Ajankohtaista: Tulevia tapahtumia

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry

Tilaa uutiskirje

Suomen ja Israelin diplomaattisuhteet 70 vuotta – katso juhlaseminaari verkossa 18.11.

Katso 18.11.2020 juhlaseminaarin videotaltiointi:

Suomen ja Israelin väliset diplomaattisuhteiden solmimisesta tulee 14.11.2020 kuluneeksi 70 vuotta.

Tasavallan presidentti J. K. Paasikivi tunnusti Israelin de facto valtioneuvoston esittelyssä 11. kesäkuuta 1948, vain kuukausi Israelin itsenäisyysjulistuksen jälkeen. Suomen virallinen tunnustus Israelin valtiolle annettiin 18. maaliskuuta 1949, ja diplomaattisuhteet maiden välille solmittiin 14. marraskuuta 1950. Vuonna 1952 Suomi avasi suurlähetystön Tel Avivissa ja Israel oman suurlähetystönsä Helsingissä vuonna 1956.

Suomi-Israel Yhdistysten Liitto yhteistyössä Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän kanssa juhlistaa maittemme välisiä diplomaattisuhteita Kansallisarkistossa 18.11. klo 16 pidettävässä juhlassa, jossa julkistetaan myös järjestyksessään toisen K.-A. Fagerholm -palkinnon saaja.

Juhlaseminaari joudutaan valitettavasti koronarajoitusten johdosta pitämään pienimuotoisena kutsuvierastilaisuutena, mutta se striimataan eli lähetetään suorana verkkolähetyksenä 18.11. klo 16 alkaen os. www.suomi-israel.fi sekä liiton Facebook-sivuilla.

Juhlaseminaarissa puhuvat

  • Israelin suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov
  • Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Niikko
  • Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman
  • Ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osaston osastopäällikkö, ent. Suomen Israelin-suurlähettiläs Leena-Kaisa Mikkola
  • K.-A. Fagerholmin tyttärentytär Tea Kekkonen

Tilaisuuden avaa Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva ja saamme myös suurlähettiläs Kirsikka Lehto-Asikaisen videotervehdyksen Tel Avivista. Tilaisuutta isännöi Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n puheenjohtaja Risto Huvila. Tilaisuuden kesto on n. 90 minuuttia.

Kolminkertainen pääministeri ja eduskunnan pitkäaikainen puhemies Karl-August Fagerholm oli Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n edeltäjän Suomi-Israel Yhdistys ry:n yksi perustajista ja sen ensimmäinen puheenjohtaja 22 vuoden ajan vv. 1954–1976.

Kunnioittaakseen K.-A. Fagerholmin elämäntyötä Israelin ja juutalaisten rohkeana puolustajana sekä Israelin itsenäisyyden 70. juhlavuotta, Suomi-Israel Yhdistysten Liitto perusti v. 2018 K.-A. Fagerholm -palkinnon, joka annetaan yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaiselle henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnassaan osoittanut erityistä Israel-ystävyyttä ja vaikuttanut myönteisesti Suomen ja Israelin välisiin suhteisiin.

Ensimmäinen K.-A. Fagerholm -palkinto annettiin kansanedustaja Peter Östmanille eduskunnassa 28.11.2018 pidetyssä juhlaseminaarissa.

Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset

KAIKKI UUTISET...

LIITY JÄSENEKSI

Ryhdy Suomi-Israel -yhdistyksen jäseneksi. Jäsenenä saat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutislehtemme. Voit myös tilata lehden ilman jäsenyyttä.

LIITY JÄSENEKSI TÄÄLLÄ

copyright © 2024 suomi-israel.fi

Tietosuojalauseke