Ajankohtaista: Tulevia tapahtumia

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry

Tilaa uutiskirje

Israelin suurlähettilään Hagit Ben-Yaakovin puhe solidaarisuusjuhlassa 29.10.

Israelin Suomen-suurlähettilään Hagit Ben-Yaakovin piti puhua Israel-ystävyystoimikunnan järjestämässä solidaarisuusjuhlassa Meilahden kirkossa 29.10., mutta turvallisuussyistä hänen ei ollut mahdollisuutta saapua paikalle.

Puheen luki yleisölle tilaisuuden juontanut Karmelin toiminnanjohtaja Risto Auvinen.

Hyvät ystävät ja tukijat,

maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah,
Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo,
Töölön seurakunnan kirkkoherra Hilkka Niemistö
sekä Israel-ystävyystoimikunnan edustajat, toimikunnan puheenjohtaja Kari Teittinen ja Karmel-yhdistyksen toiminnanjohtaja Risto Auvinen

Kiitos että olette täällä tänään.

Kolme viikkoa sitten, lauantaina 7. lokakuuta, Hamas aloitti sodan Israelia vastaan tekemällä pahimman terrori-iskun syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen. Israelille Hamasin isku oli kuin kaksikymmentä WTC-iskua, pahinta, mitä meille, juutalaiselle kansalle, on tapahtunut holokaustin jälkeen.

Kuulemamme tarinat ja näkemämme kuvat ja videot ovat kauheampia kuin mikään painajainen. Lapsia ja vauvoja teurastettiin sänkyihinsä, naisia raiskattiin ja poltettiin elävältä, holokaustista selvinneitä siepattiin kodeistaan.

Voitte uskoa, että haluaisimme unohtaa nämä kuvat, emme haluaisi kohdata tällaista pahuutta. Mutta Israel ja israelilaiset muuttuivat peruuttamattomasti lokakuun 7. päivän iskujen jälkeen. – Ja meidän on kerrottava tapahtuneesta yhä uudelleen varmistaaksemme, että maailma saa kuulla siitä, että jokainen ääni tulee kuulluksi.

Tällä hetkellä tuskallisin asia 1400 menetetyn ihmishengen lisäksi ovat ne 226 henkilöä, jotka Hamas sieppasi ja joita se pitää vankeinaan. Siepattujen joukossa on lapsia, naisia ja vanhuksia. He ja heidän perheensä kärsivät pelkoa, surua ja tuskaa, joita on mahdoton edes kuvitella. Haluan vakuuttaa teille, että tunnemme heidän tuskansa, ja teemme kaiken voitavamme saadaksemme jokaisen heistä turvallisesti takaisin.

Olen varma, että te kaikki tunnette tapahtumien ja tämänhetkisen tilanteen yksityiskohdat, sekä millaisia versioita niistä esiintyy julkisuudessa. Haluaisin tässä tilaisuudessa korostaa muutamaa seikkaa, joista olen puhunut jo aiemmissa tapahtumissa, sillä ne on tuotava esiin uudelleen.

Ensinnäkin, lokakuun seitsemännen päivän raakalaismainen ja kuolemaa kylvänyt isku oli Hamasin johtamien terrorijärjestöjen tekemä, eikä siihen ollut mitään laillista syytä tai aiempaa provokaatiota Israelin puolelta.

Lisäksi tämä isku tehtiin Israelin pitkään pyrittyä rauhoittamaan Gazan kaistaletta laajoilla toimilla palestiinalaisten taloudellisen tilanteen parantamiseksi.

Toiseksi, tämä isku paljastaa jälleen näiden terrorijärjestöjen todelliset kasvot: ne ovat verenhimoisia ja hallitsemattomia ryhmiä, jotka ovat vailla mitään moraalisia pidäkkeitä. Niiden toimintaa ajaa viha ja halu vahingoittaa Israelin kansalaisia kaikin tavoin.

Niiden tavoitteena EI ole Gazan kaistaleella asuvien siviilien turvallisuus ja hyvinvointi.
Niiden tavoitteena EI ole rakentaa parempaa tulevaisuutta palestiinalaisille.
Niiden tavoitteena EI ole pyrkiä kahden valtion ratkaisuun.
Ne eivät ole KOSKAAN hyväksyneet Israelin oikeutta olla olemassa, eivätkä antaneet Israelille minkäänlaista paikkaa kartalla.
Ne ovat terroristiryhmiä, joiden toimintaa ajaa AINOASTAAN halu tuhota Israel. Tällaisia ovat luonteeltaan ne järjestöt, joiden kanssa olemme yrittäneet selviytyä.

Kolmanneksi, Israel tekee nyt ja tulevaisuudessa kaiken mahdollisen estääkseen siviileille tapahtuvat vahingot kansainvälisen lain mukaisesti. Israelin puolustusvoimien iskut tehdään sotilaallisia kohteita ja terroristeja vastaan.

Emme taistele palestiinalaisia siviilihenkilöitä vastaan. Taistelumme kohdistuu terroristijärjestöihin, jotka värväävät ja aivopesevät nuoria, opettavat pieniä lapsia vihaamaan Israelia ja juutalaisia. Haluamme vapauttaa palestiinalaiset Hamasista, terrorista, jota Hamas kohdistaa meihin ja heihin.

Valitettavasti Hamas hallitsee Gazan kaistaletta. Sen lisäksi että se takavarikoi palestiinalaissiviileille tarkoitettuja avustustarvikkeita, se käyttää palestiinalaisia, myös lapsia ihmiskilpinä. Hamas siis sijoittaa ohjusten laukaisualustansa ja räjähteensä kouluihin, asuntoihin ja muuhun siviili-infrastruktuuriin.

Sen lisäksi Hamas on asettanut tarkastuspisteitä, joissa on aseistettuja henkilöitä, estääkseen palestiinalaisia lähtemästä sota-alueelta, Israelin pyydettyä heitä evakuoitumaan turva-alueille Gazan eteläosaan, jossa on saatavilla humanitaarista apua.

Viimeiseksi, Israel odottaa kansainvälisen yhteisön tuomitsevan terrori-iskun Israelin kansalaisia kohtaan ja ilmaisevan selvästi tukensa sille, että Israelilla on täysi oikeus puolustaa itseään.

Taistelussa terrorismia vastaan on kysymys Israelin olemassaolosta ja meidän kaikkien olemassaolosta. Terrorismi ei ole ongelma ainoastaan israelilaisille, sitä ei tapahdu vain jossain kaukana.

Sen juuret kasvavat kaikkialla, ja sen kohteena on koko maailma. Meidän on kohdattava tämä pahuus yhdessä, emme saa katsoa poispäin, oikeuttaa tai selitellä sitä. Sama koskee myös kiihottamista kansanryhmää vastaan ja antisemitististä vihaa. Emme voi antaa pahuudelle tilaa kasvaa. Olemme puhuneet tästä jo pitkään, myös täällä Suomessa.

Israelin valtion ja Israelin Helsingissä olevan suurlähetystön puolesta, haluan kiittää teitä jokaista, jotka olette täällä tänään.

Kiitos solidaarisuudestanne ja ystävyydestänne tänä valtavan vaikeana aikana. Olemme syvästi kiitollisia siitä. Sananne, tekonne ja vankkumaton tukenne Israelille antavat meille voimaa ja rohkaisua.

Olemme nähneet valtavan hienoja esimerkkejä siitä, kuinka israelilaiset ovat yhdistyneet tämän painajaisen aikana. Tunnemme ja näemme lukemattomien rohkeiden sydänten solidaarisuuden ja voiman Israelissa ja näemme sen myös Suomessa.

Lämmin, vilpitön kiitokseni Israel-ystävyystoimikunnalle korvaamattomasta työstänne ja tuestanne Israelille. Tiedämme, kuinka sitoutuneita olette ja luotamme siihen, että seisotte kansamme rinnalla nyt ja tulevaisuudessa.

Tästä eteenpäin, pyydän teitä kertomaan siitä, mitä olette kuulleet ja niistä tosiasioista, jotka olen tuonut esiin tänään. Auttakaa meitä vapauttamaan panttivangit, jotka ovat kotoisin 41 eri maasta, ja tuomaan heidät kotiin. Nyt, enemmän kuin koskaan, on aika korottaa äänensä ja taistella pimeyttä vastaan.

Haluan päättää puheeni puolustusministerimme Joav Gallantin sanoihin hänen puhuessaan NATO-maiden puolustusministerikokouksessa 12. lokakuuta:

”Meihin on isketty raskaasti. Muistakaa silti, että vuosi 2023 ei ole 1943. Olemme yhä juutalaisia, mutta meillä on eri kyvyt. Israelin valtio on voimakas. Olemme yhtenäisiä ja voimakkaita.”

Haluan sanoa saman vielä omin sanoin: Israel voittaa sodan terrorismia vastaan, Israel voittaa.

Am Yisrael chai.

Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset

KAIKKI UUTISET...

LIITY JÄSENEKSI

Ryhdy Suomi-Israel -yhdistyksen jäseneksi. Jäsenenä saat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutislehtemme. Voit myös tilata lehden ilman jäsenyyttä.

LIITY JÄSENEKSI TÄÄLLÄ

copyright © 2024 suomi-israel.fi

Tietosuojalauseke