Ajankohtaista: Tulevia tapahtumia

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry

Tilaa uutiskirje

K.-A. Fagerholm -palkinto kansanedustaja Mika Niikolle

Järjestyksessään toinen K.-A. Fagerholm -palkinto luovutettiin Kansallisarkistossa 18.11. pidetyssä juhlaseminaarissa kansanedustaja Mika Niikolle, joka on toiminut eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana vuodesta 2019 ja Israel-ystävyysryhmän varapuheenjohtajana vuodesta 2015.

Eduskunnan jäsenenä Niikko on esittänyt hallitukselle useita kirjallisia kysymyksiä liittyen mm. Suomen palestiinalaishallinnolle maksamien kehitysyhteistyömäärärahojen mahdolliseen käyttämiseen Israelia vastaan kohdistuneen terroristisen toiminnan tukemiseen ja miten Suomi voisi valvoa paremmin rahoittamaansa palestiinalaishallinnon opetussuunnitelmaa, ettei sen puitteissa tuettaisi juutalaisiin ja Israeliin kohdistuvaa vihaan yllyttävää kasvatusta. Kirjallisissa kysymyksissä Niikko on myös kantanut huolta Suomessa nousussa olevasta Israel-vastaisuudesta ja antisemitismistä ja niiden aiheuttamasta uhkasta Suomen juutalaisväestöä kohtaan.

Niikko on koko kansanedustajakautensa ajan vuodesta 2011 ollut kovaääninen Israelin puolestapuhuja mediassa ja hän on osallistunut aktiivisesti eri organisaatioiden järjestämiin Israel-tapahtumiin niin puhujana kuin osallistujanakin. Niikko on vieraillut Israelissa mm. kansanedustajana v. 2019 osallistuen Parlamenttienvälisen liiton IPUn ja Israelin parlamentin Knessetin järjestämään konferenssiin kestävän kehityksen tavoitteista ja saavutuksista, ja v. 2017 Vantaan kaupunginhallituksen jäsenenä osallistuen Vantaan ja Matte Yehudan ystävyyskaupunkisopimuksen 50-vuotisjuhlaan. Blogissaan ja kotisivuillaan kansanedustaja Niikko nostaa usein esiin huoltaan Israelin ja juutalaisten asemasta ja kohtelusta.

K.-A. FAGERHOLM-PALKINTO JA JUHLASEMINAARI

Kolminkertainen pääministeri ja eduskunnan puhemies Karl-August Fagerholm oli Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n edeltäjän Suomi-Israel Yhdistys ry:n yksi perustajista ja sen ensimmäinen puheenjohtaja 22 vuoden ajan vuosina 1954-1976.

Kunnioittaakseen K.-A. Fagerhomin elämäntyötä Israelin ja juutalaisten puolustajana sekä Israelin itsenäisyyden 70. juhlavuotta, Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry perusti vuonna 2018 K.-A. Fagerholm -palkinnon, joka annetaan yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaiselle henkilölle, joka on toiminnassaan osoittanut erityistä Israel-ystävyyttä ja vaikuttanut myönteisesti Suomen ja Israelin välisiin suhteisiin. Ensimmäinen palkinnonsaaja vuonna 2018 oli kansanedustaja Peter Östman, joka on toiminut Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtajana vuodesta 2015 alkaen.

Järjestyksessään toinen K.-A. Fagerholm -palkinto luovuttiin kansanedustaja Mika Niikolle keskiviikkona 18.11. Kansallisarkiston vanhassa tutkijasalissa järjestetyssä pienimuotoisessa kutsuvierastilaisuudessa, jossa juhlistettiin myös Suomen ja Israelin diplomaattisuhteiden 70 vuotta.

Juhlaseminaarissa puhuivat:

  • Israelin suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov
  • Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Niikko
  • Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman
  • Ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osaston osastopäällikkö, ent. Suomen Israelin-suurlähettiläs Leena-Kaisa Mikkola
  • K.-A. Fagerholmin tyttärentytär Tea Kekkonen

Tilaisuuden avasi Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva ja kuulimme myös suurlähettiläs Kirsikka Lehto-Asikaisen videotervehdyksen Tel Avivista. Tilaisuutta isännöi Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n puheenjohtaja Risto Huvila.

Tilaisuudesta tehty videotallenne on katsottavissa tästä linkistä

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset

KAIKKI UUTISET...

LIITY JÄSENEKSI

Ryhdy Suomi-Israel -yhdistyksen jäseneksi. Jäsenenä saat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutislehtemme. Voit myös tilata lehden ilman jäsenyyttä.

LIITY JÄSENEKSI TÄÄLLÄ

copyright © 2024 suomi-israel.fi

Tietosuojalauseke