Ajankohtaista: Tulevia tapahtumia

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry

Tilaa uutiskirje

Huomioita MTV:n Israel-uutisoinnista

On käsittämätöntä, kuinka asiantuntematon ja asenteellinen MTV:n uutistoimitus on suhteessa Israeliin. Lauantaina 14.7. MTV väitti valheellisesti Israelin aloittaneen aggression Gazassa ja vähätteli Hamasin sotilaallisia toimia Israelia kohtaan. Jälleen 21.7. Seitsemän uutisissa (klippi alkaa kohdassa 00:30) toimittaja Rita Strömmer esitteli gazalaisten väkivaltaista ja tuhovoimaista, pääasiallisesti israelilaisia siviilejä kohtaan suunnattua protestia ikään kuin alistetun kansan puhtoisena vapaustaisteluna pahaa miehittäjää vastaan ja antoi puheaikaa yksinomaan Hamasin kahdelle edustajalle.

Strömmer jätti kuitenkin kertomatta, että Hamas on EU:n ja Yhdysvaltojen määrittelyn mukaan terroristijärjestö, ja että sen peruskirjassa ilmaistuna tavoitteena on Israelin ja sen juutalaisten poistaminen maailmankartalta, mikä olisi auttanut tv-yleisöä ymmärtämään Israelin motiivia puolustaa kansalaisiaan. Oli myös hämmentävää, ettei Strömmer ollut haastatellut asiassa Israelin valtion edustajia.

Uutisessa ei myöskään mainittu, että Israelin lisäksi Gazaa saartaa Egypti ja tietyllä tavalla myös Hamasin poliittinen kilpailija, Länsirantaa hallinoiva Fatah, jonka päätöksellä mm. Gazan sähköntoimituksia on rajoitettu. Kuten kollegansa viikko sitten, Strömmer edelleen vähätteli Hamasin tekemisiä kertoen että ”Hamas oli nakellut Israelin puolelle tulipaloja aiheuttavia pommeja.” Ei kuitenkaan pienintäkään viittausta pommien aiheuttamiin yli 700 tulipaloon eikä yli 200 rakettiin, jotka Hamas ampui Israeliin yksinomaan viime viikonloppuna.

MTV:n uutistoimituksella ei näytä olevan halua/kykyä esittää neutraalia kuvaa Gazan tilanteesta, vaan siitä on yllättäen tullut terroristijärjestön äänitorvi. MTV:n uutistoimitus ei ole kiinnostunut historiasta, vaan ottaa todesta Hamasin valheisiin ja/tai osatotuuksiin perustuvan narratiivin, mistä yhtenä esimerkkinä uutisklipin loppupuolella ollut Strömmerin lause: ”Kaiken taustalla on kuitenkin 70 vuotta sitten käyty sota, kun Israel kahmi palestiinalaisalueita itselleen.”

Vuonna 1948 perustettu Israelin valtio joutui heti itsenäistyttyään ympäröivien arabimaiden ja osin alueella asuneiden arabien käynnistämien sotatoimien kohteeksi, mutta pystyi kuin ihmeen kaupalla paitsi puolustamaan YK:n sille määrittämiä rajoja, myös lyömään hyökkääjät kauemmas, jolloin se sai arabivaltiolle – jota ei koskaan YK:n 1947 tekemän jakopäätöksen mukaan perustettu – määriteltyjä alueita itselleen.

Tässä puolustussodassa Israel ”kahmi” itselleen myös Gazan pohjoisosan, mutta pääasiallisesti se jäi Arabiliiton ja Egyptin sopimuksella Egyptin alaisuuteen. Tuolloin Gazan ja Egyptin välinen raja oli auki, mutta Egypti sulki sen 1959 miehittäen sitä vuoteen 1967, kunnes Egyptin ja muiden Israelia ympäröivien arabinaapureiden käynnistämässä Kuuden päivän sodassa Israel sai haltuunsa Länsirannan, Itä-Jerusalemin ja Gazan, jonka Israel kuitenkin luovutti palestiinalaishallinnolle 2005, minkä jälkeen Hamas nousi alueella valtaan ja on jatkuvasti tehnyt terrori-iskuja Etelä-Israeliin.

On paradoksaalista, että niin Gaza, Länsiranta, Itä-Jerusalem kuin monet muutkin arabivaltiolle 1947 määritellyt alueet siirtyivät Israelin haltuun arabimaiden käynnistämien sotilaallisten hyökkäysten seurauksena eikä suinkaan yleisesti vallalla olevan käsityksen mukaan Israelin aggressioiden seurauksena.

On vaikea sanoa, onko MTV:n yhä räikeämpi Israel-vastaisuus uuden päätoimittajan Tomi Einosen käsialaa, vai johtuuko se toimituksessa ilmeisen laajalti vaikuttavasta antisionistisesta ja jopa antisemiittisestä asenteesta. Joka tapauksessa MTV:n uutisointi vaikuttaa vähintäänkin rikkovan useissa kohdin Julkisen sanan neuvoston JSN:n hyväksymiä journalistin ohjeita www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/.

Asiasta voi antaa palautetta päätoimittaja Tomi Einoselle tomi.einonen@mtv.fi ja MTV:n toimitusjohtajalle Jarkko Nordlundille jarkko.nordlund@mtv.fi. Palautteen voi antaa myös netissä os.www.mtv.fi/palaute (huom. vieritä ponnahdusikkunaa alaspäin, jotta saat palautelomakkeen näkyviin).

Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset

KAIKKI UUTISET...

LIITY JÄSENEKSI

Ryhdy Suomi-Israel -yhdistyksen jäseneksi. Jäsenenä saat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutislehtemme. Voit myös tilata lehden ilman jäsenyyttä.

LIITY JÄSENEKSI TÄÄLLÄ

copyright © 2024 suomi-israel.fi

Tietosuojalauseke