantaa hallinoiva Fatah, jonka päätöksellä mm. Gazan sähköntoimituksia on rajoitettu. Kuten kollegansa viikko sitten, Strömmer edelleen vähätteli Hamasin tekemisiä kertoen että ”Hamas oli nakellut Israelin puolelle tulipaloja aiheuttavia pommeja.” Ei kuitenkaan pienintäkään viittausta pommien aiheuttamiin yli 700 tulipaloon eikä yli 200 rakettiin, jotka Hamas ampui Israeliin yksinomaan viime viikonloppuna.

MTV:n uutistoimituksella ei näytä olevan halua/kykyä esittää neutraalia kuvaa Gazan tilanteesta, vaan siitä on yllättäen tullut terroristijärjestön äänitorvi. MTV:n uutistoimitus ei ole kiinnostunut historiasta, vaan ottaa todesta Hamasin valheisiin ja/tai osatotuuksiin perustuvan narratiivin, mistä yhtenä esimerkkinä uutisklipin loppupuolella ollut Strömmerin lause: ”Kaiken taustalla on kuitenkin 70 vuotta sitten käyty sota, kun Israel kahmi palestiinalaisalueita itselleen.”

Vuonna 1948 perustettu Israelin valtio joutui heti itsenäistyttyään ympäröivien arabimaiden ja osin alueella asuneiden arabien käynnistämien sotatoimien kohteeksi, mutta pystyi kuin ihmeen kaupalla paitsi puolustamaan YK:n sille määrittämiä rajoja, myös lyömään hyökkääjät kauemmas, jolloin se sai arabivaltiolle – jota ei koskaan YK:n 1947 tekemän jakopäätöksen mukaan perustettu – määriteltyjä alueita itselleen.

Tässä puolustussodassa Israel ”kahmi” itselleen myös Gazan pohjoisosan, mutta pääasiallisesti se jäi Arabiliiton ja Egyptin sopimuksella Egyptin alaisuuteen. Tuolloin Gazan ja Egyptin välinen raja oli auki, mutta Egypti sulki sen 1959 miehittäen sitä vuoteen 1967, kunnes Egyptin ja muiden Israelia ympäröivien arabinaapureiden käynnistämässä Kuuden päivän sodassa Israel sai haltuunsa Länsirannan, Itä-Jerusalemin ja Gazan, jonka Israel kuitenkin luovutti palestiinalaishallinnolle 2005, minkä jälkeen Hamas nousi alueella valtaan ja on jatkuvasti tehnyt terrori-iskuja Etelä-Israeliin.

On paradoksaalista, että niin Gaza, Länsiranta, Itä-Jerusalem kuin monet muutkin arabivaltiolle 1947 määritellyt alueet siirtyivät Israelin haltuun arabimaiden käynnistämien sotilaallisten hyökkäysten seurauksena eikä suinkaan yleisesti vallalla olevan käsityksen mukaan Israelin aggressioiden seurauksena.

On vaikea sanoa, onko MTV:n yhä räikeämpi Israel-vastaisuus uuden päätoimittajan Tomi Einosen käsialaa, vai johtuuko se toimituksessa ilmeisen laajalti vaikuttavasta antisionistisesta ja jopa antisemiittisestä asenteesta. Joka tapauksessa MTV:n uutisointi vaikuttaa vähintäänkin rikkovan useissa kohdin Julkisen sanan neuvoston JSN:n hyväksymiä journalistin ohjeita www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/.

Asiasta voi antaa palautetta päätoimittaja Tomi Einoselle tomi.einonen@mtv.fi ja MTV:n toimitusjohtajalle Jarkko Nordlundille jarkko.nordlund@mtv.fi. Palautteen voi antaa myös netissä os.www.mtv.fi/palaute (huom. vieritä ponnahdusikkunaa alaspäin, jotta saat palautelomakkeen näkyviin).

Israel-juhla veti Sigyn-salin täyteen Turussa

Lähes 400 juhlavierasta oli saapunut tiistaina 10.4. Sigyn-saliin, jossa juhlittiin Israelin valtion 70. itsenäisyyspäivää. Tapahtuman järjestivät Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry ja Turun seudun Suomi-Israel yhdistys ry yhteistyössä Turun Seudun Israelin ystävien sekä Turun juutalaisen seurakunnan ja helluntaiseurakunnan kanssa.

Tilaisuuteen toi Israelin valtion tervehdyksen suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg ja juhlapuheen piti kansanedustaja Sari Essayah. Musiikkiesityksistä vastasivat Marion Melnik Janne Hovin säestyksellä, pianisti Hillel Tokazier sekä Suvi ja Folke Gräsbeck. Taiteilijaprofessori Seela Sella lausui runoja ja Israel-epilogin esittivät Iria Palo ja Marjatta Järvinen. Tilaisuuden seremoniamestarina toimi Turun seudun Suomi-Israel yhdistyksen puheenjohtaja Olli Palo ja tilaisuuden tervetulosanat lausui liiton puheenjohtaja Risto Huvila.

Turun Sanomat kirjoitti tilaisuudesta näkyvän jutun 11.4. lehteensä:

LIITY JÄSENEKSI

Ryhdy Suomi-Israel -yhdistyksen jäseneksi. Jäsenenä saat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutislehtemme. Voit myös tilata lehden ilman jäsenyyttä.

LUE LISÄÄ…

copyright © 2019 suomi-israel.fi