Ajankohtaista: Tulevia tapahtumia

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry

Tilaa uutiskirje

K.-A. Fagerholm

Karl-August Fagerholm (31.12.1901-22.5.1984) oli paitsi yksi suomalaisia johtavia poliitikkoja, myös suuri Israelin ystävä. Fagerholm oli mukana perustamassa ensimmäistä Suomi-Israel Yhdistystä 16.12.1954 ja hän toimi sen ensimmäisenä puheenjohtajana aina vuoteen 1976.

Fagerholmin suhdetta Israeliin kuvaa hänen tyttärensä Brita Kekkosen elämäkerrassa oleva anekdootti K.-A:n viimeisistä hetkistä:

”Vielä kuolinvuoteellaan Fagerholm kantoi huolta hänelle tärkeistä asioista, juutalaisuudesta ja Israelista. Viimeisinä tunteinaan hän saneli paikalla olleelle kenraalimajuri evp. Ragnar Grönvallille viestin Israelin suurlähettiläälle, jossa hän pahoitteli, ettei kyennyt osallistumaan maan itsenäisyyspäivän vastaanotolle.”

Kunnioittaakseen perustajansa elämäntyötä Suomi-Israel Yhdistysten Liitto perusti vuonna 2018 K.-A. Fagerholm -palkinnon, jonka ovat saaneet eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman (2018) sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana vuosina 2019-2022 toiminut kansanedustaja Mika Niikko (2020).

Voit katsoa molemmista palkintojuhlallisuuksista kuvatut videotaltioinnit liiton YouTube-sivustolta.

Johtuen Fagerholmin suvun sisältä nousseesta palkinnon nimeen kohdistuneesta kritiikistä, liittohallitus päätti vuonna 2021 muuttaa nimen Pro Israel -palkinnoksi. Ensimmäinen Pro Israel -palkinto jaetaan toukokuussa 2022.

Fagerholmin muistometsä Israelissa

Karl-August Fagerholmin Israel-rakkauden ja elämäntyön kunniaksi Suomi-Israel Yhdistysten Liitto perusti hänelle muistometsän vuonna 1985 Zanoah-nimiseen kylään, joka sijaitsee Mateh Yehudan piirikunnassa, n. 35 kilometrin päässä Jerusalemista länteen.

Metsään liittyvän kilven (kuvassa) tilausasiakirjassa, joka on päivätty 27.9.1985, todetaan, että K.-A. Fagerholmin mukaan nimettyyn metsään lahjoitettiin 10 000 puuta. Myöhemmin metsään on lahjoituksina istutettu tuhansia puita.

Metsän vihkimistilaisuudessa 23.10.1985 oli läsnä n. 50 henkeä, heidän joukossaan mm. K.-A. Fagerholmin leski, Suomen edellisen Israelin-suurlähettilään puoliso Brita Kekkonen, Israelin Suomen suurlähettiläs Ya’acov Barmor, Suomen Israelin suurlähettiläs Osmo Väinölä, Israel-Suomi Yhdistyksen puheenjohtaja Zvi Segal, Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Arvo Salo,  Helsingin juutalaisen seurakunnan rabbi Uri Schwarz, Helsingin Suomi-Israel yhdistyksen puheenjohtaja Osmo Visuri ja sen kunniajäsen, entinen Suomen Israelin-suurlähettiläs ja liiton edellinen puheenjohtaja (1976-1982) Algar von Heiroth,  Tampereen yhdistyksen sihteeri Anja Borg sekä Mateh Yehudan pormestari David David.

Liiton puheenjohtajana vuosina 1982-1987 toiminut Arvo Salo piti vihkimistilaisuudessa seuraavan puheen:

KARL-AUGUST FAGERHOLM: valtiomies, jonka urasta kuvastuu voiman ja rohkeuden, omantunnon ja taidon ihminen. Pääministerinä 1948 hän osoitti kykynsä laajakantoisiin ja pitkälle ulottuviin ratkaisuihin, kun jo hänen hallituksensa muodostaminen tuli merkitsemään ja kuuluttamaan laajalle Suomen politiikan todellista olemusta. Ministerinä 1942, Saksan rinnalla sotaa käyvän maan hallituksessa, hän toimi tehokkaasti juutalaisten pakolaisten (ja Suomessa asuvien juutalaisten) puolesta, pelasti satojen hengen.

Eduskunnan puhemiehenä 1954 hän perusti Suomi-Israel Yhdistyksen toimien sen puheenjohtajana ja kunniapuheenjohtajana kolmekymmentä vuotta. Kuolemaansa asti 1984 hän oli oikeamielinen Israelin ystävä, KAF, heprealaisessakin merkityksessä: koura, avoin käsi, lämmin ote.

METSÄT JA SUOMALAISET: suomalaiset ovat syntyneet metsissään, Suomi on tehty metsässä, puusta. Metsä on äiti josta me elämme, josta me nyt tiedämme millaista hoitoa äiti kaipaa, elääkseen ja elättääkseen, ettei kävisi niin kuin kerran kävi metsille tässä maassa, ei tosin tämän kansakunnan hoidossa.

METSÄÄ ISRAELILLE: enemmän puita Israelille, enemmän israelilaisia juuria Israelin maaperään. Puu elää, kasvattaa varttaan kohti taivasta, levittää laajalle lehtiään ja neulasiaan, jotka elossa ollessaan tuottavat uutta ilmaa ja kuoltuaan luovat uutta maata, työntää syvälle juurensa, jotka pitävät paikoillaan puun, ja maan. Se on pyhä kokonaisuus, luova tapahtuma, maan ja kansan onneksi koituva. Kiitos maalle.

Tule mukaan kasvattamaan metsää!

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto yhteistyössä Juutalaisen kansallisrahaston Suomen osaston Keren Kajemet Finland ry:n kanssa tarjoaa mahdollisuuden istuttaa yhden tai vaikka useammankin puun K.-A. Fagerholmin muistometsään. Puun istutus on paitsi ympäristöteko, myös mahdollisuus huomioioda ystävän merkkipäivä tai hänen poismenonsa istuttamalla puu hänen nimiinsä. Puun istutukseen liittyy aina kaunis adressi.

Lisätietoa Keren Kajemet Finland ry:n nettisivuilta www.kkl.fi. Tilatessasi puun, muista ilmoittaa, että haluat istuttaa sen nimenomaan K.-A. Fagerholmin KAF-muistometsään. Yhden puun hinta on 20 € (v. 2022).

Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset

KAIKKI UUTISET...

LIITY JÄSENEKSI

Ryhdy Suomi-Israel -yhdistyksen jäseneksi. Jäsenenä saat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutislehtemme. Voit myös tilata lehden ilman jäsenyyttä.

LIITY JÄSENEKSI TÄÄLLÄ

copyright © 2024 suomi-israel.fi

Tietosuojalauseke