Uutiskirjeen aiheita:
Israelin 76. itsenäisyyspäivää kunnioitettiin 21.5. poikkeuksellisen taidenäyttelyn yhteydessä Pasilan veturitalleilla. Esillä oli teoksia 25 israelilaistaiteilijalta, joista osa murhattiin 7. lokakuuta tai sen jälkeen, ja osa on menettänyt läheisiään sodassa.
Tilaisuuden avasi heinäkuussa kautensa Suomessa päättävä suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov ja juhlapuheen piti eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman.
Am Yisrael Chai!
Liiton puheenjohtajan Risto Huvilan isännöimän Israel-studion asiantuntijavieraat tapasivat kansanedustaja Peter Östmanin kutsusta eduskunnassa 5.6. Valt. tri, suurlähettiläs emeritus Alpo Rusi luennoi tilaisuudessa Lähi-idän ja Israelin tilanteesta ja taustoista, minkä jälkeen käytiin aktiivinen keskustelu.
Huvila oli toukokuun lopulla kuvausmatkalla kameratiiminsä kanssa Israelissa, missä kuvattiin neljä kesäkuun aikana esitettävää jaksoa. Israel-studio torstai-iltaisin klo 20 IRR-TV:n antennikanavalla 16 ja YouTubessa.
Kaikki ohjelmat ovat katsottavissa myös jälkikäteen os. www.israelstudio.fi.
Risto Huvilan raportti Israelista heinäkuussa ilmestyvässä Jedidut-lehdessä.
Eurovisiotapahtuman yhteydessä Malmössä on ollut viisuviikon aikana laajahkoja protesteja Israelin osallistumista vastaan. Pääosin rauhanomaisesti tapahtuneissa protesteissa tapahtui kuitenkin joitain ylilyöntejä. Esimerkiksi ryhmä mielenosoittajia ahdisteli israelilaistoittajaa tivaten onko tämä juutalainen tai israelilainen sekä vaativat nähdäkseen henkilöllisyystodistusta. Läsnä oli paljon poliiseja joten mitään vakavampaa ei tapahtunut mutta tapaus vain osoittaa kuin anti-Israel protesteissa antisionismi ja antisemitismi liudentuvat helposti yhteen.
Lue liittohallituksen jäsenen Ariel Rusilan Uuden Suomen blogikirjoitus täältä..
Ihmisoikeuskeskuksen ja oikeusministeriön 22.5. julkaisema selvitys antisemitismistä kartoittaa itsensä juutalaisiksi määrittelevien kokemuksia ja näkemyksiä antisemitismistä Suomessa. Selvitys tarjoaa tärkeää tietoa antisemitismin tilasta Suomessa päättäjille sekä ihmisoikeuksien, yhdenvertaisuuden ja turvallisuuden parissa työskenteleville viranomaisille, tutkijoille ja asiantuntijoille. Selvitys antaa myös suosituksia antisemitismin torjumiseksi ja juutalaisyhteisöjen ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
Selvitys pohjautuu Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) laatimaan kysymyssarjaan antisemitismistä, joka mahdollistaa tulosten vertailun myös muiden eurooppalaisten maiden kanssa.
Lue selvitys täältä.
Kuhmon kamarimusiikin festivaaliohjelmiston konsertissa ti 23.7.2024 klo 18 esitetään Theresienstadtin keskitysleirillä sävellettyjä lauluja ja muuta aihepiiriin liittyvää musiikkia. Konserttilippu 30 €. Katso konsertin lisätiedot.
Ennen konserttia klo 14 alkaen on Kuhmon helluntaiseurakunnan tiloissa (os. Rajakatu 5) yhteiskristillinen tilaisuus, jossa FT Susanna Kokkonen pitää holokausti- ja antisemitismi-aiheiset luennot. Tilaisuuden järjestää Pohjois-Karjalan Suomi-Israel yhdistys ry yhteistyössä paikallisten seurakuntien kanssa. Vapaa pääsy, väliajalla kahvitarjoilu; kahviraha kerätään.
Kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen jätti 20.6. kirjallisen kysymyksen siitä, miten hallitus arvioi ja valvoo Suomen asekauppaa Israelin kanssa.
”Suomi on ratifioinut YK:n yleissopimuksen kansanmurhan ehkäisemisestä ja rankaisemisesta, ja sopimus on otettu osaksi Suomen lakia. Kysyn, miten hallitus valvoo Suomen asekauppaa Israelin kanssa, ja erityisesti miten varmistetaan, että Patrian ja Nammon asevienti noudattaa kansainvälistä oikeutta, YK:n ihmisoikeusneuvoston päätöslauselmaa ja lukuisia sopimuksia aseviennistä?”
Lue Kiljusen tiedote ja kysymys kokonaisuudessaan täältä.
Jedidut-lehti no 2 ilmestyy normaalista aikataulusta poiketen vasta heinäkuun toisella viikolla. Toimitus pahoittelee viivettä. Mahdolliset paikallisyhdistysten tapahtumailmoitukset ehtii lehteen vielä juhannuksen jälkeisenä maanantaina 24.6. os. jedidut@suomi-israel.fi. Jedidut no 3 ilmestyy syyskuussa.