Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry
Israel-marssi Helsingissä 4.5.2025
Tilaa liiton historiikki
Tilaa uutiskirje

Juutalaisvaltion puolesta -mielenilmaukset eri puolilla maata 29.11.2023 klo 16

 

Tule osoittamaan tukesi Israelille ja vaatimaan kidnapattujen israelilaisten välitöntä vapauttamista keskiviikkona 29.11. klo 16:00-17:00!

Helsingissä ja allaolevilla paikkakunnilla järjestetään keskiviikkona 29.11. klo 16-17 mielenilmaukset juutalaisvaltion puolesta ja vaaditaan kidnapattujen israelilaisten välitöntä vapauttamista.

Mielenilmausten takana on valtakunnallinen Israel-ystävyystoimikunta, johon kuuluu n. 20 Israelin ystävyysjärjestöä. Jokaisen paikallisen tapahtuman järjestäjänä on paikallinen taho, joko järjestö tai yksityishenkilö.

Lue alempaa lisää, mitä tapahtui juuri 29.11.1947 YK:ssa!

Jos paikkakunnallasi ei ole tapahtumaa, voit järjestää sen itse yhdessä ystäviesi kanssa ja ilmoittaa siitä os. info@suomi-israel.fi, niin julkaisemme tapahtumasi tällä sivulla. Katso järjestämisohjeet alempaa.

Ota mukaan Suomen ja/tai Israelin liput, teemaan sopivia plakaatteja ja tulosta tästä linkistä kidnapattujen kuvia, jotka voit kiinnittää A4-kokoiselle pahvialustalle.

Mielenilmaukset toteutetaan seuraavilla paikkakunnilla:
Jos muuta ei ole mainittu, tapahtuma alkaa klo 16.

Helsinki: Rautatieaseman Kaivokadun puoleisella ovella

Muut paikkakunnat aakkosjärjestyksessä

  • Hamina: S-Marketin edessä torin yläkolmiossa

  • Heinola: tori, HUOM! alkaa klo 16:30

  • Hämeenlinna: Goodmanin kauppakeskus, Kaivokadun puoleisella ulko-ovelta, mistä lähtö Reska-kävelykadulle 

  • Joensuu: torilava, HUOM! alkaa klo 17.00

  • Jyväskylä: kävelykadun Kompassilla

  • Järvenpää: kävelykatu Jannen rautatieaseman puoleinen pääty, HUOM! alkaa klo 17.00

  • Kajaani: Kokoontuminen Kauppatorin lavan edessä, josta lippu-/kynttiläkulkueena Kauppakatua pitkin Raatihuoneentorille lavan eteen

  • Kangasala: tori (kirjaston edessä)

  • Keuruu: tori

  • Kouvola: Kauppalankatu 1-4

  • Kuopio: tori joulukuusen vieressä HUOM! alkaa klo 17.00

  • Lahti: kauppatori

  • Leppävirta: tori

  • Mynämäki: tori

  • Mänttä: keskusta, Seppälän puistotien ja Ratakadun kulmaus

  • Oulu: Rotuaari

  • Pori: kokoontuminen Eetun aukiolla, josta kynttilä/lippukulkue kauppatorille

  • Riihimäki: rautatieasema (Peltosaaren puolella)

  • Seinäjoki: keskustori, Kalevankatu 7

  • Sotkamo: Missio Galleria Kainuuntie 22, HUOM! alkaa klo 12:00-14:00

  • Tampere: Jugendtori, Keskustori 7, HUOM! alkaa klo 17:00

  • Turku: kauppatori ortodoksikirkon puoleisella reunalla

  • Utsjoki: Onnelan törmä

  • Vaasa: kauppatori, esiintymislavan edessä

Mielenilmauksen järjestämisohjeet:

  1. Kokoa muutama kaveri ja ole yhteydessä paikkakunnallasi mahdollisesti oleviin Israel-järjestöihin.
  2. Valitkaa keskeinen paikka, jossa liikkuu mahdollisimman paljon ihmisiä.
  3. Tehkää poliisille ilmoitus mielenilmauksesta vähintään 24h ennen tilaisuutta tämän linkin kautta.
  4. Lähettäkää tieto paikasta ja ajasta os. info@suomi-israel.fi, niin julkaisemme tapahtuman tällä sivustolla.
  5. Levittäkää tapahtumasta tietoa alueenne Israelin ystäville ja seurakunnille.
  6. Tulostakaa kidnapattujen kuvia tästä linkistä.
  7. Lisäksi voi ottaa kynttilöitä, tehdä valonauhoista Daavidin tähtiä, kirjoittaa kylttejä, pitää puheita, soittaa ja laulaa heprealaista musiikkia. Jos odotat paljon väkeä paikalle, käy ostamassa megafoni, että äänesi kuuluu.
  8. Ottakaa kuvia mielenilmauksesta ja lähettäkää os. info@suomi-israel.fi tai julkaiskaa Finland Stands With Israel -Facebook-ryhmässä.
  9. Jos välimatkasi on liian suuri, tähän mielenilmaukseen voit osallistua vaikka omalta pihaltasi. Jos olet omistamallasi maalla, voit skipata poliisi-ilmoituksen.
  10. Vaikka paikalla olisi pieni joukko ihmisiä, se liittyy yhteiseen suureen joukkoon ympäri Suomea!

Pyydämme tapahtumajärjestäjiä lukemaan Ystävyystoimikunnan jäsenten avoimen kirjeen Suomen ulkopoliittiselle johdolle Gazan tilanteesta mielenilmauksessa:

Kirje toimitettu tasavallan presidentille, pääministerille, ulkoministerille sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsenille

Me allekirjoittaneet Israel-ystävyystoimikuntaan kuuluvien kansalaisjärjestöjen edustajat vetoamme Suomen hallitukseen, että se antaa selkeän tuen Israelille taistelussa terrorijärjestö Hamasia vastaan.

Luovutettuaan Gazan alueen palestiinalaishallinnolle ns. land for peace -periaatteen mukaisesti v. 2005, Israel on kärsinyt jatkuvasti ääri-islamilaisten jihadistien sen siviiliväestöön suuntaamasta terrorista.

Juutalaisvaltio on yrittänyt monin rauhanomaisin keinoin suojata väestöään: rakentamalla raja-aitoja, torjumalla toistuvaa rakettitulta kalliilla Iron Dome -järjestelmällä ja kehittämällä sensoreita paljastamaan rajan ali kaivettujen terroritunneleiden uhkaa. Gazan lähellä asuva israelilaisväestö tottui vuosien ajan juoksemaan päivittäin sekunneissa pommisuojiin, joissa kylien lapset joutuivat usein leikkimään ja nukkumaan.

Hamasin 7.10. toteuttama sadistinen hyökkäys todisti, että mitkään keinot eivät toimi sen absurdin todellisuuden ylläpitämisessä, että rajanaapurina on terroristijärjestön hallinto. Israelin pyrkimys Hamasin kertakaikkiseen hävittämiseen on legitiimi ja haastava tavoite, joka vertautuu Isisin vastaiseen taisteluun.

Vetoamme, ettei Suomen hallitus painosta Israelia ennenaikaisesti lopettamaan sotatoimia Hamasin iskukyvyn hävittämiseksi, kuten ei Isisin vastaista koalitiotakaan vaadittu tulitaukoon ennen kuin terrorijärjestö sen valtaamilla alueilla oli tuhottu.

Samalla kun olemme murheellisia sodan tuottamasta tuhosta ja gazalaisten siviilien kärsimyksestä, tuomitsemme kaikki pyrkimykset rinnastaa Hamasin ja Israelin toiminta. Hamas ei kunnioita kansainvälistä lakia eikä humanitaarisia sääntöjä. Se kohdisti äärimmäisen väkivallan tarkoituksellisesti israelilaisiin siviileihin. Se käyttää hyväkseen omaa siviiliväestöään ihmiskilpinä ja sijoittaa tarkoituksellisesti sotilaalliset tukikohtansa siviilikohteisiin. Se pitää käynnissä olevan panttivankien palautuksen jälkeen edelleen suurta joukkoa siviilejä, jopa vauvoja ja holokaustista selvinneitä vanhuksia, panttivankeinaan päästämättä Punaista Ristiä vierailemaan heidän luonaan.

Tuomitsemme räikeän yksipuolisina kaikki tulitaukovetoomukset, joissa ei vaadita panttivankien vapauttamista ja tuomita yksiselitteisesti Hamasin terroritoimintaa.

Israel sen sijaan kunnioittaa humanitaarista lakia ja pyrkii kaikin tavoin vaikeassa taistelussaan minimoimaan siviileille aiheutetun vahingon. Se on sekä varoittanut Gazan siviiliväestöä miljoonin lentolehtisin, tekstiviestein ja puhelinsoitoin että antanut siviiliväestölle aikaa evakuoitua. Se on järjestänyt humanitaarisia käytäviä ja taukoja, joiden aikana siviiliväestö maahyökkäyksen aikanakin päässyt siirtymään turvaan. Al-Shifa -sairaalan valtauksessa se evakuoi potilaat ja hoitohenkilökunnan ennen sairaalan valtaamista ja sai minimoitua valtauksen aiheuttamat siviiliuhrit. Kaikki väitteet, että se käyttää suhteetonta voimaa ovat vailla perusteita ja vaativat huolellista tutkintaa. Hamasin alaisuudessa toimivan Gazan terveysministeriön ilmoittamat korkeat uhriluvut ovat osa terroristijärjestön valheellista vaikuttamiskampanjaa.

Juuri tänä päivänä vuonna 1947 YK:n yleiskokous hyväksyi päätöslauselman 181, joka oli ehdotus kahden valtion luomisesta Palestiinaan. Juutalaisyhteisö hyväksyi ehdotuksen, ja Israelin valtio syntyi 14.5.1948. Palestiinan arabit olisivat jo tuossa vaiheessa voineet saada oman valtion, mutta he hylkäsivät YK:n ehdotuksen, kuten he ovat hylänneet kaikki myöhemmät ehdotukset.

Vetoamme, että Suomen hallitus jatkaa Israelin tukemista ja pitää kiinni siitä, ettei maailman ainoaa juutalaisvaltiota kohtaan esitetä vaatimuksia, jotka eivät tue sen turvallisuutta tai joita ei esitettäisi millekään muulle vastaavassa tilanteessa olevalle valtiolle. Samoin toivomme, että Suomen hallitus tarkentaa kantaansa YK:n äänestyksissä Israelia kohtaan. UN Watch -järjestön tietokannan mukaan Suomi ei ole kertaakaan puolustanut Israelia YK:n äänestyksissä vuodesta 2015 alkaen.

Helsingissä 29.11.2023

Israel-ystävyystoimikunnan jäsenet

Katso YK:n jakopäätökseen liittyvä seminaari, joka pidettiin eduskunnassa 29.11.2022:

Kahden valtion ratkaisuun tähdänneestä Palestiinan alueen jakopäätöksestä eli YK:n päätöslauselman 181 hyväksymisestä tuli 29.11.2022 kuluneeksi tasan 75 vuotta. Tilaisuutta juhlistettiin eduskunnassa pidetyllä teemaseminaarilla, jota isännöi kansanedustaja ja eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman ja jossa puhuivat Israelin suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov, USA:n suurlähettiläs Douglas T. Hickey, Guatemalan suurlähettiläs George de La Roche sekä Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila .

Israel-marssi Helsingissä 4.5.2025
Tilaa liiton historiikki
Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset

KAIKKI UUTISET...

LIITY JÄSENEKSI

Ryhdy Suomi-Israel -yhdistyksen jäseneksi. Jäsenenä saat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutislehtemme. Voit myös tilata lehden ilman jäsenyyttä.

LIITY JÄSENEKSI TÄÄLLÄ

copyright © 2025 suomi-israel.fi

Tietosuojalauseke