Ajankohtaista: Tulevia tapahtumia

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry

Liitto

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n historia alkaa vuodesta 1954, jolloin perustetun yhdistyksen nimi oli Suomi–Israel Yhdistys ry. Halu vastaavanlaisten yhdistysten perustamiseen eri puolelle Suomea johti siihen, että yhdistys muutettiin vuonna 1984 Suomi–Israel Yhdistysten Liitto ry:ksi, jonka jäsenet ovat eri puolilla maata toimivia paikallisyhdistyksiä.

Sääntöjensä mukaan liiton tarkoituksena on edistää Israelin valtion, kansan, kulttuurin, historian ja yhteiskunnan tuntemusta Suomessa, sekä edistää näiden kansojen välistä yhteistoimintaa yhteiskunnan eri alueilla. Liitto tukee jäsenyhdistyksiään ja koordinoi niiden yhteistoimintaa.

Liitto on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, ja siihen kuului vuoden 2018 alussa 12 jäsenyhdistystä:

Pyrimme käynnistämään uusia paikallisyhdistyksiä eri puolelle Suomea, mm. Oulun, Lahden ja Etelä-Pohjanmaan seudulle, joten jos olet kiinnostunut tulemaan toimintaamme mukaan, ota meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeella.

Liitto julkaisee neljännesvuosittain ilmestyvää Jedidut-lehteä, joka postitetaan jäsenyhdistysten jäsenille osana edullista jäsenmaksua. Jedidut ilmestyy myös verkkolehtenä.

Jos haluat liittyä johonkin liiton paikallisyhdistykseen tai tilata Jedidutin erillistilauksena, täytä oheinen lomake. Myös osoitteenmuutoksen voit tehdä samalla lomakkeella. Voit lähettää tiedon osoitteenmuutoksesta myös sähköpostilla info@suomi-israel.fi -laatikkoon. Kerro, mistä päivästä alkaen uusi osoite on voimassa ja myös, mikä on vanha, korjattava osoite.

Toimintansa liitto rahoittaa pääosin jäsenmaksutuloilla, Jedidut-lehden mainostuotoilla ja saamillaan avustuksilla. Liiton tavoitteita kannattavat paikallisyhdistysten jäsenet voivat tukea tätä toimintaa lahjoituksin pankkitilille FI75 5710 5220 1183 18. Pienetkin lahjoitukset ovat tervetulleita.

Liitto on Ystävyysseurojen liitto ry:n sekä Israel-ystävyystoimikunnan jäsen.

Suomi-Israel Yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja vuosina 1954–76 oli valtioneuvos K.-A. Fagerholm, joka sodan aikana puolusti juutalaisia pelottomasti ja oikeamielisesti. Hänen työnsä ja Israel-ystävyytensä kunnioittamiseksi Israelin Zanoahiin perustettiin vuonna 1985 KAF-muistometsä. Metsää hoitaa KKL (Keren Kajemet LeIsrael), jonka puunistutustoimintaa voi tukea käyttämällä sen onnittelu- ja suruadresseja.

Lue lisää liiton historiasta: Katsaus Suomi-Israel yhdistysten liiton historiaan – Jedidut 4-2014.

Liittohallitus (valittu 28.3.2020)

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n liittokokous valitsi 28.3.2020 liittohallituksen puheenjohtajaksi Risto Huvilan, joka on johtanut liitto vuodesta 2018. Huvila on aiemmin toiminut liiton varapuheenjohtajana ja on myös Espoon Suomi-Israel Yhdistyksen puheenjohtaja.

Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin Turun Seudun Suomi-Israel Yhdistyksen puheenjohtaja, erityisopettaja Matti Schrey Raisiosta.

Liittohallituksen muut jäsenet ovat Sam Weintraub (Espoo), Juhani Korjula (Hamina), Aleksandra Ahlgren ja Taru Mäkelä (Helsinki), Ari Rusila (Jyväskylä), Timo Saksala (Tampere), Kai Mannervo (Turku), Laila Jouhki ja Raili Raivio (Vantaa). Sihteerinä toimii Kimmo Janas, joka on myös Jedidut-lehden päätoimittaja.

Liiton puheenjohtajat

1954-1976        Valtioneuvos Karl-August Fagerholm

1976-1982        Suurlähettiläs Algar von Heiroth

1982-1987        Kansanedustaja, ministeri Arvo Salo (kunniapj. 1988)

1988-1992        Kansanedustaja Tapio Holvitie (kunniapj. 2012)

1993-2008        Taiteilija Osmo Visuri

2009-2010        Professori Reino Kurki-Suonio (kunniapj. 2018)

2011-2017          Pastori Juha-Pekka Rissanen

2018-                   Yrityskauppa-asiantuntija Risto Huvila

LIITY JÄSENEKSI

Ryhdy Suomi-Israel -yhdistyksen jäseneksi. Jäsenenä saat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutislehtemme. Voit myös tilata lehden ilman jäsenyyttä.

LUE LISÄÄ…

copyright © 2020 suomi-israel.fi