Elämän marssi ry järjestää yhteistyössä Israel-ystävyystoimikunnan kanssa – johon Suomi-Israel Yhdistysten Liittokin kuuluu – marssin Israelin puolesta ja antisemitismiä vastaan Helsingin Senaatintorilla sunnuntaina 5.5. klo 14:00. Aiemmin Elämän marssi on järjestetty Helsingissä kesäkuussa 2019 ja Tampereella syyskuussa 2022.
Ohjelmassa on puheita ja live-musiikkia ja mukana ovat mm. Ben Zyskowicz, Dr. Susanna Kokkonen, Risto Auvinen, Varpu Haavisto ja Kari Teittinen. Musiikissa Andreas Forsberg ja Andra Vanhanen.
Nyt on aika nousta puolustamaan rohkeasti ja vahvasti Israelia ja juutalaista kansaa! Ota Suomen ja/tai Israel lippu mukaan ja osoita tukeasi Israelille! Lisätietoa www.elamanmarssi.fi.
Iranin 14.4. Israeliin tekemä maassiivinen, yhteensä yli 300 ballistisella ja risteilyohjuksella sekä drooneilla tekemä hyökkäys oli mittakaavaltaan käsittämättömän voimakas ja ilman Israelin ja sen kumppanien erinomaista ilmapuolustusjärjestelmää, tuho olisi ollut vastaavaa, mutta mittakaavaltaan suurempaa, mitä näemme Ukrainassa päivittäin.
Valt. tri. Alpo Rusi ja YAPS ry:n puheenjohtaja Varpu Haavisto käsittelivät Iranin hyökkäystä ja sen taustoja Israel-studiossa 18.4. ja ohjelmassa oli mukana myös Israelin suurlähettilään Hagit Ben-Yaakovin videohaastattelu.
Rusin ja Haaviston keskustelu Israel-vastaisuuden historiasta jatkuu uudella jaksolla Israel-studiossa 2.5. klo 20.
Jos Israel-studion aiemmat jaksot ovat jääneet näkemättä, niin voit katsoa ne ja myös tulevat ohjelmat täältä.
Kirkkohistoriallisen seuran puheenjohtajan, dosentti Andre Swanströmin hiljattain Teologisessa aikakauskirjassa julkaistu tutkimus ”Israel, antisionismi ja antisemitismi Helsingin Snaomien pääkirjoituksissa 1990-2023” paljastaa, että HS:n kaikista Israelia koskevista pääkirjoituksista 14% täytti antisemitismin tunnusmerkit.
Dosentti Swanström oli Risto Huvilan vieraana Israel-studiossa 25.4. Katso ohjelma klikkaamalla alla olevaa kuvaa.
Mikään suomalainen merkittävä media ei ole haastatellut Israelin suurlähettilästä Hagit Ben-Yaakovia Hamasin hyökkäyksestä, Iranin iskusta eikä mistään muustakaan Israelia koskevasta asiasta niiden lähes neljän vuoden aikana, mitkä hän on ollut maansa edustajana Suomessa.
Risto Huvila ihmettelee tätä Uuden Suomen blogissaan otsikolla Israel-kysymyksissä medialle kelpaa kaikki asiantuntijat – paitsi maan suurlähettiläs.
Myös liittohallituksemme jäsen Ari Rusila kirjoittaa Israel-teemoista Uuden Suomen blogissaan, joka on luettavissa os. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/arirusila/.
Israelin murhanhimoiset naapurit uhkaavat tuhota pienen juutalaisvaltion ja tilanne alueella kiristyy päivä päivältä. Antisemitismi saa yhä röyhkeämpiä muotoja eri puolilla maailmaa. Miltä Israelin tulevaisuus näyttää?
Studiossa keskustelemassa Peter Östman, Pekka Sartola, Pasi Turunen, Susanna Kokkonen ja Risto Huvila. Ohjelmassa myös Israelin suurlähettilään Hagit Ben-Yaakovin haastattelu. Ohjelma katsottavissa myös jälkeenpäin TV7:n arkistosta.
Vuonna 1994 perustettu Suomi-Israel Kauppayhdistys (FITA) vietti 17.4. 30-vuotisjuhliaan Hotel Crowne Plazassa Helsingissä. Yhdistyksen puheenjohtajan Deiv Salutskijn isännöimässä Future Challenges -juhlaseminaarissa puhuivat mm. ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeri Ville Tavio, suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov sekä yritysmaailman edustajat Fiona Darmon, Mike Solomon ja Doron Karavani.
Liitto onnittelee päivänsankaria!
Juutalaisyhteisö Israelissa ja eripuolilla maailmaa on viettänyt pesachia eli juutalaista pääsiäistä menneellä viikolla ja tämä yksi juutalaisuuden tärkeimmistä juhlista päättyy tänä vuonna vapunaattoiltana.
Pesachia vietetään orjuudesta vapautumisen muistoksi. Sitä juhlitaan kahdeksan päivän ajan, joista kahtena ensimmäisenä syödään seremoniallinen illallinen, seder-ateria. Tällöin luetaan Hagada-kirja, jossa kerrotaan tarina mm. juutalaisten vapautumisesta Mooseksen johdolla Egyptin orjuudesta.
Nimi pesach (engl. Passover) tarkoittaa ylittämistä tai ohikulkemista. Nimi juontuu Mooseksen ja faaraon kamppailusta ja vitsauksista: Viimeinen kymmenestä vitsauksesta, jotka Jumala langetti egyptiläisten ylle oli esikoisten kuolema. Kuoleman enkeli ohitti juutalaiset kodit säästäen niissä asuneet esikoiset. Tämän muistoksi miespuoliset esikoiset paastoavat ennen seder-ateriaa.
Pesachia kutsutaan myös happamattoman leivän juhlaksi ja kevään juhlaksi. Silloin ei saa syödä mitään hapatettua tai käymällä valmistettua ruokaa. Ainoa leipä, jota pesachina saa syödä on tietyllä tavalla valmistettu matse-leipä. Muut viljatuotteet on kielletty eli ei kosher le pesach. Koti tulee siivota ja puhdistaa erityisen huolellisesti, jottei siellä ole leivänmurusia ja muita pesachina sopimattomia ruoka-aineita. Tiettävästi pesachia on juhlittu jo 3 300 vuoden ajan.
Lähde: https://jchelsinki.fi/juutalaisuus/juutalainen-vuosi-ja-juhlapyhat/
Toivotamme kaikille lukijoillemme hyvää pääsiäistä ja iloista vappua, kaikista haasteista huolimatta.
Katso tulevat tapahtumat täältä
Liity jäseneksi täällä